Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Физиците откриха претендент за ролята на божествената частица

26 коментара
Физиците откриха претендент за ролята на божествената частица

Физиците откриха нова елементарна частица. Параметрите на частицата са идентични с параметрите на хипотетичния бозон – Хигс, но засега не се говори за откриване на този бозон. Според самите физици предстоят още много проверки. Предполагаемата маса на новата частица е малко над 125 гигаелектронволта, се казва в съобщение, публикувана на сайта на ЦЕРН.

 

Новите резултати бяха обявени по време на открития семинар, който се проведе в сряда в ЦЕРН. Докладът беше представен от двете групи учени, работещи с детекторите Atlas и CMS. Те регистрират елементарните частици, образуващи се по време на сблъсъка на сноповете протони в Големия адронен колайдер.

 

По думите на Джо Инкандела, представител на CMS, учените от неговата група, в която влизат 3 600 души, са анализирали данните по пет възможни сценария за разпад на хипотетичния бозон – Хигс. Първите два сценария са дали много силен статистически сигнал за маса около 125 гигаелектронволта.

 

Трите други сценария обаче развалят статистиката, тъй като не потвърждават резултатите на първите два, което пречи на категоричното обявяване на откритието.

 

Фабиола Джианоти, която оглавява групата Atlas, пък представи данни, събрани само от два канала (сценария). Получената от учените статистическа значимост дава на новата частица статут на откритие. Показателят за маса на Atlas обаче е малко по-различен – около 126 гигаелектронволта. В заключение Джианоти каза: ‟На енергиите 126 гигаелектронволта можем да изучим новата частица много подробно. Благодарим ти, Природа!“.

 

Така физиците заключиха, че е открита нова частица. При това те подчертават, че резултатите са предварителни и е необходимо да се установят нейните нови свойства. Те могат да се окажат различни от предсказаните свойства на бозоните на Хигс, тъй като съществуват няколко варианта на теорията, като в някои тях се допуска съществуването на повече от един бозон-Хигс.

 

Бозон-Хигс е хипотетична частица, квант от полето Хигс, отговорна за наличието на маса в другите елементарни частици. Това е последната недостигаща частица от Стандартния модел – теорията, описваща взаимодействието в микросвета.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #26

    И да, специалистите могат да обявят за закон всякакво свое умотворение, но за зла чест нямат никаква възможност да осведомят природата за това. Затова, като не са разбрали истината, природата им поднася изненади още след първия завой, или те сами се принуждават да пренебрегват фактиq които не се съгласуват с конвенционалните теории. Затова е грешка да обявяваме нещо за неразбираемо само защото ние не сме успeли да го проумеем. Може някой да го е разбрал, но полезната идея ще бъде пропусната.

  2. Анонимен
    #25

    Да, въображението няма ограничения, но това не означава, че нещата от материалния свят се случват по закони, които можем да си въобразим. Винаги друг може да си въобрази друго, също толкова вярно, така че почвата тук е твърде хлъзгава и теориите ползват солидни дози подарено великодушие.

  3. Анонимен
    #24

    23: "Сблъсквания" не е точно. Това което става на квантово разнище няма аналог в макро света. Явления като принципът за неопределеност или квантовото вплитане просто не могат да бъдат разбрани с макро-интуиция. Otnosno 'сблъскването', че обяснявало само силите на отблъскване: ха-ха-ха - доста забавно. Та ние не блъскаме камъни! Сблъскват се не топчета а вълнови функции. Аз не виждам какво пречи две частици, веднъж влезли във контакт (как дефинираме 'контакт'?) да реагират по произволен начин.

    Съвременната

  4. Анонимен
    #23

    Уважаеми 21. Обменът на фотони може да обясни силите на отблъскване, но не и на привличане. Не зная защо никой с въображение и афинитет към математиката не се замисля над това, а е крайно време. Механизъм, механизъм, разбран механизъм се иска, а не въображение.

  5. Анонимен
    #22

    Това че ускорените частици обрастват с допълнителна маса го разбирам. Но частица да бъде ударена и да получи маса, без да бъде ускорена - не ми е ясно.

  6. Анонимен
    #21

    20: Бог няма да ти помогне. Вземи прочети нещо. За съжаление (или може би за щастие?) тези неща изискват абстрактно мислене, способност за аргументиране и известен афинитет към математиката. Ако наистина искаш - виж лекциитe нa Съскинд (примерно special relativity) (част от курсовете на Станфорд, пъбликувани на youtube). Накратко, частицата 'заразява с маса' като взаимодейства с другата частица (удря я). Електромагнитните сили например се дължат на непрекъснат обмен на фотони между частици (например електрони и/или протони) Масата и енергията са едно и също нещо.

  7. Анонимен
    #20

    Ей богу, не мога да разбера как някаква частицата заразява друга частица с маса. Сигурен съм, че и тези, които го твърдят, не го разбират. Те не разбират даже и защо с нарастване на скоростта на частицата нараства нейната маса, та камо ли това.

  8. Анонимен
    #19

    18: WTF Това е новина от научен характер, не някакъв случаен алаблизъм. Върви си гледай ню-ейдж простотиите другаде.

  9. Анонимен
    #18

    Това, според вас има ли някаква връзка с 21.12. т.г.?Дали откритието няма да спомогне за така нареченото духовно прераждане - да преминем на ново ниво от развитието си, в което да бъдем по-добри и да мислим не толкова егоистично?

  10. Анонимен
    #17

    Круме, масата и енергията са свързани с прочутото уравнение на Айнщайн. Затова масата на елементарните частици по-удобно се изразява чрез ел.-волтове и производните им. Използването на познатите ни единици за тегли /грам, милиграм и т.н./ ще бъде много неудобно заради огромния брой нули след десетичната точка - толкова малки са масите на елементарните частици.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.