Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Червената лампичка е в разходната част на бюджета

9 коментара
Червената лампичка е в разходната част на бюджета

През последните дни продължи политическото говорене, че ситуацията в страната е изключително тежка и бюджетът е изправен пред сериозни предизвикателства – неизпълнение на приходите и поява на по-сериозен бюджетен дефицит.

И докато за някои проблеми всички можем да се съгласим – нарастваща бедност, ниска заетост, недостатъчно добър бизнес климат, липса на доверие в институциите и натрупано напрежение у гражданите, то размахването на плашилото с бюджета продължава да буди недоумение. Очакванията са новото правителство да гарантира стабилността поне на държавните финанси, както направи служебното, а не само да клати доверието в страната [1].

Да се говори за проблем пред изпълнението на бюджета, особено в приходната част, е наистина пресилено. Достатъчно е да споменем някои данни, които имаме към месец април. Например консолидираните приходи в бюджета са с близо половин милиард лева повече спрямо тези за предходната година – приходите от ДДС са с близо 200 млн. лв. повече, а тези от корпоративно и подоходно облагане – с около 150 млн. лв. повече. Единствено при акцизите има някакво замръзване, но при тях по принцип не се е очаквал някакъв голям скок [2].

Ако погледнем как се движи изпълнението спрямо това през предходната година също няма сериозни поводи за притеснение – данъчните приходи в републиканския бюджет към април 2013 г. се изпълняват на 31.6%, докато година по-рано изпълнението е било 32.3%.

Наистина има известно изоставане от миналогодишния график, но то е в рамките на около 1 процентен пункт изпълнение, което трудно може да събори бюджета.

Не бива да забравяме, че следващите месеци може и да са по-добри за изпълнението на приходната част на бюджета поради вдигнатите пенсии и ефекта върху потреблението, така че изоставането подлежи на наваксване.

Накратко – в националния бюджет (консолидиран без европейски средства) е заложен ръст на приходите от 8%, докато към април този ръст е около 6% спрямо миналата година с тенденция да се засили.

Ако има притеснения за бюджета, те трябва да се обърнат предимно към разходната част, която в по-голяма степен се отклонява от планираното – при заложен ръст на разходите по националния бюджет от 5.5% за годината, към април има нарастване над 9% спрямо първите четири месеца на миналата година. Към това добавяме и тепърва натежаващото увеличение на пенсиите, както и очакваните нови социални мерки на правителството.

С други думи евентуалните проблеми пред бюджета и появата на бюджетен дефицит биха били много повече резултат от надуване на разходите, отколкото от неизпълнение на приходната част.

В бюджет 2013 е заложен изпреварващ ръст на приходите спрямо този на разходите, а в изпълнението наблюдаваме точно обратното, като причината е предимно в разходната част.

Дори и в тази ситуация е възможно изпълнението на бюджета при озаптяване на нови харчове, тъй като миналата година дефицитът беше значително по-нисък от очакваното, тоест има негласен буфер пред изпълнението на текущия бюджет. За целта обаче е необходимо оттук нататък да се подходи разумно към всякакви нови искания за увеличаване на различни разходи, независимо колко примамливо звучат.

_____________________________

[1] Неслучайно рисковата премия на страната вървеше надолу при служебното правителство и след изборите тръгна нагоре.

[2] При приходите от ДДС и подоходно облагане например е заложен ръст от над 10%, докато при акцизите очакванията са били за едва 4% ръст.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #9

    Добре е да се внесе някаква яснота по въпроса, захтото министър-председателя твърди, че е приходната, което е точно обратнотот, хехе.

  2. Анонимен
    #8

    Орешарски почна като ГЕРБ-ерастите! Според цифрите нищо не застрашава бюджета. А може Орешарски предварително да бие тревога защото знае какви харчове трябва да направи под диктовката на олигарсите. Знае ли човек!?

  3. Анонимен
    #7

    Първо червена лампичка - после шат на патката главата - а бе светло бъдеще отвсякъде

  4. Анонимен
    #6

    #3 -Нищо не разбирате от тактиката на мазните политици, особено тези отляво. Първо се създава мрачната картина(много по-мрачна от реалността) и след време дивидентите им идват сами като се покаже реалността, (която не е толкова мрачна) без дори и да са свършили нещо. Те са майстори на манипулациите - особено за пред такъв народ!

  5. Анонимен
    #5

    Д-р Петър Ганев е направил отличен реален анализ, той се занимава с икономика. А всеки, който е учил полит-икономия в СССР ще се опита да го оспори. Но няма как да се увеличава разходната част на бюджета при константна приходна и да не се предизвика дефицит, респ. държавен дълг. Но явно това искат орешарчетата и станишчетата. Предвиждам нови избори до шест месеца, или до един месец след решението на комунетата да рестартират Белене.

  6. Анонимен
    #4

    Разходната част на бюджета - любимата дъвка на соровчетата - демек, стягане на коланите.

  7. ARROGANT
    #3

    № 1. "Ами поне за България е вярно, че десните трупат, а левите харчат." ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Изясни кои са "леви" и кои "десни"! Ако приемем ГЕРБ за десни за каквито се представят, а БСП за леви, то тезата ти е абсолютно невярна, т.е. ГЕРБ освен, че "опукаха" всичко, което беше заварено от "крадливата тройна коалиция", но и изхарчиха безмислено неколкратно повече. Така че по твоя критерий излиза, че ГЕРБ са леви, а БСП - десни.

  8. Анонимен
    #2

    Не е луд, който яде баницата - луд е който му я дава

  9. Анонимен
    #1

    Ами поне за България е вярно, че десните трупат, а левите харчат. Ама като гледам цвета на сивото вещество на електората, който всъщност е с цвят и съдържание на боза, няма вече кой да трупа. А само с харчене не може.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.