Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Хиляди хора от "забранителните списъци" няма да могат да гласуват и на балотажа

Половината от ОИК -Шумен подписа протоколите от местния вот с особено мнение

9 коментара

Повече от половината членове на избирателната комисия в Шумен подписаха протоколите от местните избори с особено мнение. Мотивът за това тяхно решение са забранителните списъци, които ограничиха правото на глас на над 10 000 души или 10% от избирателите, предаде БНР във вторник.

По неофициални данни в Пловдив има поне сто такива случая, в Русе и велико Търново цитираните случаи са десетки.

Става дума за български граждани, които са били лишени от правото си на глас, защото "по погрешка" са попаднали в т.нар. забранителни списъци.

"Забранителните списъци" са само за онези граждани, които нямат право да гласуват за местна власт, защото настоящият им адрес е в чужбина. Но в списъците са попаднали и стотици имена на хора, чийто адрес е в България и отговарят на изискването за уседналост. Както се оказа, причината за това е, че МВР е подало грешна информация към ГРАО.

"В резултат на което ГРАО изчиства тези хора по настоящ адрес - т.е. те изобщо отпадат от гласуване. На 21 септември МВР признава тази грешка, изпраща се нов масив данни, който общинските администрации трябва да започнат да изчистват. Но се получава така, че и в момента има хиляди хора, които, забележете - няма да могат и на втори тур на упражнят своето право. Това е безпрецедентен скандал - българи не могат да упражнят правото си на глас!", коментира в понеделник пред БНТ Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, който поддържа сайта "За честни избори".

Към този момент нито общинските избирателни комисии, нито Централната избирателна комисия са изнесли данни за получените жалби от граждани, които са лишени от правото да гласуват. Всеки един от хората, който е бил неправомерно включен в "забранителен списък" и по този начин противозаконно е лишен от право на глас, може да заведе дело срещу държавата.

Политологът Димитър Димитров коментира пред БНР, че никога не е бил съгласен "със съществуването на нещо, което се нарича "забранителен списък”, защото то противоречи на конституционното право, което казва, че всеки български гражданин има такова право".

"Редът, по който се урежда съставянето на т.нар. забранителни списъци, е служебен въпрос. Не вярвам който и да е от МВР публично да разисква на какво основание е и какъв е редът за тяхното съставяне. Това е една от причините да има много подозрения около това, че министърът е председател на предизборния щаб, а пък подчинените му правят списъци, които определят кой може и кой не може да гласува“, каза Димитров.

Главният секретар на община Велико Търново Нина Илиева заяви, че за първи път се случва в забранителните списъци да има толкова много хора.

"Учудвам се, защото всички политически партии в България трябваше да разискват този проблем, тъй като това е и законодателен проблем. За този проблем заговорихме ние и вие (медиите – бел. ред.), след което Ахмед Доган написа писмо на Бойко Борисов. Той разпореди на ГРАО да си свършат работата, установи се, че има един куп такива пропуски. Аз не мога да разбера – в нашата държава, за да се чуе какво се случва, само големите политици ли трябва да си говорят помежду си? След като премиерът е наредил, се учудвам, че нещата продължават да бъдат такива“, каза Илиева пред БНР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #9

    На Местите избори-2011 на 23.октомври не бях допуснат да гласувам за кмет и общински съветници, понеже съм попаднал в т. нар. "забранителни" списъци. Не съм напускал България от 2007г., а сега ми бяха нарушени по най-брутален начин моите човешки права за правото ми на гласуване. Никога не съм подавал лично мое заявление за промяна на моя постоянен адрес и в личната ми карта той е записан от преди 10г. дори. На предишните Местни избори-2007г. гласувах без проблем, но сега не беше така. И кой е отговорен

  2. Анонимен
    #8

    Абе накрая ще се даде право само на ф/гербери да гласуват и ще спечелят с 99 %, както по времето на др. Живков!Жив т-к!

  3. Анонимен
    #7

    Прави се нарочно,защото това обслужва интересите на ГЕРБ.Хората живеещи в чужбина знаят,че такива случаини мутри немогат никъде по света да овладеят цялата власт в една държава,че немогат неграмотници непрочели една книга в живота си да управляват.Не се задава фашизъм,а див тоталитаризъм,който е едно към едно КОМУНИЗЪМ в лицето на ГЕРБ.

  4. Анонимен
    #6

    Коя институция и кой точно е отговорен за да не мога и аз да гласувам за кмет ибщински съветници. От 2007г. не съм напускал България, дори на местните избори-2007г. гласувах без никакви проблеми за адресната ми регистрация по постоянен адрес. Никога не съм променял постоянният си адрес в България, никога досега не съм подавал лично мое заявление за промяна на моя постоянен адрес. В чужбина съм имал само настоящ адрес, когато съм бил студент. Изглежда, че дори омбудсманът в България не може да помогне по този сложен казус. И сега в Страсбург ще трябва да отида за да си търся моите нарушени човешки права. Колко е жалко за всички пишман-политици...

  5. Анонимен
    #5

    Защо си мислите, че уседналостта топли само ГЕРБ? Това пречи на небългарските избиратели и много ми харесва.

  6. Анонимен
    #4

    Аз последно като гледах ГЕРБ губи в Шумен на първи тур, та не знам, кой точно манипулира, хехе

  7. Анонимен
    #3

    До Анонимен № 2,
    Колега, идеята за която споменаваш е много добра, но не оправдавай МВР. На всяка граница на България - сухоземна, въздушна и водна (морска и речна) има данни за всеки напуснал или влязъл. Така, че МВР (гранична полиция е тяхна структура) прекрасно знае кой къде е напуснал България и за колко време. А ако не знае, тогава каква външна граница на ЕС ще ставаме, нали само трябваше да се измаже една стена там някъде ... (съжалявам, че намесвам друга тема, но те са свързани). И друго,

  8. Анонимен
    #2

    Е, това беше направено, за да се ограничи вота от хора, които живеят извън България и идват да гласуват обикновено организирано с автобуси, хехе. Когато се приемаше това правило имаше бая широка обществена подкрепа за него и бая народ изказваше мнението "по-добре и аз да не гласувам, ама и те да не гласуват". Според мен няма как да работи по-добре от това. Слава богу, вече не сме в соца, та МВР да следи всеки къде живее и къде ходи, така че тяхната информация ще води до грешки. Или всеки си проверява

  9. Анонимен
    #1

    После някои личности ще говорят, че е нямало манипулация на вота и всичко е честно и почтено!!! Ако някой не е разбрал, визирам Боко Рапоня и Цвъцко Шестоапартаментник!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.