Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветанов обеща стратегия за интеграция на ромите

14 коментара
Цветанов обеща стратегия за интеграция на ромите

Три дни след бруталните сблъсъци в пловдивското село Катуница, по време на които вътрешният министър Цветан Цветанов не се намеси, тъй като е в отпуск като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, в понеделник той взе отношение към темата.

“МВР ще концентрира вниманието си върху една от най-болезнените за обществото теми – битовата престъпност”, заяви той по време на предизборната си обиколка.

“Обезлюдяването на градовете и селата и масовото изселване на българите за работа в чужбина е създало възможност цели ромски кланове да се преместват и да завземат нови територии. Това съответно води до създаване на конфликти с местното население”, коментира Цветанов.

Той подчерта, че там, където ромите имат работа, няма проблеми.

“Затова акцентът трябва да бъде поставен върху тяхната интеграция – да се инвестира в образованието им е един от начините”, заяви вицепремиерът.

По думите му, именно затова до края на годината правителството ще има готова стратегия за интеграция на ромите.

Тя няма да е само празен документ, а ще бъде разписана с конкретни срокове и мерки и в нейното реализиране ще се включат МВР, Министерство на образованието, както и Министерство на труда и социалната политика, добави той.

“Проблемът с ромите е много сериозен и за неговото разрешаване трябва да бъдат предприемани сериозни мерки”, каза още Цветанов. Той заяви, че някои от политиците се опитват да злоупотребяват с ромския проблем, но вече има разграничаване на обществото от тези крайни действия.

Цветанов се надява всички български граждани ще проявят разум и ще направят това, което ни обединява като общество, а не ни разделя.

Вътрешният министър коментира още, че голяма част от ромите са "удобни” само по време на избори – когато могат да бъдат купени и да повлияят върху изборния резултат. “Трябва да има държавност и гражданско общество, това е начинът за разрешаване на проблемите, а уличните протести не могат да доведат до нищо добро”, заяви вътрешният министър, който по време на сблъсъците и палежите в Катуница, станали под безучастния поглед на жандармерията, откриваше предизборната кампания на партията в Бургас.

Той допълни, че българският преход е създал ромските лидери, които успяват да оказват влияние върху една голяма част от обществото, но не заради личните си качества, а заради това, че са получавали закрила. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #14

    Тия изверги дето все ще интегрират ромите, защо не почнат лично да им плащат сметките за ток, вода, парно, градски транспорт? Защо не ги пуснат да живеят в жилищата им, а те да излязат на квартири? Като толкова ги обичат -- нека настанят циганите, наркодилърите, престъпниците във ВИП комплексите от затворен тип, да им носят храна, пиене, да им доставят проституки като Миролюба Бенатова, Йорданка Фъндъкова и Миглена Кунева? Да и назначат прислужнички като Цецка Цачева! Наз обикновените хора да ни оставят на мира! Тогава ще настъпи етнически и социален мир!

  2. Хем
    #13

    Цветанов,замълчете,бе!Инстинктите(ако нямате друго)не ви ли подсказват ,че трябва да снижите тона?!Когато две страни са настръхнали,в ТОЗИ момент гръмките думи водят до гръмки реакции!Бомбастичните обещания на Цветанов и заплахите на Велчев водят страната към лоши последствия!Сега трябва да се тушира,да се успокоява,да не се взима страна,да се прощава дори... Толкова ли не схващате?!

  3. Анонимен
    #12

    Интеграцията на циганите няма как да се случи при условие,че няма разяснителна работа!Трябва да има икономически санкции,един вид,за тези хора.Не може само да получаваш,без да дадеш макар и мъничко на обществото.А то какво-еднократни помощи при раждане на децата им,водят се самотни майки-пари,социални помощи,помощ за отопление,детски,никакви данъци,а те като че ли най-много замърсяват,не се съобразяват с нищо и никого,крадат,обсебват имоти ,никакви санкции,изобщо-поколения на ред погалвани с пауново

  4. Анонимен
    #11

    До 6-великолепно предложение ,само остава Б.Б.да подпише командировъчното на физкултурника.

  5. Анонимен
    #10

    Ще ги интегрира той, на изборите, срещу 100 лева на ром ще ги интегрира.

  6. Анонимен
    #9

    Планът на Цвък-цвък: Заменям 6 апартамента в престижни райони за 12 бараки във Факултето, Татарли, кв. Левски, Столипиново, Куцкорн, ....

  7. Анонимен
    #8

    Стратегия за интеграция на мангалите. Дрън-дрън. Не можеш да интегрираш същества, на които им е кеф да живеят като скотове. Примери мно-о-о-го. Най-добре за тях е гето,където да се плодят в мръсотия и да мрат в мръсотия.

  8. Анонимен
    #7

    Нали точно ИНТЕГРИРАНЕТО НА ЦИГАНИ КАТО КИРО С НАЧАЛНИЦИТЕ НА ПЛОВДИВСКАТА МИЛИЦИЯ е причина за трагедиите и последвалите брожения на населението. Пак димни завеси за отвличане вниманието на раята от истинските проблеми,пак изписване на пари за преливане от пусто в празно,пак интеграционни службици с тлъсти заплати за верни партийци...

  9. Анонимен
    #6

    Щом Цв. Цв. ще прави интеграция на циганите, скоро ударни циганско-МВР групи ще ни вадят от къши и ще заселват там роми, демек ще ги интегрират, а нас ще ни водят под строй на работа, за да ги издържаме. Той човечец се оказа голям некадърник и е време да си търси друго занятие - физкултурник, например, в Катуница и да води фитнеса на внуците на цар Киро.

  10. Mickey
    #5

    И тая интеграция ще я построят комунетата, както построиха социализЪма преди и "демокрацията" сега! По добре нищо да не правят че по-малко бели да стават!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.