Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветанов критикуван дори от приятелката си Владимира Янева

Софийският градски съд единодушно подкрепи съдия Мирослава Тодорова

26 коментара
Снимка: БГНЕС

Съдиите от Наказателната колегия на Софийския градски съд (СГС) защитиха категорично своя колега и председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова срещу безцеремонните обвинения, отправени ѝ от вътрешния министър Цветан Цветанов. Магистратите заявяват остро своето несъгласие с коментарите на вицепремиера, а общата им декларацията е подписана и от председателя на СГС Владимира Янева, близка семейна приятелка на Цветанов.

Столичните съдии "категорично застават" срещу коментарите на вътрешния министър, че  съдия Тодорова е част от "октопода в съдебната система” или че "обслужва организираната престъпност". Това е първият случай, в който Владимира Янева, считана за протеже на Цветанов, се противопоставя публично на негови позиции.

"Дълбоко вярваме, че декларирайки подкрепата си за съдия Тодорова, ние подкрепяме идеята за градивна промяна в съдебната система. Система, създадена да функционира на основата на безпристрастността и професионализма, стъпвайки единствено на закона и справедливостта", заявяват магистратите от Софийския градски съд.

Според тях взаимоотношенията между институциите за решаване на проблемите с противодействието на престъпността "могат и трябва да осъществяват в рамките на компетентността на съответните органи, а не чрез медиите".

Противопоставянето на институциите, ангажирани в противодействието на престъпността не решава проблемите, а улеснява и извършването и затруднява разкриването на престъпленията", се казва в декларацията. Съдиите от градския съд добавят, че "добре разбират и подкрепят" усилията на компетентните държавни органи за борба с престъпността, но напомнят, че това трябва да става "единствено и само със законни средства, характерни за всяка правова държава".

Преди ден Мирослава Тодорова обяви, че ще реши до седмица дали да заведе дело за клевета срещу Цветанов по повод публичната саморазправа, която той предприе спрямо нея. В продължение на два дни вицепремиерът не спря да обвинява съдията, че е действала в услуга на организираната престъпност и е част от "съдебния октопод", защото е забавила с 2 години и половина мотивите си по присъдата на наркотрафиканта Васил Маникатов. В същото време Цветанов призна, че не може да докаже обвиненията си.

В изказванията си Цветанов удобно пропусна факта, че Тодорова е осъдила Маникатова на 8 години затвор за организиране на канал за пренос на хероин. Към този момент трафикантът е бил в затвора, излежавайки присъда по друго престъпление и забавените мотиви не са били фактор в продължаващата му престъпна дейност.

Във вторник трима авторитетни съдии, бивши председатели на ССБ, призоваха главният прокурор Борис Велчев да изиска от Цветанов информацията, въз основа на която обвинява председателя на Съюза на съдиите в България и ако те са основателни, да нареди разследване срещу нея, а в противен случай – срещу вътрешния министър.

"Със сигурност министър Цветанов извърши съставомерно деяние клевета. Той каза неверни обстоятелства за мен и ми приписа престъпление. Клеветата съвсем не е безобидно престъпление, защото засяга достойнството на човека, а достойнството е самоосъзнаването му като пълноценна и свободна личност", коментира Мирослава Тодорова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #26

    Правен свят ,26 януари 2012 | Красен Николов: Аз съм виден "журналист"-"костовист" който като вас плюе (другите не ги знам). Значи истински професионалист. Редно е да отразяваме работата и на МВР все пак това е в услуга на обществото. А то е гласувало за ГЕРБ, ако трябваше то да ви избере място, то сигурно щеше да е затвора, като гледам коментарите по сайтовете. Всички са зад Цветанов, това е положението. Свиквайте

  2. Анонимен
    #25

    Доколкото си спомням,мин.Цветанов в изказването си каза,че съдия М.Тодорова или се е отнесла небрежно към служебните си задължения,или обслужва организираната престъпност. Съдийките от НО на СГС масово скочиха с/у мнението,че М.Т. обслужва престъпниците (очевидно защото и те съдят като нея ??). Добре, следва че гледа малко отвисоко на задълженията си като наказателен съдия. Затова си получи и наказанието. Да се надяваме, че В.Янева с подписването си под Декларацията е искала докаже това. Защото на милиционер, прасе и съдия не можеш да вярваш...

  3. Анонимен
    #24

    Приятелството си е приятелство, ама като дойде до сиренетооо.....

  4. Анонимен
    #23

    Ей, само Искрето Фидосова му остана вярна. Тц, тц, тц!

  5. Анонимен
    #22

    Храни куче да те лае !?

  6. Анонимен
    #21

    Kraino vreme e Zv.Zv. da bade daden na sad. Nekadarnost ili nepoznavane na zakonite ne e oneviniavasto obstoiatelstvo, a klevetata e podsadna! Taka che mu e red, daje se zakasnia s 2 godini!

  7. Анонимен
    #20

    поне се намери някой,и то на най- високо ниво, който да каже нещо световноизвестно- българските съдии са подкупни,корумпирани и играят с мафията както им падне

  8. Анонимен
    #19

    Съдебната система наистина има нужда от реформа, но Герб не е в състояние да го направи - отново клиентелизъм и уреждане на послушни и некомпетентни хора. Цецо физкултурника не е достатъчно интелигентен за да оказва положително влияние на държавата. Определено трябва да бъде сменен. Бойко какво се ослушва?

  9. Анонимен
    #18

    Целта на ГЕРБ е така да "реформират" съдебната система,че тя напълно да им се подчини.Това стана ясно още в първите дни на тяхното управление.

  10. Радо Казаков
    #17

    Като че ли от Герб се стремят да подчинят съдебната власт с всички начини и средства, отколкото да помогнат тя наистина да се реформира и да служи на интересите на България. И е нелепо, когато става дума за толкова принципни проблеми и въпроси, каквито са разделението на властите, независимостта им и необходимостта взаимно да се контролират в интерес на общото добро, да се изважда на преден план Владимира Янева и нейната подкрепа за позицията на съдиите. Най-малкото защото тя може да го прави лицемерно

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.