Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Уорлик свалял нелегално музика и филми от Интернет

23 коментара

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик призна, че е нарушавал закона като свалял музика и филми от Интернет.

"Обзалагам се, че сред участниците има хора, които са си сваляли музика и филми от пиратски сайтове. Това е разбираемо и аз самият съм нарушавал закона в това отношение, но знам, че не е правилно", заяви дипломатът по време на конференция за стимулирането на бизнеса в дигитална среда.

Той коментира още, че в България торент сайтовете като zamunda.net или arenabg.com са много популярни, но те крадат от творците.

"В действителност тези сайтове представляват сами по себе си кражба от творци като Мария Илиева, като други творци, много успешни български филми като ТИЛТ, Love.net. Влизаш в интернет и свободно си сваляш един такъв прекрасен филм. Това е същото като да влезеш в един бижутериен магазин, да си свиеш някое бижу, да си го сложиш в джоба. Това е същото!", каза Джеймс Уорлик.

Той заяви, че задачата е това явление да се пребори и да се търсят разумни решения.

"И бих казал, че навлизането на iTunes в България спомага в това отношение. Нещата не могат да се променят за няколко дни. Но все пак трябва да отбележим, че немалко потребители на музика са се придвижили от Napster към iTunes. Сега за повечето от нас може да се каже, че няма да влезем в piratebay.org и ще използваме търсачката Google.com. Всички сме свикнали с това", каза Уорлик, цитиран от БГНЕС.

Певицата Мария Илиева, която също участва в конференцията заяви, че опазването на правата на интелектуалната собственост е важно и за икономиката на страната ни. Илиева, която е и продуцент, описа колко много хора работят за създаването на един продукт – хора, на които трябва да бъде платено за труда им. Мария Илиева каза, че хората, ангажирани с проблема трябва да се обединят и да се борят за българския талант.

Тодор Чобанов, който е съветник на икономическия министър по въпросите на културно-исторически туризъм коментира, че в определени части на Европа близо 90% от търговията е фокусирана в Интернет. Това е по-характерно за Северна Европа и в по-малка степен за Южна. Той посочи, обаче, като факт това, че все повече и повече Интернет се налага като основно място за покупки на всички потребители.

Тази търговия се възпрепятства или стимулира от различни фактори и на първо място това е достъпът до нета. Чобанов посочи, че у нас повече от 50% от домакинствата имат достъп до глобалната мрежа.

"Което означава, че повечето българи имат достъп до Интернет и все повече от тях се ориентират към пазаруване в Интернет", каза още Чобанов, който доскоро беше заместник-министър на културата.

Съветникът на министър Трайчо Трайков каза, че интернет търговията има голямо значение за сферата на туризма и добави, че почти 9 от 10 решения за избори на дестинация за почивка се вземат в нета.

"България като туристическа държава трябва действително да фокусира и своите усилия в тази посока", каза Чобанов като допълни, че един от основните проблеми на този вид търговия е допустимостта на банковите разплащания.

В Европа те все още не са достигнали тази степен на развитие, каквато имат например в САЩ, където всички видове карти могат да се използват за продажби в Интернет.

Той припомни, че според различни прогнози на тази Коледа и Нова година жителите на ЕС ще изхарчат над 50 млрд. евро в Интернет.

Всяка десета фирма в София пряко или косвено е свързана с креативните индустрии, каза още той и пресметна, че "става дума за няколко хиляди предприятия, които са огромен сегмент на бизнеса на нашата столица". Проблемите за разрастването и на тази индустрия в нета са основно свързани със сигурността. Тук сериозен проблем е нарушаването на авторските права. За страна като България не може да се разчита на това, че този сектор ще се развива при условия, че авторските права се нарушават системно, посочи Чобанов и обясни, че това е особено валидно за книгите в България. Опасно е положението и при музикантите и киноиндустрията.

"Проблемът с интелектуалното пиратство и с нерегламентирания достъп до съдържание е наистина много сериозен, той се очертава като основна задача – да търсим възможните способи и решения за намаляването на това явление, за неговото ограничаване до нива, които съответстват на средноевропейските", каза той. Тодор Чобанов смята, че едно от възможните устойчиви решения е да се предложат евтини алтернативи на пиратското съдържание.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #23

    Дори и без пари да се дава ,те пак ще го крадат-такава ние народопсихолгията г-н Чобанов. Навсякъде има пиратски сайтове , но като в България такова чудо няма. Швейцарското правителство и EU може и да не намират проблем в пиратството, но то е толкова оскъдно,че не му обръщат внимание. Ползвали ли сте интернет в чужбина- той просто е трагичен, а освен това никой не го подарява. Замислете се защо България е на 1 място в Европа по бърз интернет и кой печели от това - може би държавата ?

  2. Космополит
    #22

    П. С. А МедиаПЛЮЛ намерили най-голямата жълтотия, за да я извадят в заглавие. Защото и журналистите са на акъла на читателите си.

  3. Космополит
    #21

    Защо ли не се учудвам, че всички постинги в бългаооезичния форум оправдават кражбата, вадейки аргументи, че крадците били бедни, а артистите - богати. Разбира се, американският посланик е лош и трябва да си върви. Изобщо, джунгла. Така е и в арабските страни, които съм посещавал. Само, че там има повече респект към собствеността. А бе защо не запалите някоя кола през нощта? Тия с колите сто процента имат бол пари. Не еисправедливо.

  4. Анонимен
    #20

    Уорлик ни препоръчва айТюнс три дни след като Асандж обясни как през тяхната програма ви блюдат цялата дейност, и като му чета примера с бижуто, разбирам че ни има съвсем за абдали.

  5. Анонимен
    #19

    Генерал Филатов, а, пардон, исках да кажа Посланик Уорлик /то е същото, грешката не е голяма/ пак се изказа!...

    А по въпроса с авторските права въпросът е архисложен и дори в чисто морално отношение /дори не говоря за законово!/. От една страна, верно, нарушават се авторските права и това е донякъде неморално. От друга страна, морално ли е за една-единствена роля или албум актьор /или певец/ да получи хонорар от десетки милиони долара, при положение че милиони честни хора бъхтат като биволи цял

  6. В и К
    #18

    Не желая продукти от творци, които реват на ляво и дясно за авторски права. Ако съм принуден да ги понасям в заведение, магазин, превозно средство и пр., това за мен е производствен шум на публично място, за който те и техните издатели трябва да плащат данък. Като цяло това се изравнява със 'загубите' за които така гръмогласно реват.

  7. Анонимен
    #17

    Gen. Augusto Pinochet: Razbiraemo e. Ot kogo e nazanchen za poslanik? Ot Obama. Obama sashto ne priznava shto e to chastna sobstvenost. Za svinite amerikanski demokrati vsichko triabva da e obshto. Mnogo blizka ideologia do tazi na bolshevikite.

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #16
  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #15
  10. Анонимен
    #14

    Айде сега, кой е този талантлив музикант който ще спре да прави музика защото някои му свалят музиката безплатно? И какво ще прави? Ще стане овчар?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.