Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фирма с 2 лева капитал спечели европроект за над 2 млн. лв.

Бившият собственик на минералната вода “Горна баня” Евгени Горанов се захваща с миден бизнес

11 коментара
Фирма с 2 лева капитал спечели европроект за над 2 млн. лв.

"Трансимпекс фишинг" с капитал от 2 лева спечели европроект за изграждане на мидена фабрика за над 2.1 млн. лева, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Компанията е създадена през септември 2011 г. като дъщерно дружество на “Трансимпекс”, която държеше безмитните магазини по границите. Така първоначално собственици на “Трансимпекс фишинг” са Заки Маджид, Драгомир Неделчев и Лазар Василев. Два месеца по-късно те продават дяловете си за 2 лв. на Евгени Горанов. Той е един от бившите собственици на минералната вода “Горна баня”, които продадоха фирмата за 25 млн. евро през 2009 г. на арменската “Мулти груп”. Не е ясно дали прехвърлянето на акциите е само фиктивно, защото Горанов оставя Лазар Василев да управлява дружеството. Горанов не беше открит за коментар.

Бъдещата мидена ферма ще бъде построена в района на Созопол. Инвестицията е за 2.11 млн. лв., като от тях 1.266 млн. лв. са безвъзмездната помощ от еврофондовете. Проектът се изпълнява по мярка производствени инвестиции в аквакултурата на оперативна програма "Рибарство".

“Трансимпекс фишинг” е избрал тип конструкция на мидената си ферма известна като "дълга линия" с успоредно разположени колекторни въжета, придържани от пластмасови буйове, които са закотвени на дъното с бетонни котви. Предвидено е и изработване на кораб тип "катамаран" за обслужване на производството и поддържане на мидената ферма, се казва в съобщението на ИАРА.

Стопанството ще бъде оборудвано и с необходимите преработвателни машини и съоръжения, както и екипировка и помощни средства.

След построяването фабриката ще произвежда по 480 тона черноморска мида. Продукцията ще се реализира основно в Испания, където компанията има изградени пазарни структури и клиенти, посочиха от ИАРА.

От "Трансимпекс фишинг" предвиждат също така и развитие на нови пазарни структури в България, Турция и Гърция.

Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца. След реализацията му в предприятието ще бъдат отворени 7 работни места.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #11

    къде си главни прокуроре Б. Велчев, къде си борецо срещу пресъпниците Цв.Цветанов/ още не си обяснил за парите на тъща си/, къде си генерал Борисов/ дето ти фалшифицираха подписа 20 пъти под сделки за общинска собственост/, къде сте всички вий книжни партийни тигри от СДС, БСП. ГЕРБ и др. подобни бизнес организации, за да обясните с думи прости този прост случай!

  2. Анонимен
    #10

    На крива ракета два лева й пречат!:) Нищо друго ли не можахте да намерите, драги журналисти? Ако е така - тихооо....

  3. Анонимен
    #9

    Мидите край нашия бряг са естествен филтър на водата и при ядене, филтрираните в-ва и фекали са като ордьовър. Аз миди не ям, ако ще да са made in Политбюро!

  4. Анонимен
    #8

    Точно така ГЕРБ-ерите ще преуспяват и в бъдеще Това си е номерът на китайката

  5. Анонимен
    #7

    и с един лев да е, ако делиш 50/50 с бат Боко и СИЕ, пак ще си ти.

  6. Анонимен
    #6

    7 декларирани работни места, на останалите се плаща на ръка

  7. Анонимен
    #5

    7 работни места, прозивидителност 480 тона - интереснооо

  8. Анонимен
    #4

    Браво на юнаците! Не те, са измислили тази простотия за 2-та лева! Пък ако съсздават прозводство наистина, няма лошо,след като и Европа дава!

  9. Анонимен
    #3

    Това синчетата на червените не разбраха, че могат да правят бизнес само ако някой им даде някакви пари които да не връщат и в последствие да затрият или в малки изключения ако са монополисти (бг рафинерията. Най вероятна са платили на някоя "Калинка" да им мине нескопосаният проект без проблем взимайки средства предназначени за хора които реално ще произведът и дадът хляб и работа на някой.

  10. Анонимен
    #2

    Защо най-големите крадци на Прехода се струпват около Министерство на земеделието, когато са останали на сухо?! Vankata

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.