Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Християнската и човешката ни съвест не може да мълчи пред предизвикателството на протеста

42 коментара
Патриарх Неофит служи благодарствен мобелен в митрополитската църква "Св. Неделя". Сн. БГНЕС

Социалните вълнения и обществената криза отново намериха място в слово на патриарх Неофит в неделя. Още веднъж главата на Българската православна църква показа, че смята да не остава настрани от обществения живот и проблемите в страната и че църквата и той в качеството си на "първия сред равните митрополити и членове на Светия синод" внимателно ще следи с какво може да е полезен в тежки за страната моменти.

Патриархът отслужи в препълнения митрополитски храм "Св. Неделя" благодарствен молебен за помирение на българския народ, за благоденствие и за преодоляване на всички социални и икономически проблеми в страната.

В словото си в края на молебена патриархът каза, че обществото ни изживява "дни на изпитания, душите на мнозина са изпълнени с възмущение и недоволство, с растяща тревога наблюдаваме ескалация на социалното напрежение".

"Потресени бяхме от трагичната участ на млад човек, който в отчаян опит за промяна загуби живота си", каза Неофит, демонстрирайки отново, че църковният пастир може да отстъпи от догмата и да прости такъв непростим от нейна гледна точка акт като самоубийството, ако то е било извършено под огромния натиск на безизходицата и отчаянието.

Неофит каза още, че случващото се "не може да не ни тревожи, не можем да наблюдаваме безучастно".

"Християнската и човешката ни съвест не може да мълчи пред предизвикателството на достигналия широки размери социален протест. Обществото ни преживява дълбока криза, криза на отношението ни към живота, към света, към ближния", посочи духовният глава на БПЦ.

"Църквата ревностно отстоява човешкото достойнство и правото на всекиго на свободен и достоен живот, каза още патриарх Неофит и отбеляза, че църквата разбира и справедливия социален протест и скърби заедно с всяко от своите страдащи чеда.

"Силата на църквата е преди всичко в нейната молитва, в спомнянето на Божията правда, в усърдното изпросване от Бога на мир и благоденствие, в ежедневната проповед на Евангелието".

"И днес в Божия храм всички ние - клир и народ, се събрахме за всеобща молитва пред чудотворната икона на Пресвета Богородица, за да измолим помирение за нашия христолюбив народ", каза още в словото си патриархът.

"Въпреки всички изпитания, да се стремим да бъдем миротворци, защото плодът на правдата се сее в мир от миротворците", призова вярващите патриарх Неофит.

Преди молебена патриархът отслужи и първата си света литургия като Софийски митрополит. По време на службата всички миряни, дошли в храма, заедно изрекоха молитвата "Символ верую", в която са изложени накратко основните истини на православната вяра.

Сред присъстващите на молебена в храма "Св. Неделя" бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Тодор Чобанов, директорът на Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет Емил Велинов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

42 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #42

    Старче, покайте се най-напред в т. нат. ви Свети Синод, а после се молете за нас ! Дано след покаяниетo ви Господ да чуе и молирвите ви !

  2. Анонимен
    #41

    "Обществото ни преживява дълбока криза, криза на отношението ни към живота, към света, към ближния". Отче, тая криза, която без-покои душите ви (съвестта) е подготвяна систематично и дългогодишно, и всекий път нейното появяване радва сърцата на създателите ѝ, защото в края на краищата нещата се (за)въртят умишлено в кръг, като змия захапала опашката си за да е и печалбата им от нищетата на другите също така вечна като кръга на Сатаната, който се учи от такива хора. ABTOP:

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #40
  4. Анонимен
    #39

    Форум до Всички кудкудякащи: Намерете си подходящо бунище ... пардон... форум

  5. Анонимен
    #38

    "Християнската и човешката ни съвест не може да мълчи. ." А как мълча 45 години по комунистическо, когато червените разбойници отклониха народа ни от вярата и го вкараха в грешния път? А как мълча 23 години след промените, а не анатемоса същите тия червени разбойници, чиито главатари се наредиха на първа линия със свещи в ръце. И оскверниха не само Христовите храмове, но и хилядите невинни жертви на червения терор.

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #37
  7. Анонимен
    #36

    От както отиде да целуне ръката на Мутрата този г-н може да говори само от името на мутрите към тези които се отъждествяват стях.

  8. Анонимен
    #35

    Аууу колко бил чувствителен другаря патриарх.

  9. Анонимен
    #34

    муспи - С присъствието си фъндъкова осквернява Църквата.

  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #33

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.