Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Хиляди поискаха равни права на пушачи и непушачи

Ресторантьорите заплашиха, че протестът им ще прерасне в гражданско неподчинение

166 коментара
Хиляди поискаха равни права на пушачи и непушачи

Няколко хиляди души в цялата страна се включиха в националния протест за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места, организиран в четвъртък.

Организацията на недоволните бе поета от собствениците на заведения. Според ресторантьорите само за няколко месеца от влизането в сила на ограничението от 1 юни в сектора са съкратени 20 000 души.

Протестиращите обявиха взето решение за внасяне в Народното събрание на писмо с исканията и предупредиха, че ако управляващите не се съобразят с тях, от 1 декември ще се премине към гражданско неподчинение и национален бойкот на забраната.

В София протестът се проведе пред сградата на Народното събрание, където се стекоха близо 2000 души.

Трябва да има места за свободен избор, където хората да могат да пушат. Пушачът не е престъпник, заявиха участниците в акцията и поискаха законът да бъде върнат в предишния му вид, когато даваше възможност заведенията да работят с помещения за пушачи и непушачи.

Държавата си позволява да произвежда и продава продукти на тютюневата индустрия, а ние сме на ръба на оцеляването, оставете ни в нашата страна, оставете ни да работим, призоваха участниците в митинга, които скандираха "Промяна!" под прозорците на депутатите.

Организаторите на акцията уточниха, че исканията им нямат нищо общо с политиката и призоваха депутатите да не разделят обществото на пушачи и непушачи.

Шествието в Бургас пък събра около 1000 души, съобщи БТА. Шествието започна от площад "Тройката" и премина по централната улица "Александровска" до сградата на общината. В протеста се включиха собственици на заведения, управители, сервитьори, бармани, кухненски персонал, граждани. Протестът бе подкрепен с изпълнения на местни музиканти.

Малко над 200 недоволни от забраната за пушене се събраха в Пловдив. Организаторите обявиха, че от 1 до 10 декември възнамеряват да обявят гражданско неподчинение, по време на което ще бойкотират забраната и ще позволят на клиентите си да пушат по всяко време и навсякъде.

Другата форма, която се обмисля, е блокирането на магистралите и основни пътни артерии. Според собствениците на заведения, заради този закон ще се наложи да бъдат уволнени много хора и около 30% от заведенията ще фалират.

Собственици на заведения в Хасково също се включиха в националния протест. Те подредиха празни маси със столове около тях на площада срещу областната администрация в града. Според председателя на местната браншова асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Стойчо Ганашев, оборотът на заведенията е намалял драстично от края на лятото. По думите му в някои от кафенетата и баровете спадът е около 90 на сто. Той добави, че две или три заведения вече са затворили, като една от основните причини за това е забраната за тютюнопушене.

Около 300 души се присъединиха към протеста на Шуменската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Работещите в заведенията носеха ленти с надпис "уволнен" и "съкратен".

Около 100 души се включиха в Търговище в националния протест. На централния площад 33 собственици на заведения подредиха празни маси, с което показаха липсата на клиенти, след въвеждането на забраната за тютюнопушене.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

166 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #166

    предупреждавам само някой непушач да опита саморазправа с мене особенно в заведение на открито или на места където може да се пуши така ще го опуша с БОВ че като се свести цигарения дим ще му дойде като планински въздух.толкова нахални сте станали ,че започнахте да ни се нахвърляте даже на места на които закона разрешава пушенето.оръжието е винаги с мене.

  2. Анонимен
    #165

    Тъп народ тъпа държава.Боли ме , но какво да направа?

  3. Анонимен
    #164

    Майче вече стана: "За кучета и пушачи - забранено!"

  4. Анонимен
    #163

    Тооо...педерастите получиха право да се женят и осиновяват деца (представям си, какво възпитание ще получат тези нещастничета), а пушачите да нямат право да изпушат една цигара с кафето си!!! А ако е за полезността на едното в сравнение с друдото да започнем да спорим, а? Преди "белите" да открият Америка, европейците не са пушили. Пушили са индианците. При тях обаче рак изобщо не е имало. Защо се прикрива този ФАКТ? Ами тогава кой ще забрани храните пулни с МСГ и Аспартам, с които всъщност ни убиват?

  5. Анонимен
    #162

    Глупаците За пушенето...Чужденците му отнемат Отечеството той се запъва да пуши....В момента чужденците за пореден път се опитават да свалят ПРОБЪЛГАРСКОТО правителство на Боико Борисов/както свалиха Фил Димитров, Жан Виденов и Костов НА МИГА след като се опитаха ад защитят българския интерес/ Спомнете си кой как свали тези правителства?...Същото правят и сега. Не лайте под червената диктовка на чужденците, а мислете!...

  6. Анонимен
    #161

    Глупост е да отидеш на кръчма.Да поръчаш ракийка и салатка и да търчиш на вънка та да наваксваш нервно недопушването от работния ден в студа. Няма смисъл!Няма спокойствие. Сал стрес

  7. Анонимен
    #160

    След една година всички ше свикнат и ще се чудим как сме могли да пушим и да ядем едновременно Нарича св цивилизация

  8. Анонимен
    #159

    Естествено,че е е ненормално хората да висят на улицата при минусовите температури!Това ли ще намали заболяваемостта?!Или всички клиники ще се напълнят с болни от пневмонии и туберколоза?Къде са тук лекарите,които са уж загрижени за здравето ни?!Нали уж под този предлог обикаляха телевизиите,ще отговорят ли?Вредата от цигарите не е доказана безспорно,но последствията от закона ще бъдат!

  9. Анонимен
    #158

    nu6ke-моме удари един фас и се успокой :) твой анонимен, но непритиснат от никой и отнищо бивш пушач :)

  10. nu6ka
    #157

    Положението в стрната ни е очайващо заради хората, изтъкани от злоба, ненавист, завист, безотговорност и ред други и то спрямо непознати хора. Тези форуми са чудесен *матриал* за социолози, политолози, психолози и дори за МБМД.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.