Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Хамстера и ″няколко лица” може би са лидерите на ″Наглите″

Присъдите, произнесени от СГС, съответстват на извършеното деяние, смята МВР-шефът

20 коментара
Хамстера и ″няколко лица” може би са лидерите на ″Наглите″

Задържаният за кратко по делата ″Октопод” и ″Наглите” Антон Петров-Хамстера и други лица, чиито имена били споменати по време на процеса срещу бандата за отвличания, ″може би са по-горни нива в групата”.

Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира във вторник приключилото ден по-рано знаково дело срещу Прокопий Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи, Даниел Димитров-Релето, Любомир Димитров-Гребеца, Павел Петков-Павката, Цветозар Славчев-Цуро и братята Радослав и Митко Лебешковски.

Софийският градски съд (СГС) осъди първите четирима на общо 69 години затвор за 11 похищения и един опит за отвличане и оправда останалите по обвинението им за участие в групата. Културиста и Йожи обаче бяха оправдани затова, че са сформирали и ръководили ″Наглите” и така на практика остана отворен въпросът кой е бил лидерът и мозъкът на бандата за отвличания.

Освен това СГС оправда подсъдимите и по обвинението за отвличането на Румен Гунински-младши, тъй като според председателствания от съдия Виолета Магдалинчева състав единствените доказателства за авторите на това похищения са се съдържали в противоречивите показания на Гребеца, от които той се отрече в края на процеса.

″Аз искам да припомня, че когато беше задържан Хамстера заедно с групата на ″Наглите”, в неговия дом беше намерена банкнота, която е точно с номерата на една от тези, които бяха дадени за откупа на Гунински. В деня на неговата промяна на мярката от Софийския апелативен съд, двама от свидетелите, които искаха да дадат показания в този съдебен процес, се отказаха веднага. Недейте да си мислите, че тези хора прощават, ако някой реши да каже някой истини за самите тях”, коментира в характерния си стил Цветанов.

Той обаче не пожела да отговори на въпроса защо след излизането на Хамстера от ареста прокуратурата така и не му повдигна обвинения за някакво участие в отвличанията. Той бе привлечен към наказателна отговорност единствено по делото срещу т. нар. група за рекет и изнудване ″Октопод” заедно с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.

″Присъдите, които СГС прочете срещу ″Наглите”, съответстват на тежестта на извършеното деяние. Оправдателните присъди, много ясно беше заявено от прокуратурата, че ще бъдат протестирани. Смятам, че за всички тези отвличания, които не бяха възприети като доказателства от съдебния състав, според мен в полицията са събрани достатъчно доказателства съвместно с прокуратурата и имаше информация за лицата, които бяха осъдени вчера” добави още вътрешният министър във вторник.

По думите му в МВР има информация, че напълно оневинените Цветозар Славчев и Павел Петков са планирали похищението на дъщерята на ″виден български бизнесмен”, но благодарение на арестите, извършени от ГДБОП в края на 2009 г., отвличането ѝ е било предотвратено.

″За мен е удовлетворително, че сме успели да предотвратим едно поредно отвличане, което щеше да бъде извършено в страната. Последствието, което щеше да понесе това момиче мисля, че не си заслужаваше да ги хванем точно в процес на отвличане”, каза още Цветанов, без да конкретизира защо подчинените му все пак не са събрали някакви годни уличаващи данни срещу двамата.

Бойко Найденов се надява горната инстанция да осъди и останалите

По-същото време заместник-главният прокурор Бойко Найденов заяви пред БНТ, че се надява следващите съдебни инстанции, които ще разгледат казуса, да възприемат събраните доказателства и срещу оправданите от СГС подсъдими. По думите му не е сигурно, че по делото няма достатъчно данни, разкриващи и отвличането на Гунински-младши.

″Надявам се на втора и трета инстанция да се преценят тези доказателства. Ние не сме спирали и няма да спрем работата по тези отвличания”, добави ръководителят на националното следствие.

Тиражираният от повечето медии във вторник общ сбор на присъдите на половината от ″Наглите” от 444 години Найденов определи като неотговарящ на българското законодателство. „По нашето законодателство не може да има такава присъда от 444 години. При нас не се събират присъдите, както е в англосаксонската система”, припомни той.

″За мен еднакво тежко звучи и 18 години. Това е тежка присъда. Никой не би могъл да изтърпи присъда от 400 години. Трябваше, беше необходимо това на обществото да се чуе, че извършителите на тежки престъпления биват наказвани. Това бяха едни от най-тежките престъпления, вършени на територията на страната, което всяваше страх в хората. Радвам се, че със съвместните усилия на МВР успяхме да предотвратим това”, добави Найденов.

По въпроса дали има организатор на групата за отвличанията, зам.-главният прокурор посочи, че ако са имали доказателства за такъв, той е щял да седи с другите на подсъдимата скамейка.

″Но нямаме безспорни доказателства и не можем да изправим когото и да било. Имаме своите подозрения и съмнения и не сме спирали да работим в тази насока. Ако съберем достатъчно доказателства, този човек също ще бъде изправен пред съда”, увери заместник-главният прокурор.

По време на разглеждането на делото в съдебната зала бяха изслушани записи от разпитите на Гребеца, в които той загатва пред Найденов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров, че ″мозъкът” на цялата банда е много влиятелен човек, ″който не е престъпник”, без да споменава конкретно име.

В самия край на процеса прокуратурата призова като свидетел бившия служител на НСО Пламен Устинов, който заяви пред СГС, че в началото на 2008 г. е имал среща с Алексей Петров, на която бившата барета му поръчал убийството на Гриша Ганчев. Впоследствие преценил, че е по-добре да бъде отвлечен човек от близкото обкръжение на ловешкия бизнесмен, но в крайна сметка се отказал да наема Устинов. Няколко месеца по-късно бе похитен тогавашният изп. директор на ПФК Литекс Ангел Бончев.

След като Устинов даде показания, без обаче да твърди връзка на Петров с ″Наглите”, наблюдаващият прокурор по делото Антония Близнаков коментира, че ще анализира думите му, за да прецени дали има достатъчно данни за повдигане на ново обвинение на бившия съветник в ДАНС. В крайна сметка обаче показанията на Устинов бяха изпратени на Софийската районна прокуратура, като по неофициални данни тя трябва да прецени дали да не го обвини в лъжесвидетелстване.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #20

    Не са те. Един доносник на ДС е!

  2. Анонимен
    #19

    Мозъкът е наистина безмозъчен.Номер 18 също.

  3. Анонимен
    #18

    А аз имам информация от западните специални служби,че ЦЦ и ББ са лидерите на престъпната мафия ,която ни управлява. И "борбата' на ЦЦ срещу престъпноста в БГ се свежда до разчистване на терена от конкурентите им в престъпният бизнес.И когато ГЕРБ не са на власт ,ако ББ и ЦЦ не емигрират ги чака съд......

  4. Анонимен
    #17

    До 7: Мозъчето ти е както Цецковото-колкото на хамсийка.

  5. emma
    #16

    Пламен Устинов не знам как са го взели в НСО на работа/зависи какво е работил всъщност,ако е вдигал бариерата в Бояна ,става/,но правилно са го уволнили.Като го слушам какви измишльотини дрънка при изтривалката Колезич ,все повече си мисля,че има ментални проблеми.Погледът му е на луд човек.

  6. Анонимен
    #15

    А МОЖЕ БИ ГАДНИЯ ЦВЪК СТАВА ЗА НЕЩО. МОЖЕ БИ ГАДНИЯ ЦВЪК Е И УМЕН И ХУБАВ. С ТОВА НЕЩАСТНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ И С "МОЖЕ БИ"НИКОЙ СЪД НЕ ПРОИЗНАСЯ ПРИСЪДИ,АКО НЕ Е ПОД ВЪНШЕН ПОЛИТИЧЕСКИ И ПОЛИЦЕЙСКИ НАТИСК. НА ГАДНИ ЦВЪК.

  7. Хаяско
    #14

    Балончето Пламен Устинов се спука за първи път, ще има и още! Значи в МВР по принцип много са осведомени, обаче осъдени няма. Информацията се ползва само от висшите фактори, каквито са Цветанов и Флоров .. за многозначителни подмятания помежду им и по медиите.Това е разбирането на ГЕРБ за борбата с престъпността и опазването на националната сигурност.

  8. Анонимен
    #13

    Не Цветанов е крив, а законите в РБ, които са направени САМО И ЕДИНСТВЕНО ДА ЗАЩИТАВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!

  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #12
  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #11

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.