Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЦРУ като главен свидетел на криминалното минало на Борисов

107 коментара
ЦРУ като главен свидетел на криминалното минало на Борисов

Много от публикуваните телеграми от Уикилийкс съдържат актуална, но кодирана информация на ЦРУ. Разследване на журналистите Д. Гетс и Х. Бюрместер от германския вестник "Тагесцайтунг" разкрива кодовото имe на ЦРУ. Сайтът "Биволъ" преведе и отпечата статията в четвъртък.

Дипломатите не са известни като добри компаньони. И с право. Впускат се охотно в нищо незначещи клишета и избягват еднозначни изказвания. Но че могат и другояче е доказано от станалите легендарни дипломатически телеграми, които бяха публикувани от "Уикилийкс" в края на 2010 г.

Хиляди вътрешни документи доказват, че американските дипломати напълно притежават качеството да казват истината без заобиколки. Дори когато става дума за страни, в които в момента са на служба.

Пример за това е бившият американски посланик в България, Джон Байърли. В една от телеграмите, публикувана от "Уикилийкс", класифицирана като секретна, дипломатът от кариерата пише до Вашингтон, че кметът на София Бойко Борисов е замесен "в сериозни криминални дейности”. Интересна преценка за България. Защото Бойко Борисов в момента е министър-председател на страната.

Когато "Уикилийкс" публикува дипломатическите телеграми през 2010 г., американската преценка за министър-председателя стана известна на обществеността. Самият Борисов не се впечатли особено. "Уикилийкс" публикували само "слухове”. Американското посолство в София акцентира, че дипломатическите телеграми често съдържали "непълна информация”.

Кодовото име СИМО

Дали Борисов щеше да остане на поста си, ако американската тайна служба ЦРУ се бе явила като главен свидетел за обвиненията срещу министър-председателя? Разследванията на "Тагесцайтунг" показват, че множество телеграми на "Уикилийкс" съдържат информация за начина на работа на ЦРУ – и позволяват да се правят справки в секретните информации на ЦРУ за чуждестранни политици. Досега тези данни останаха неразкрити, тъй като в дипломатическите телеграми ЦРУ се появява като СИМО.

Така в българската телеграма от 2006 г. се казва, че "Информация от СИМО” би подкрепила обвиненията срещу днешния министър-председател Борисов. Някогашният вътрешен министър ("Тагесцайтунг" бъркат поста на Борисов, който по това време е главен секретар на вътрешното министерство - Бел. ред.) е търгувал нелегално с метамфетамини и правил мръсни сделки с петролния концерн "Лукойл", пише бившият посланик Байърли през май 2006 и се позовава на разкрития на ЦРУ. Като шеф на полицията, той (Борисов - Бел. ред.) се е грижил за това, съпругата му необезпокоявано да се занимава с пране на пари. На всичкото отгоре имал връзки с мафията.

Един бивш шеф на отдел на ЦРУ потвърди за "Тагесцайтунг", че СИМО и ЦРУ са всъщност едно и също. "СИМО е просто административно наименование за ЦРУ, което се използва във вътрешната комуникация и като такова не би трябвало да се използва в грамите.“

Здравето на Фидел и фалшивите пари

Ракритието, че СИМО и ЦРУ са едно и също нещо, придава по-голямо значение на съдържанието на някои американски телеграми. Обвиненията срещу българския министър-председател Борисов придобиват значителна острота. Някогашният президент на сената на Хаити Йозеф Ламберт с помощта на информация от ЦРУ е представен като наркотърговец.

ЦРУ докладва от Венецуела през 2006 г. за промени в планираното пътуване на президента Чавес – и така прави изводи за влошеното здравословно състояние на кубинския държавен глава Фидел Кастро.

Подобни позовавания на СИМО са толкова пикантни само по изключение. Повечето телеграми, в които се назовава СИМО, дават възможност да се правят обратни връзки с мерките за сигурност на американските посолства, за взаимодействието на ЦРУ с чуждестранни новинарски служби и за координацията с други американски правителствени служби в борбата срещу тероризма.

В докладите се намират абсурдни примери за работата на ЦРУ в чужбина, в които се появява наименованието СИМО. Така например в една от телеграмите от американското посолство в Улан Батор през 2006 г. се докладва как от двама влезли в страната севернокорейски пътници са отнети един милион долара. Мъжете били или сътрудници на правителството, или банкови служители.

СИМО -или ЦРУ- трябвало да помогне да се провери планината от долари за фалшификати. Американците по спешност изпратили там екип на тайните служби.

Междувременно севернокорейското посолство в Монголия с дипломатическа нота изискало предаването на парите. Резултатът : Банкнотите се оказали истински и били върнати на севернокорейците.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

107 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #107

    Янките са много хитри и никога няма да публикуват нещо "излишно" за които и да е, но по този начин се презастраховат срещу евентоален вътрешен гаф от рода на т.н."гейт"-ове.Да не забравяме, че индианците за ощетени, защото много малко са получили компенсация за заграбената земя от белите, а даже и трябва за получат обезщетения за многото скалпирани тяхни предеди от сегашните потомци на управляващите.Това е разликата между нашите "индианци" и американските?Дано не прозвучи като насаждане на етнеческа омраза.

  2. Анонимен
    #106

    До 96 Крайно време е тези, които не плащат данъци, да бъдат лишени от право на глас. В САЩ индианците не плащат никакви данъци - нито федерални, нито щатски, нито общински - никакви. В замяна на това нямат право да гласуват. Така е по Договорите с тях след края на Гражданската война от 1865. Не плащат никакви данъци също като една категория мургави граждани в България. Но разликата е, че тукашните имат право да гласуват и два пъти избраха БСП да ни управлява, както и два пъти позорът Гоце да ни е президент.

  3. Анонимен
    #105

    МАЛКО ФАКТИ ЗА ДРУГАРИТЕ ОТ БКП и ДС, подвели през 2006 СИМО от ЦРУ от панически страх от Бойко: 1. През март 2006 г. е регистрирано гражданско обединение под името ГЕРБ. Още от създаването на гражданската организация ГЕРБ, соци ологическите проучвания сочат една евентуална партия на Бойко Борисов като втора политическа сила след БСП. 2. Партия ГЕРБ е създадена на 3 декември 2006! 3. СЪВПАДЕНИЕ ЛИ Е, че точно през 2006 ЦРУ уж научават от свой източник в България, че Бойко бил такъв или онакъв? Когато и служби и съд и цялата държава е прогизната от комунисти и агенти на ДС?

  4. Анонимен
    #104

    СХЕМАТА Е ЯСНА: БСП/БКП и ДС отдавна се страхуваха от нарастващата популярност Бойко Борисов, когато той беше кмет на София и се готвеше да създаде ГЕРБ и МУ СПРЕТНАХА АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ! Никак не им е трудно да подхвърлят нещо на службите, след като вече 23 години страната е проядена от комунисти и агенти на ДС на всички държавни нива!

  5. Анонимен
    #103

    Eeeeee....няма да ставам адвокат на Гамизов! Аз съм му само фен и знам че той е много последователен антикомунист. Също така знам(от енергийният съветник на британското посолство), той има малко колнсултанска компания която е създала заедно с японци уникална технология която е повишила ефективноста на Марица Изток 2 с 10% при същата консумация на въглища. Както каза англичанина: Чисти пари от въздуха, но руснаците са му бесни защото това доказва колко им е остаряла технологията и те не могат да го

  6. Анонимен
    #102

    98 не знам кои "факти" съвпадат,но говориш точно като този измекяр.Ако го попитат за живота на ескимосите,той ще заговори пак за Аец Белене.А между другото знаеш ли за далаверите му в ТЕЦ Марица Изток и чул ли си,че преди 2-3 години го уличиха в шпионаж.Тогава изчезна от медийното пространство но скоро НОВА ТВ(сигурно знаеш чия е)го реанимира.Като гледам повтаряш като папагал казаното от този говньо Гамизов Ако случайно каже:"Аз съм гей",ще го повториш ли пак?

  7. Анонимен
    #101

    През октомври 2010 г. в ефир по БНТ Костов каза, че Гоце е бил някъде около главата на октопода ... За сравнение само ще припомня, че Б.Б. никога не е казвал нещо лошо за Гоце , като дори беше забранил на министрите си да казват лоши неща за него . На кого тогава да вярваме - на Б.Б. или на Костов ? Кой изкара кирливите ризи на Румен П. , след което той беше отстранен от поста вътрешен министър ? Не беше ли заслугата за това на ген . Атанасов ? Мислете логично !

  8. Анонимен
    #100

    Може ли някой да ми каже,с изтичането на тези шифрограми в медийното пространство може ли да се счита,че има промяна в официалната позиция на ЦРУ(която бе заявена при посещението на страната ни от г-н Леон Панета),по отношение на нашият премиер? Разобличителя

  9. Анонимен
    #99

    Време е да разберем истината за Стоил Славов / 2004 г. / и Ал. Тасев / 2007 г. / !

  10. Анонимен
    #98

    Аз съм фен на Гамизов и то голям. Не знам колко неговото и моето мнение съвпадат, но фактите са налице. Всичко това започна пак да излиза на повърхноста веднага след като АЕЦ''Белене'' беше спряна и след като бандит номер 1-Брендо беше подгонен в операция без участието на САЩ. Вчера дори четох колко много е ''избумтял'' нарко-бизнеса в Афганистан. Няма защо да се лъжем и да си затваряме очите. Наркотиците не са проблем за САЩ, освен ако не са при тях или не са наблизо. Те използват наркотиците, Путин

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.