Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Управляващите проведоха избори по свой образ и подобие

40 коментара
Управляващите проведоха избори по свой образ и подобие

Като на митинг няколкостотин души протестират в тъмното пред затворена селска избирателна секция, неуспели да гласуват, макар че са идвали по няколко пъти и са чакали с часове. При преброяването в секция в областен град купчина бюлетини са обявени с лека ръка за невалидни, защото се отклонявали от идеалния хикс. Куп използвани бюлетини се въргалят край боклукчийска кофа на улицата в друг областен град.

Хиляди членове на избирателни комисии в столицата мъкнат чували с бюлетини и се лутат в тъмницата като в бежански лагер, докато часове наред чакат, за да предадат избирателните протоколи. Други стотици, успели поне да влязат вътре в залата, където работи Общинската избирателна комисия, скандират "Мафия! Мафия!”.

"Или са глупави, или са садисти"

Това са само няколко, типични за цялата страна, картини от българските избори през 2011-та. Мнозина справедливо отбелязаха сходството с времената, описани от Алеко Константинов преди повече от век. В последните 20 години обаче България така или иначе се бе откъснала в голяма степен от това сходство. Тъй че случилото се е израз не толкова на някакви печални "изконни” български политически традиции, колкото на характерните черти на днешното българско управление, провело избори "по свой образ и подобие”.

Първо, израз на законодателна немощ, некомпетентност и некадърност, заради които изборният процес бе "реформиран” точно толкова "успешно”, колкото и здравеопазването, пенсионната система, образованието или каквото и да било друго.

И в този случай, без да реши нито един от старите проблеми, като многобройните форми на изборна търговия и контролиран вот или пропуските в избирателните списъци, новият закон създаде нови проблеми с куп недомислици и откровена глупост.

"Законът е безумен! Написан е или от много глупави хора, или от садисти. Или е вратичка за фалшификации”, казва в телевизионно интервю председател на избирателна комисия.

Безумие, беззаконие и безнаказаност

Към "безумния” закон обаче се добави характерната управленска немощ и катастрофата бе гарантирана. В резултат от тази комбинация повсеместно и по цялата верига на изборната процедура бе нагледно демонстриран пълният набор от възможни неразбории и закононарушения, отварящи широко вратите за манипулации и потъпкване на конституционни права.

Оказа се например, че отдавна издирвани от държавата престъпници, присъстват в избирателните списъци и биха могли спокойно да гласуват. Което не можаха да направят хиляди граждани, кой знае защо поставени в някакъв "забранителен списък” от същата държава. Тя създаде "по свой образ и подобие” и изборната администрация - затворена, непрозрачна и некомпетентна, доминирана от партийност вместо от професионализъм

Перфектен хаос за милиони! Къде е гаранцията за легитимност на онова, което ЦИК подава като резултати? Това има ли нещо общо с избори, демокрация, с държавност въобще!", описа резултата друг председател на избирателна комисия. Естествено, авторите на "перфектния хаос” няма да понесат никаква отговорност.

Цинизъм и дебелашко безочие

Може би затова, с характерното напоследък дебелашко безочие, те си позволяват нагло да отричат дори съществуването на проблема. Оказа се например, че хилядите неправомерно попаднали в "забранителния списък” сами са си виновни. А и, както бе обяснено в типичен тоталитарен стил, отнемането на конституционни права е без значение, когато броят на засегнатите е "пренебрежимо малък”.

"За първи път имаше правила, които да гарантират честността на вота”, обяви авторката на изборния кодекс. А ако някой не мисли така, то е защото губи изборите. Дали, доколко и чия победа или загуба са повлияни от безбройните изборни безобразия е трудно да се каже. Но породената от тях огромна вълна от съмнения и недоверие нанася достатъчно силен удар върху и без това кретащата българска демокрация.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

40 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #40

    Глупости на търкалета

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #39
  3. Анонимен
    #38

    Статията-Общи приказки и някъкво неизвестно село с "няколко стотин" не успели да гласуват цял ден избиратели!Къде в България има такова село?Само по този пример може да се познае необятната социалистическа пропаганда!Не само от Mediapool,но дори и от Дойче веле!

  4. Анонимен
    #37

    Браво на автора! Единствената смела, вярна и до болка точна характеристика на изборите!

  5. Анонимен
    #36

    Не плюйте управляващите! Те вършат това, което знаят и толкова, колкото им позволяват! Плюйте тъпия средностатистически българин, който се хваща на мутренските им уловки или пък отказва да гласува! На такова стадо-такива управници!

  6. Дядо
    #35
  7. Дядо
    #34

    А това - за химикалките със симпатичното мастило, поставени в стаичките - за гласуване с тях, дали не е вярно? Това обяснява изчезващите навън от залата чували с бюлетини, както и чувалите нощували "неизвестно къде"!!! Там, където сръчни хора бързо нанасят "Х"-тата на указаното от Фюрера място в бюлетините! А това, за фокусите по подмяната на бюлетини от член на избирателната комисия в Плевенско? Затова и ЦЦ беше назначен временно на длъжност - Осигуряващ победата на ГЕРБ! "Нашата милиция" (пардон - полиция) ги пази ГЕРБ!!! Какви ли ще бъдат изобретенията им през следващите избори, когато лично Распонът ще си защитава поста?!?!

  8. Анонимен
    #33

    президент лигльо

  9. Анонимен
    #32

    Доган към кандидат-кмет: Предадеш ли ме, ще те обеся!Понеделник, 17 Октомври 2011A A- ▲ Ахмед Доган
    Лидерът на ДПС Ахмед Доган заплаши публично да обеси кандидата си за кмет на Доспат, ако той го предаде.

    “Ако има предателство, ще те обеся, да знаеш. Бактън от такива, издигаме ги, стимулираме ги и в един момент си мислят, че всичко им се полага, пише в. Труд. На никого нищо не му се полага! Всичко се постига с борба, пълна мобилизация, ясна програма и ясни отговорности!” Дословно тия думи изрече

  10. Анонимен
    #31

    Az sum v franzia i sum otvraten

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.