Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Федерациите без глас за финансирането на олимпийската подготовка

Държавните пари за домакинства - само за приоритетни спортове, настоява Дянков

19 коментара
Федерациите без глас за финансирането на олимпийската подготовка

Финансовият министър Симеон Дянков ще предложи радикална промяна във финансирането на спорта от страна на държавата, като ролята на спортните федерации в разпределянето на парите за организиране на домакинства ще бъде сведена до минимум. Министърът обмисля и да предложи централно отпускане на средства за подготовка на участниците в олимпийските игри и за домакинства на първенства, и то само за приоритетни спортни дисциплини. Според Дянков ще бъде обсъдено и дали текущите нужди на спортисти и спортни екипи като хотели, бази, самолетни билети, медикаменти, облекло и т.н. да не се задоволяват от централна организация по заявки. 

Идеите си министърът обяви пред Нова телевизия във вторник. Те му дошли още преди слабото представяне на българските спортисти на олимпиадата в Лондон, но се оформили още по-ясно след като узнал какви са резултатите от финансовата ревизия в Българската федерация по волейбол. Както стана известно в понеделник,  назначената от министъра проверка във федерацията установи сериозни финансови нарушения.

До проверката се стигна след скандали във федерацията, довели до оставката на треньора на мъжкия национален отбор Радостни Стойчев и до водещия играч в тима Матей Казийски.

Докладът от проверката в БФВ вече е дадена на прокурор, съобщи във вторник Дянков.

"Смятам, и вчера имах разговор с премиера, че за следващия бюджет 2013 г., който почва от месец септември (подготовката му - бел. ред.), трябва изцяло да се преосмисли как се дават парите в спорта, не само за волейбола, а за всички федерации, защото и заради олимпиадата, виждаме, че имаме проблеми, и въобще където проверяваме във федерациите, се вижда една безстопанственост, така да кажа, на парите, а парите са много", каза Дянков и изтъкна, че за спорт държавата дава много повече, "отколкото хората смятат".

Според финансовия министър механизмът на раздаване на пари от държавата за организиране на първенства и спортни мероприятия бил следният: "Има някаква комисия в Министерството на спорта, които раздават парите" на кандидатстващите спортни федерации, които били 106 на брой.

Дянков даде пример с една спортна организация, с която се занимавал вчера. Тя се казвала Асоциация по полумаратон, каза министърът и се впусна в разсъждения за полумаратона и маратона.

"Аз се опитах да си спомня дали въобще имаме някакъв маратонист, да не говорим за полумаратон, но тази федерация е искала милион и 400 хиляди лева за организиране на полумаратон в Каварна. И съответно моят отговор беше: в никакъв случай, защото това не изглежда да е сериозен спорт, поне където България има някакви успехи. Проверих обаче и се оказа, че министерството, тази комисия, за която говоря, вече им е дала 800 хиляди лева".

Дянков изчисли колко пари дава държавата на федерациите.

"Парите официално на Министерство на спорта са 36 милиона, това е в бюджета, който се приема в Народното събрание. Освен тези 36 милиона обаче има почти същата сума, 37 милиона, която за тази година от тотото, от неразпределените печалби, влиза в спорта, стават над 70. Освен това даваме около 25 милиона тази година за домакинства". Или 100 млн. лв. "за страна като България са много", посочи той.

И тук Дянков разви теорията, че домакинствата трябва да се провеждат само за приоритетни спортове, а която федерация на друг спорт иска да организира, да го направи със спонсори или по друг начин, но не с държавни пари.

"Аз не съм експерт по спорт, може би има някои специфики на отделните спортове, защо не можахме да вземем примерно повече в борбата. Но това, което е сбъркано, искам да го променим още следващия бюджет, е как се дават парите. Да не се дават примерно на федерациите пари директно за домакинства, в смисъл, ако искат домакинство, първо, да има приоритети - в кои спортове ще имаме домакинство", отбеляза министърът.

За финансирането на олимпийската подготовка той каза: "...Според мен е редно за олимпийската подготовка, тя да се централизира, парите да не минават през федерациите. Защото другото голямо перо, което липсва, като проверяваме федерациите, ти им даваш някакви пари, общо взето на калпак, защото те подготвят еди колко си спортисти, но дали те всъщност ги дават за тези спортисти или за нещо друго, в момента няма начин министерството (на спорта - бе. ред.) да проверява".

Симеон Дянков не се съгласи с огромните премии, които държавата даде на спечелилите медали и челни места в класирането на последната олимпиада български спортисти. Като сребърен медалист Станка Златева, например, бе наградена със 140 хил. лв., а Тервел Пулев за бронзовия си медал - със 120 хил. лв.

"Признавам, че като се взимаше това решение преди около две години и на мен ми изглеждаше добра идея да стимулираме, като обаче напоследък започнах да си припомням цифрите, аз си ги смятам за себе си, аз имам по-висока заплата от повечето хора в България, но общо взето сребърният медал, който сега даваме като награден фонд, подчертавам, това е за самия спортист, е цялата ми четиригодишна заплата, всъщност е малко повече дори от четирите години, които финансовият министър на България получава като заплата", пресметна Дянков.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #19

    Два медала -260 000 лева...Добре, че нямаме повече медали...

  2. Анонимен
    #18

    Поредната кампания на управляващата мафия за насаждане на страх, омраза и разделение в обществото. С цел отклоняване на вниманието на хората от реалните проблеми на страната. Този път мишена са спортистите-професионалисти. Истинските жертви на политиката на управляващите в областта на спорта, чието сгромолясване стана очевидно за всички на неотдавна завършилите летни олимпийски игри в Лондон.

  3. Анонимен
    #17

    Този път Дянков е прав. Но да ревизира федерацийте и ще се убеди как се харчат средствата.Чрез поставени туристически фирми изтичат много финансови средства които си поделят Председателите на федерациите и управителите на туристическите фирми.А за спортистите остават трохи.

  4. Анонимен
    #16

    Един СПОРТ, една книга, един ФЮРЕР !!! Тожва са: футбол, Винету, Бойко Борисов !!!!!!!!!!

  5. Анонимен
    #15

    Вярно ли е , че Генералния секретар на Българския олимпийски комитет - Белчо Горанов е завършил Полицейската школа в Симеоново ?

  6. Анонимен
    #14

    Незабавна оставка на Стефка Костадинова и Свилен Нейков.

  7. Анонимен
    #13

    Понеже имаме велико правителство,понеже имаме министър на спорта,понеже сме велики специалисти в спорта имаме най-лошото участие на Олимпийски игри от 1956 г.досега.Интересно как "великия" ни премиер си направи сметката че участието ни на последните игри е най-доброто за последните 30 год. според неговите мъдри думи!

  8. Анонимен
    #12

    Това е голямата глава, която мисли и знае всичко....което е научила .... Полумаратона е една от най-бързо развиващите се дисциплини и дава възможност за участието на аматьори без чак така подготовка ... Не виждам какво е лошото точно такива да насърчаваме. Има нещо странно, че Дянков като тоталитарен планировчик ше дава само на спортове с медали...

  9. Анонимен
    #11

    Спортист
    Само тоталитарните държави имат министерства на спорта.
    Физическото възпитание е задължително - към образованието
    Спортът – към здравеопазването. 65% от населението – нерегистрирани инвалиди.
    Професионалните спортисти трябва лекари да ги следят да не прекаляват с допинга
    Спортните площадки и спортните зали – към общините за експлоатация. Лентите да ги режат кметовете. Бойко да не се преуморява.
    Националните спортни комплекси – при Дянков да ги продаде на акционерни дружества. Зала „Армеец”

  10. Анонимен
    #10

    Федерация по спортен бридж май има, но утре започвам подготовка на Инициативен Комитет за Създаване на Федерация по Бридж-белот - Панчарево. Св. Нейков ни е комшия, дано помогне. Призовавам всички постоянни карета и кибици също да се организират. Така можем да организираме първенство и отбора на бистришките тигри да ни заведе с правителствения самолет на турнир в Евксиноград. Сигурен съм, че ще разбием БиБи и той ще трябва да плати полета. В. Здравков

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам