Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цацаров призна за участието на жена си в симулативна сделка с имот

Данъци и такси обаче били платени върху реалната цена на овощните градини

63 коментара
Снимка: www.juducialreports.bg

Смятаният за фаворит на ГЕРБ за поста на главен прокурор председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров призна в четвъртък пред бТВ, че съпругата му Меглена наистина е участвала в сделка с имот, при която в нотариалния акт е била посочена многократно по-ниска от реалната цена.

Тази информация бе изнесена ден по-рано от сайта "Биволъ", който съобщи, че нотариус Меглена Цацарова и колежката ѝ Адела Кац-Бояджиева, съпруга на адвоката Иван Бояджиев, са купили през 2008 г. две овощни градини от по 2.9 дка край село Костиево, Пловдивско.

По искане на продавачката обаче в нотариалния акт е записана 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената - 1000 лв. вместо 119 151 лева. Според изчисленията на сайта така купувачите са "спестили" над 5000 лв. от еднократния данък за купуване на имотите и таксите за вписване.

"Ако една от страните теоретично няма каквито и да е желание да бъде посочена действителната цена, то в нотариалните актове, с които съпругата ми и нейна колежка нотариус са придобили въпросните две овощни градини, фигурира действително цена от 1000 лева. Дотук, това не е престъпление, дотук това не е нарушение. Покупката е осъществена със средства, които са напълно ясни, както от нейната данъчна декларация, така и напълно ясни от декларациите, които аз ежегодно подавам пред Сметната палата. В моята декларация не фигурира цена от 1000 лева, а точно толкова, колкото е, колкото са излезли от банковите сметки на моята съпруга и са отишли в банковите сметки на продавачите. Факт е, че бяхме жертва на една тотална измама", коментира Цацаров в четвъртък, припомняйки, че впоследствие се оказало, че продавачката на овощните градини не е реалният им собственик.

Съдебният шеф обаче беше категоричен, че въпреки симулативната ниска цена, семейството му е платило всички реално дължими данъци и такси по сделката.

"Ситуацията звучи по друг начин – в нотариалния акт действително пише 1000 лева. В моята декларация пише действителната цена, а местните данъци и такси по тази сделка не са платени върху 1000 лева, колкото и странно да звучи това нещо", обясни Цацаров без да обясни как е направено това при положение, че местните данъци и такси се определят от нотариуса по сделката според цената, която е вписана в нотариалния акт.

Магистратът коментира още, че именно тази "атака" към семейството му го е накарала да бъде убеден в решението си да не се оттегля от надпреварата за главен прокурор, въпреки че до четвъртък сутринта той бе единственият кандидат. След интервюто му пред бТВ във ВСС бяха внесени и кандидатурите на зам.-главния прокурор Галина Тонева и шефа на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.

Цацаров е смятан за основният фаворит за поста заради непрестанните хвалби, с които го обсипват премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов. Пловдивският магистрат неведнъж е наричан от двамата "стабилен съдия", както и "най-добрият окръжен съдия". Цацаров обаче не разтълкува причините за това особено благоразположение, с което се ползва пред двамата държавни ръководители.

"Защо не зададете този въпрос на Цветан Цветанов? Смятате ли, че на мен ми е най-необходимото нещо в професионалната кариера да бъда похвален от представител на изпълнителната власт? Не е присъщо съдия да бъде хвален по този начин, но не мога да спра нито тези, които ме хвалят, нито тези, които ме критикуват. Познавам Бойко Борисов от времето, когато е работил като главен секретар и е идвал по едни или други служебни задължения в Пловдив. Нямам и не съм имал каквито и да е уговорки нито с Бойко Борисов, нито с човека, от чиито уста станах най-хвален", обяви съдията.

Във връзка с обвиненията, че точно в Пловдив се гледа и делото за клевета, което председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова води срещу Цветанов, Цацаров поясни, че това е решение на Върховния касационен съд, но не иска да коментира делото, което ще се гледа и в неговия съд.

"Имам много ясно формирано мнение, както за самата нея като дейност и публични изяви, така и за начина, по който всичко се случи с нея. Не мога да кажа нищо повече, тъй като в съда, който оглавявам ще постъпи това дело", заяви магистратът, добавяйки, че с интерес ще прочете мотивите на Районния съд.

Той отхвърли категорично и всички статистически данни, според които управляваният от него съд е с най-малко оправдателни присъди, а в същото време с много осъдителни решения в Страсбург.

"Казва се, че през 2011 г. процентът на оправдателни присъди в Окръжен съд Пловдив е бил 1,64. Аз казвам, че процентът на оправдани лица е 7,77. Аз казвам, че тези цифри са манипулирани до безкрай, аз работя с данните от съдебната статистика. С какви данни работят тези, които твърдят, че този съд е зона на най-голямо нарушаване на човешките права в страната, не зная. Не е вярно, че България е в челото на страните, които са най-големи нарушители на човешки права в Европа", коментира още Цацаров.

По думите му, от 395 осъдителни решения срещу България в Страсбург от 1992 до 2011 г., делата на пловдивски магистрати били само 34 и това са решения, в които е установено нарушение и на конвенцията, и на действащото законодателство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

63 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #63

    През 2007год,съпругата на Цацаров направи два нот.акта със задна дата и година и вписа като такива.За наследственият ни имот без платени данъци от старата с/ка,с която се оказахме с обща данъчна декларация.Уверявам Ви ,че тези нот.актове ни бяха показани отново от служители на МВР,нот.акт от 1983г за 1/8 част от етаж 2 издаден от М.Цацарова неуспява да впише и другия 2001г, за останалата част от етаж 2 вписва 2003г.През 2009г ги комбинира за да ги впише в данък сгради,Благодаря на комисар А.Рангелов и Старши комисар Т.Чонов за проверките и събраните материали.Пловдивските Прокурори се страхуват да анулират тези актове.

  2. Анонимен
    #62

    ,, По думите му, от 395 осъдителни решения срещу България в Страсбург от 1992 до 2011 г., делата на пловдивски магистрати били само 34''

    Ако прочетете становището на Екемджиев, този, който според Цацаров, бил главният виновник за манипулираните данни, щяхте да видите същото. Цацаров, обаче, пропуска факта, че 34 присъди срещу 395 постановени от Европейския съд е приблизително 1/10, само че Пловдив не е 1/10 от България, нито като численост на населението, нито като икономически продукт. Също така,

  3. Анонимен
    #61

    ,,И къде е скандала? Може би в това, че 90% от българите правят точно това- вписват данъчната оценка за продажна цена, а не истинската? '' За теб е по-добре да съблюдаваш рецептата на шведските психиатри. Дори да е вярно, че 90% от българите правят това, то безспорно, тези 90% не са се кандидатирали за главен прокурор. А ако това е вярно и наистина българите в преобладаващата си част вършат това, то е защото тези на върха на пирамидата дават лош пример. Българите да не са глупави да спазват закона, след като главния прокурор и жена му не ги спазват.

  4. Анонимен
    #60

    Фактът с назначаването на Цацаров доказва, че в България възможност за успех има не най-умният, не най-талантливият,. а най-глупавият и този, който може най-добре да обслужва управляващите. Следствието от изповядването на тези ценности е видно: бедстваща икономика, в която има насрочена дата за експлозията в здравната и социалната система, т.е дата, в която държавата ще спре да бъде държава.И какво ще се случи с назначаването на Цацаров за главен прокурор!? Цацаров със своята наказателна политика

  5. Анонимен
    #59

    Дядо Митко: Господин Цацаров,че си хайдук,хайдук си,че и женати е такава.По добре да беше си кротувал в Пловдив та да ти е мирна главата къде си пъхаш главата където и пръста не ти влиза.

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #58
  7. Анонимен
    #57

    Иванов е прав, Цацарова се е съгласила да се запише фиктивна цена и при това сама е нотариус. Оттук може да се предположи колко фиктивни сделки са изповядани пред нея самата .....! Ако не и инициирани от нея.

  8. И.Иванов, Швеция
    #56

    НА АНОНИМЕН АНДРЕШКО """ Анонимен 10:09 | 23.11.2012 И къде е скандала? Може би в това, че 90% от българите правят точно това- вписват данъчната оценка за продажна цена, а не истинската? """ Скандалът е в това, че: 1. Висш магистрат, който трябва да съди и осъжда българите-измамници, сам е измамник. 2. Висш магистрат, който след като е разкрит със жена си за престъпна измама, следва да признае, че са престъпили закона, нагло се опитва да оглупи цяла България, че не са престъпници. 3. Разкрит като престъпник прикриващ престъпници негодник продължава нагло да се натиска да стане глава на прокуратурата, която има за задача да разкрива престъпници.

  9. Анонимен
    #55

    54 само да те допълня 99,9% от българите,включително и джурналистите от "Mediapool"!!

  10. Анонимен
    #54

    И къде е скандала? Може би в това, че 90% от българите правят точно това- вписват данъчната оценка за продажна цена, а не истинската?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.