Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ушев ще увеличава щата на спецсъда

От януари тръгват "на чисто" 80 дела срещу организирани престъпни групи

12 коментара
Сн. БГНЕС

За увеличаване на щата на Специализирания наказателен съд, който стартира работа от януари 2012 г., ще мисли назначеният преди дни за председател на новата правораздавателна структура Георги Ушев. Причината е, че сегашният щат на спец звеното от председател и девет съдии няма да е достатъчен за разглеждането на структурираните от прокуратурата и съда вече 80 дела срещу организирани престъпни групи, с които ще започне работа Специализираният наказателен съд, обясни Ушев пред БНР в неделя.

Всички тези дела ще започнат "на чисто" в новия съд, сред тях няма да са знаковите дела срещу "Килърите", "Наглите" и др. Те ще бъдат довършени съответно от Шуменския окръжен съд и от Софийския градски съд, заведените срещу бивши министри дела също ще се приключат от инстанциите, които са ги започнали.

Ушев изрази своята вяра, че в следващите два месеца ще бъде приключен конкурсът за членове на спецсъда, въпреки че последните опити за попълване на щата бяха провалени заради това, че кандидатите не издържат изпита, за да станат част от новото звено.

"Моето намерение е този съд да работи като съд, тъй като той е такъв. Единственото, което го отличава от другите съдилища, това е предметът на делата, които ще разглежда - престъпления, извършени от организирани престъпни групи в изпълнение на тяхно поръчение. Множество са престъпленията както против личността, така и против собствеността, против правата на гражданите, против финансовата и данъчна система, общоопасни престъпления, въобще от най-различни глави на Наказателния кодекс", посочи Ушев.

Според него е възможно спецсъдът да заработи по нов начин. "И ми се иска хората,
които ще заработят в него, наистина да оправдаят. . . първо, всички опасения, които са насложени в обществото, че този съд ще работи като извънреден или като. . . да се ръководи от някакви други принципи освен заложените в законите и материалите по делото, ще се окажат излишни и се надявам да оправдае очакванията на обществото за справедливо, компетентно и принципно правосъдие", заяви председателят на Специализирания наказателен съд. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. маркера
    #12

    Отново питам...........не че му пука на някой. Откъде и какви хора ще вземат с които да се върши работа? Ако се вземат от съществуващите кадри които са доказали че не вършат работа /поне за държавата/ , каква е логиката че на новото място работата им ще е по различна.

  2. Анонимен
    #11

    А така!Братчеди и любовници ще си намерят добре платена синекурна работа!Както обикновено става в Бг!

  3. Анонимен
    #10

    За всичко се намират хора. На Васил Левски едно софийско циганче се е покачило на бесилката и му е метнало въжето на шията, после е ритнало и бурето. Така ,че за всичко си има хора. Горкия Ушев ,да видим кои ще са останалите кандидати за власт. Волята за власт е болест.

  4. От Драгалевци
    #9

    Милиционер Ушев ще бъде сред първите лустрирани когато падне милиционерската хунта

  5. Анонимен
    #8

    За този съд,да назначат съдии,а и прокурори от ЕС!И тогава,ще се рзабере кой кум,кой сват и кой на булката брат!

  6. Анонимен
    #7

    До 1.Съвършено прав сте.По какво се различава този съд от останалите,в кой век живеем?

  7. Анонимен
    #6

    Съдиите, които ще работят в този съд трябва да са доказали се вече със знакови дела съдии; че не ги е страх, и че могат да се овардят от бандитите. Иначе да бъдат набутвани разни корумпета или шуро-баджо, по-добре не !!!@

  8. Анонимен
    #5

    Единственият смисъл на такъв съд е, съдии да са мъже, а не путки като болшинството съдии в България. Те трябва да бъдат достатъчно анонимни, и да могат да овардят семействата си, та да не могат да ги тероризират (както обикновено) бандитите. Иначе как ще могат те да съдят и да защитават закона от бандитите??? Онези ги заплашват заедно със семействата им, а от друга страна им предлагат и големи суми, за да е работата гарантирана.

  9. Анонимен
    #4

    Като дойдат парламентарните избори, идете пак за гъби. И не гласувайте за Костов, за да не спрат безкрайните дивотии в БГ

  10. Анонимен
    #3

    Ха-ха-ха тоя вчера го избраха, а днес почва с простотийте :). Ама как тъй оле-ле цели 80 дела, а само 9 съдии :)) Не може тъй, щата трябва да набъбне на 82 съдии за 80 дела, щото некой може да е в командировка. Определено ще се преработат - по 9 дела на съдия, а за тоя 8. При заплата от 5 бона на месец, плюс разните там секретарки и др. екстри едно дело решено от тия търтей сигурно ще ни струва по 20 бона!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.