Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фалитът на "Енрон"" взе главата и на главният изпълнителен директор на Артур Андерсен

0 коментара

Главният изпълнителен директор на одиторската фирма Артур Андерсен подаде оставка, предадоха световните агенции. Съобщението за оставката на Берардино дойде само дни, след като бившият председател на Управлението за федерален резерв на САЩ Пол Волкър, който е начело на комисия за надзор на Андерсен, настоя висшите мениджъри на компанията да се оттеглят, за да може той да създаде и оглави независим управителен съвет, който ще се опита да спаси Андерсен, припомня АП.

АФП допълва, че предложението на Волкър подлежи на одобряване от партньорите на одиторската фирма. Ако то бъде прието, комисията, оглавявана от Волкър, ще стане управителен съвет на Андерсен.

Основен елемент в стратегията на Пол Волкър е оттеглянето на обвинението срещу Артур Андерсен от страна на федералните власти във възпрепятстване на правосъдието чрез унищожаване на документи за одита на фалиралата енергийна компания Енрон.

До момента Министерството на правосъдието на САЩ, което повдигна обвинението на 14 март, не е обявило дали би обмислило подобна възможност, отбелязва АП. Според АФП комисията на Волкър иска също така да постигне извънсъдебно споразумение с Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси на САЩ, която провежда собствено разследване срещу Андерсен и Енрон.

Планът на екипа на Пол Волкър за спасяване на Андерсен се отнася само за дейностите на компанията в САЩ, уточнява АФП. Фирмата Артур Андерсен не се призна за виновна по обвинението при предварителното гледане на делото във федералния съд в Хюстън миналата седмица. По принцип делото срещу Андерсен ще започне на 6 май, допълва АП. ДПА уточнява, че засега не са повдигнати криминални обвинения срещу отделни лица от Енрон или Андерсен, но в съда са подадени много искове във връзка с краха на Енрон.

Според в. Чикаго Сън Таймс, цитиран от ДПА, Джоузеф Берардино се е поддал на засилващия се натиск от страна на партньорите на одиторската фирма, които във вътрешни и-мейли настоявали за оставката му. Чувствах, че трябва да направя тази стъпка днес е да кажа, че ние сме сериозни хора и сериозна фирма, която заслужава да продължи работата си в САЩ, каза по телевизия Си Ен Ен Джоузеф Берардино, цитиран от ДПА. АФП пък подчертава думите му, че се надява неговата "жертва" да улесни оттеглянето на обвиненията, повдигнати срещу Артур Андерсен от федералните власти.

На въпрос за възможността Артур Андерсен да бъде поставен под закрилата на Закона за фалитите в САЩ /Глава 11/, Джоузеф Берардино отговори, че компанията е разгледала всички възможни варианти, но не би искала точно този.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.