Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Честит празник, сине!

32 коментара
Сн. БГНЕС

Сине, ставай! Да, да, знам, че е рано. Ама днес си на училище! Първи учебен ден е. Не, не е 15 септември, сине. 17 септември е. Не се чуди – откакто онзи певец, за който ме пита защо така странно се блещи, когато дава интервюта…

Та откакто той изпя една песен – "Август е септември“, вече и на мен ми е трудно да преценявам някои неща.

Да, сине, точно така. И на теб не ти е ясно оня върху попфолк тетрадката на твоя съученик. Да, онзи на име Азис… Мъж ли е или жена. Никой не може да ти отговори на тоя въпрос.

Знаеш ли, сине. Разбрах, че тази година ще учите по изцяло нова програма. Така казаха специалистите от министерството – четвърти клас минават на нова програма от тази учебна година.

Какво означава това ли? Означава, че татко ти ще трябва да си намери още някаква допълнителна работа, за да може да ти плаща частни уроци по английски, математика…

Иначе, сине, следвайки новата образователна програма, ще започнеш и ти да желаеш попфолк тетрадки, а баща ти няма да може да го понесе.

Какво. Трудно ти е да се вдигнеш от леглото, понеже снощи си легнахме по-късно? А ти е и малко гадно заради онова предаване по телевизията, където редакторите се гавреха с една ромска чалга певица?

Казваш, че това била стара училищна гавра, с която големите измъчвали зайците?

На мен ли го казваш, сине? Аз съм бил в казармата, а там редовно караха новобранците да правят сапунки, да бръснат портрета на Ботев и да мерят спалното помещение с кибритени клечки.

Казарменият хумор, тате, съчетан с това, че редакторите на риалити предаванията по телевизията са жертви на същата експериментална образователна система, която сега ни мъчи и нас с теб, ражда подобни уроди като снощното високорейтингово шоу.

Хайде, отивай да се обличаш. Знам, знам, че вали и е леко хладно. Само че ти отиваш, за да получиш безплатно нещото, наречено "образование“.

А твоята даскалка отива да те учи за мизерна заплата. И освен това е принудена да се разправя с 30 малки и бесни деца и да внимава да не обиди с поведението си детето на някой с по-високо положение в йерархията, че тутакси ще остане на борсата.

Вземи цветето, сине. То е последният останал микрон уважение, което обществото отдава на горките учители. А те са принудени да преподават по различни системи всяка година, защото, сине…

Защото кабинетите се сменят, роднините и приятелите на министрите се сменят, а роднините и приятелите на министрите пишат учебници и някой трябва да пуска тези учебници в обръщение, за да могат роднините и приятелите на министрите да си купуват нови коли…

Знаеш ли колко скъпа е една нова кола…Застраховки, фирмени сервизи.

Затова не се оплаквай, сине, когато не разбираш нещо в новия си учебник. Нека бъдем позитивни и да помогнем на още роднини и приятели да постигнат благополучие. Та ние за едните роднини и приятели сме готови на всичко, нали така…

Как беше? Роднините и приятелите на нашите министри са и наши роднини и приятели…Неслучайно много хора споменават майките им в един, как да се изразя, по интимен аспект…

Не ми обръщай внимание, сине. Ядосвам се, защото гледам, че някакъв малоумен и комплексиран човек, работещ кой знае защо като полицай, е застрелял момиче.

Защо ли? Просто я е харесал, а тя него – не. Да, сине, ние сме една от малкото страни, където ако не харесаш някой, който обладава дори и малко власт, можеш да имаш куп разнообразни проблеми…

Хайде, сине, време е да тръгваме. Чакай, нека майка ти да ти плисне малко вода и вземи цветето в ръка. И раницата, джиесема, чадъра…

Че като гледам, май ще вали. И не се скапвай заради това, че ваканцията свърши.

Тази година ще имате 4 ваканции, а като знам как всяка зима снегът сварва общината неподготвена, отсега мога да ти гарантирам, че ваканциите ще бъдат поне 5.

Хайде, слагай бейзболната шапка, обувай маратонките и да тръгваме. Да не изпуснем оня ритуал със стария школски звънец. А после ти ще влезеш в класната стая, а нас, родителите, ще ни съберат и за четвърти път, откакто си тръгнал на училище, ще ни съберат по 20 лева за чинове.

Поне да бяха ни поискали за нещо друго…

Не че няма да дадем…Ще дадем. Кога не сме дали за чинове, та сега няма да се стискаме.

Макар че с по-голям кеф бих дал тези 20 лева на някое бедно дете, за да си купи тетрадки.

Та това е, сине. И да, обещал съм ти играта за "Плейстейшън 3“. Няма да се отметна.

Утре ще я имаш. А от теб очаквам само едно – да бъдеш добър човек.

И да не си страхлив.

Защото, сине, ние бяхме страхливи.

И виж каква я надробихме!

Честит празник и на добър час!

Обичам те!

 

*Публикувано в Панелен блог

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #32

    Някои решиха този въпрос отдавна - тръгнаха си по 2 куфара и много кураж и започнаха всичко отначало. Сега ми е трудно да накарам децата си да отидат за 2 седмици в България да видят дядо и баба - отвращава ги простотията която бликва още с кацането на самолета. Струва ми се че вместо "комунистите" трябва повече да виним гена на българите...

  2. Анонимен
    #31

    БРАВО!!!

  3. Анонимен
    #30

    Всичко ще е наред когато всички си вършим работата съвестно (визирам учители и родители). Никой не ни кара да купуваме тетрадки с фолк певици, никой не ни държи насила пред телевизорите когато дават тъпи предавания. Всеки има право да избира къде да учи детето му и когато не е доволен да изисква от учителите . Синът ми е 9-ти клас в елитна варненска гимназия. Не е ходил на уроци . Справи се сам . Добре го подготвиха. Спрете да се вайкате, и нека всеки си върши работата тогава всичко ще се оправи!

  4. Анонимен
    #29

    Браво!!!

  5. Анонимен
    #28

    Прекалено преувеличено. Цялото семейство не слушаме чалга. Не гледаме В*П Б-р. Всичко е наред. Пък къде сте тръгнали да се оплаквате, че времето било лошо, късно сте легнали, започвало се на 17-ти, а не на 15-ти и други?...

  6. Анонимен
    #27

    Много плачеш Венци; Предложи нещо конкретно; Ще си позволя да направя следната добавка: Ако си бяхте легнали навреме, синът ти щеше да стане навреме;

  7. Анонимен
    #26

    Хубавото е, че статията е четена над 8500 пъти - много повече от всички останали.

  8. Анонимен
    #25

    Vassia Ilieva S uvajenie kum avtora. Viarno v dobur izkaz. Zialoto viarno ne se dokosva, ne se iska; ne se dopuska dobra alternativa.

  9. Анонимен
    #24

    Колко ли мъка има в душата на Венци Мицов,за да напише всичко това? Ще го прочете ли някой? Съмнявам се. Ние си пишем и си говорим истини,дето ни съсипват всеки ден,но на вятъра. Там горе по върховете си правят каквото си искат,само и само да гушнат пачките.Съсипаха учебната система,която беше пример в Европа.Нищо ново,господа съграждани.Всички се надяваме да се намери един умен българин да сложи ред не само в образованието.Уви!Такъв не се забелязва на хоризонта.

  10. Анонимен
    #23

    Мислите и думите на не един родител, изписани по най-краткия, точен , ясен и смел начин. На онези които не разбират, защо Страхът като дума е вмъкнат, нека да им бъде за домашно през учебната година. А на всички други, сполай и както казва дядо ми: " Много поздравления и шестици и да се справят не за шест, а за шейсет и шест."

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.