Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветанов разказа как Плевнелиев прикрил подкупни общинари

Бившият министър обясни, че не се поддава на корупция и няма да влиза в компроматни войни

72 коментара
Цветанов разказа как Плевнелиев прикрил подкупни общинари

Кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев е прикрил трима общински съветници в София, които през 2007 г. му поискали подкуп от половин милион евро, за да придвижат проекта му за Бизнес парка в столицата. Скандалното разкритие направи в петък лично вътрешният министър и председател на предизборния щаб на управляващата партия Цветан Цветанов в опит да обясни, че Плевнелиев не е човек, който би участвал в компроматна война.

Цветанов се спомни още, че като научил за случая, посъветвал Плевнелиев да подаде сигнал в полицията срещу общинарите, но той се отказал. Причината била, че "не иска да се занимава, и няма да участва в този механизъм".

Той уточни, че ставало дума за отчуждаването на общински терен, за което била поискана сумата.

Запитан защо все пак тази информация не е стигнала до разследващите органи, за да могат да предприемат някакви действия срещу склонните към търговия с влияние съветници, Цветанов изненадващо обясни, че в случая нямало корупционен елемент, а просто "намерение за предложение за корупция".

"Много е важно човекът какво усеща и какво може да направи държавата за него", обясни вътрешният министър душевното състояние на Плевнелиев към онзи момент и липсата на сигнал към правоохранителните органи.

Като допълнителен аргумент защо не е бил подаден сигнал, Цветанов каза, че на разговора за въпросните 500 хиляди лева са присъствали "три човека към един". От думите му става ясно, че "единият" е бил Плевнелиев, а "трите човека" са били тримата общински съветници, които на всичкото отгоре били известни по нова време като "тримата брокери" и които вече не били действащи.

По време на семинар за рисковете от изборни манипулации и купуване на гласове, организиран от Фондация "Америка за България" и "Институт за развитие на публичната среда", Цветанов разказа тази история, за да илюстрация времето, "когато държавата е позволявала да се случват такива неща".

Разпоредбите на Наказателния кодекс по цитирания от министъра случай обаче регламентират съвсем различно положение.

Според член 301 "длъжностно лице, което поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева".

Плевнелиев: Няма да влизам в компроматни войни

Вероятно кандидат-президентът на ГЕРБ Плевнелиев е бил неподготвен за "сюрприза", поднесен му задочно от шефа на предизборния щаб на управляващата партия. Негов коментар за случилото се към момента няма.

Докато Цветанов се изявяваше пред журналисти в Пловдив, Росен Плевнелиев предаде церемониално поста на министър на регионалното развитие и благоустройството на своя приемник Лиляна Павлова.

В отговор на репортерски въпрос по друг повод той заяви, че няма да участва в компроматна война.

Плевнелиев обаче разказа друга "компроматна" история, която била добре известна и подробно обяснявана от него. Тя се разиграла през първата седмица, когато оглавил МРРБ.

"Влезе някакъв човек, в разстояние на 20 секунди, изобщо не е ставало въпрос за пари. Той каза – ваш интерес, наш интерес. В момента, в който каза "наш интерес”, той беше изгонен", разказа Плевнелиев .

"Моята врата винаги е отворена, моите секретарки, моят шофьор бяха отпред. Те се изненадаха, че на 20-тата секунда човек, който влезе, беше изгонен и излезе. Обадихме се на службите. Оттам нататък – питайте тях. Не мога да кажа самоличността на някой, който не се е представил, не си е оставил визитната картичка, но съм бил честен пред всички българи да обясня какво ми се е случило първата седмица от моето министерстване, както и как съм реагирал”, каза Плевнелиев.

Той подчерта, че постъпката му в този случай е конкретно доказателство за начина, по който работи.

Кандидатът за президент повтори, че няма да влиза в компроматни войни.

"Колкото повече лъжат, колкото повече хвърлят компромати - да го правят, да го умножат по пет, по десет, откъдето искат, каквото искат да измислят - добре са дошли, аз не съм там", каза Плевнелиев. Той заяви, че иска да покаже на българите решения, отговорно отношение и по-различно правене на избори.

Попитан дали според него има уличаващи го документи, които по време на кампанията да бъдат "извадени", Плевнелиев каза, че през последните 20 години пази всички свои документи – включително данъчните си декларации в Германия и в България. По думите му той е съхранил документите не заради данъчните, а заради
собственото си спокойствие.

Росен Плевнелиев попита дали кандидат-президентите на големите партии могат да се обединят около това да излязат с конкретни послания може ли България да бъде по-различна, вместо да вадят лъжи.

Кампанията стартира на 24 септември в Бургас

Той съобщи, че кампанията на ГЕРБ за президентските избори ще бъде открита на 24 септември в Бургас. Ще стигнем до големите градове и до най-малките места, хората трябва да ни видят и да чуят посланията ни и да разберат какво искаме да свършим през следващите пет години, каза Плевнелиев.

Плевнелиев символично връчи на Лиляна Павлова ключа от министерството и ѝ пожела да пази духа и постигнатото от екипа. Към служителите на министерството Росен Плевнелиев се обърна с думите: "Днес съм пред вас един свободен и щастлив човек, на 9 септември символично бях освободен, но се гордея, че зададохме
дългосрочна посока и знам, че ще я следвате, целият екип постигна това, което до момента се вижда като резултати."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

72 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #72

    Предложили му, замълчал... Да пита Янето какво е да сереш наобратно.

  2. Анонимен
    #71

    В нашето Бюро по труда са назначили Директор ПРостак които не може дасе справи с някаи предатели

  3. Анонимен
    #70

    Бизнес парка е продаден на Грамърси, партньор на Грамарси е Иво Прокопиев. Американците казаха вече кой му дърпа конците на плювната. http://www.imoti.net/Дневник-Бизнес-парк-София-е-продаден-за-180-млн-евро-Актуално--nno2698.html

  4. Анонимен
    #69

    A какъв е бил Плевнелиев в Бизнес парка през 2007г? Май некакви други бяха взели властта там???? Някой знае ли по-точно каква беше ситуацията ТОГАВА?

  5. Анонимен
    #68

    Абе - може ли да е толкова тъпо това копеле!!!!

  6. Анонимен
    #67

    Видиш ли такъв мазник, не му давай власт при никакъв случай. Основно правило.

  7. Анонимен
    #66

    Нормално за Плевнелиев да покрие рушветчиите от кметството на Бойко. Ако ги беше раздрънкал, щеше да си провали бизнеса. Той е човек с опит, знае ги тези неща. Номерът е ако можеш да минеш без рушвет или поне да се изръсиш по-малко. Не да се бориш с корупцията. За това си има медийна реклама и пиари. И още, нямаше да стане по-късно министър, а сега с бойковата благословия и президент. Дедо Тошо

  8. Анонимен
    #65

    Колко ли е платил Плевнелиев и за вилата край брега на морето? http://www.razkritia.com/112951/вилата-на-плевнелиев/ Редовите гербери имат ли такива вили? Плевнелиев има няколко и в чужбина даже.

  9. Анонимен
    #64

    Колок мъдър е Цветанов. И интелигентне! И находчив!

  10. балък
    #63

    Много предвидлив бил тоя чавек?!? Да пази всички документи, включително и данъчните си декларации от последните 20 години?! Все едно е знаел, че ще има комисия Кушлев.... Все едно е знаел, че ще трябва да се доказват доходи за 20 години назад...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.