Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Христо Стоичков се забърка в скандална замяна с общински имот

51 коментара
Христо Стоичков се забърка в скандална замяна с общински имот

Треньорът на националния отбор по футбол Христо Стоичков се забърка в скандална замяна на недвижим имот, собственост на Столична община. В сряда комисията по стопанска политика и общинска собственост одобри доклад, внесен от председателя ѝ Пламен Илиев (Демократи за София), Мичо Райковски (БСП) и общинския съветник Радослав Тошев (“Гергьовден”) за замяна на жилища собственост на Стоичков за двуетажна къща в идеалния център на ул. “Одрин” 91 (на пресечката с бул. “Тодор Александров”).

Общата квадратура на имота е 300 кв.м. Там е построена двуетажна къща с обща площ 131 кв.м.

Първоначалната оценка на експерт-оценителите е за 89 000 лева, впоследствие комисиите на Столичен общински съвет (СОС) са вдигнали на два пъти цената и в крайния ѝ вариант тя е достигнала 200 000 лева.

Това прави цена на кв. метър само незастроената площ от около 660 лева без да се брои построената върху него сграда. Според последните данни на НСИ средната цена на жилищата в София през септември е 1341 лева на кв.м. Това прави цена само на застроената площ от 175 671 лева без да взема предвид, че цените в центъра на града са много по-високи от средните.

Справка на Mediapool до Националната агенция за недвижими имоти “Адрес” показа, че в същия район се предлагат изключително малко оферти за недвижими имоти. Много сходна оферта с общинската, която се предлага от “Адрес”, e за къща от 100 кв.м с двор от 320 кв.м, която се продава пак за 200 хиляди, но евро.

За парите, които общинари се готвят да искат от Стоичков, брокери продават имоти с площ в пъти по-малка от тази на “Одрин” 91.

В общинската Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество се допускат преимуществено заменки в няколко изрично установени случаи: когато заявителят е съсобственик в имота с общината; когато притежава имот в съседство или право на строеж върху такъв имот; когато е наемател на имота или притежава временен обект върху него; когато е бивш собственик или наследник или когато за своя сметка е изградил инфраструктура около него.

СОС е приел тези условия като свое вътрешно правило при замяна на имот, коментира общинският съветник от ДСБ и член на стопанската комисия Вили Лилков.

Въпреки това при гласуването в комисията мнозинството от общинските съветници са счели, че нито в Закона за общинската собственост, нито в наредбата, изрично се забранява да се правят подобни замени.

Ако СОС одобри предложението за замяна, тепърва ще се установява какви точно жилища ще даде Стоичков.

“За самия Стоичков не е добре да се впуска в такива сделки, тъй като това няма да допринесе за неговия имидж”, заяви пред Mediapool Вили Лилков.

По думите му цената за този имот е изключително ниска и най-доброто решение е той да бъде даден на търг. Допитване на Mediapool до общински съветници от СДС показа, че най-вероятно и тази политическа група ще гласува против предложението.

Очаква се СОС да реши в четвъртък дали да даде зелена светлина за сделката.

Другите институционални сблъсъци на Стоичков

Преди да поеме треньорския пост в националния отбор през лятото на 2004 г., Стоичков се забърка в шумен скандал с родните данъчни власти, които се заканиха да го дадат на прокурор. Той трябваше да плати на хазната близо 18 000 лв.данъци за получени пари от участия в националния отбор, джобни и премии за 1995-1997 г.

Други около 7000 лв. дължими данъци Стоичков бе натрупал от получени премии и командировъчни през 1998 г. заради класирането на националния отбор за световното първенство във Франция.

Той бе единственият футболист от държавния тим, който не бе платил дължимото върху тези премии. Разбирайки, че държавата си иска парите, Стоичков, живущ по това време в САЩ, се разгневи и обяви, че щом България не го иска, ще го примат други страни.

В крайна сметка той се оказа ако не единственият, то един от малцината българи с опростени от съда данъчни задължения, за което пледира и прокуратурата.

Доскоро националният селекционер бе и единственото физическо лице, за което имаше осигурен специален режим на движение по пътищата на страната. Синият буркан му бе даден от бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов, понастоящем кмет на София. Преди няколко дни обаче стана ясно, че вътрешният министър Румен Петков е лишил Стоичков от тази му привилегия, като не е продължил разрешителното му за движение със специален режим.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

51 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. G-n Nikoj
    #52

    A pak az takova takmo i haide e nisto no vse pak oba4e zastoto poneze takmo vse pak tvarde razbira se otnovo i napalno saotvetno ...

  2. nik
    #51

    Най-после МОДЕРНИЯТ ЛЯВ влезе в крак с времето и няма да прави изключение от другите, по-малко модерни леви.

  3. nik
    #50

    Но, защо ли се чудим - погледнете кои са вносителите - начело стои отрочето на тошко тошев-Бор.

  4. Pena ot Viena
    #49

    To ne be lakomuya, ne be chudo. Tova predstavlyava prostaka Ico. Ako moge da glutne vsichko.

  5. американеца
    #48

    ..той и в Чикаго построи голяма къща в престижен район за 2-3 милиона долара. В Барцелона има имоти - къщи ,хотели...,в Дубай купи жилище на плаващ изкуствен остров. В Пловдив ,където живеят родителите му има жилища ,газ-станция .... Нищо чудно да купи подобно жилище(къща) и в София , но защо се цигани ,да развърже кисията поне той има пари бол! Не му завиждам ,но се чудя защо е толкова алчен като е тъпкан с пари ....? Пък си е малко прост ,то от мига се разбира ,само малко поговорете с него !

  6. злобар
    #47

    Нали е приятел на кмета Борисов. Беше му дал синя лампа, с което изправи косата на еврокомисаря по борбата с престъпността Клаус Янсен преди няколко месеца. Що да не гепи и имот.

  7. Юнак Балкански
    #46

    хулиган ще си и остане!

  8. Stoipichkov
    #45

    Vaprosnoto litze e simvol na balgarskata prostastina i petno za Balgaria, zaedno s priarelite mu B.Vmirisov i Sedefchov-Gotze

  9. Божо
    #44

    Мисля че малко неправилно хулите Стоичов, не че не е прост, не че не е богат, не че не е хулиган..., ама тук проблема е друг. Ако държавата беше държава, и общината община, никой нямаше и да се опитва да пробутва номера. Ама те нали си минават, всеки се пробва. Стоичков някой го е светна за далаверата и се пробва и той. И аз да мога и аз ще се пробвам ако знам че има шанс да мине номера. Сега ако изобщо тази новина е вярна, и работата се разсъхне Стоичков ще се обиди, ще се разфучи и ще каже че е дал много на България и други простотии, както не веднъж се е изказвал неподготвен. Интересно е и каква ще бъде позицията на кауБойко. Дали ще стопира сделката или ще оправи нашето момче.

  10. ves
    #43

    Taka mi be6e jal za nego , dokato ruta6e v Barsa. Vse si kazvah, za6to li pak Kroif, sadiite sa tolkova pridir4ivi kam na6iya Stoikov, ta i zlatnata topka ne iskaha da mu dadat. No sled kato si doide v Bg mi stana yasno za6to tezi hora sa bili pravi.Sega, ne vijda li, 4e tova myasto na nac. trenjor ne e za nego. Pak i tezi svinski 4erva s Mihailov, Le4kov i Sirakov. Edin drug se krepyat, za6toyo vlastta e ob6ta i zaedno cokat. Sled kato ot BFS mu davat golyamata zaplata i premiite, 4ast ot tezi pari

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.