Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Четирима полицаи са обвинени за скандалната акция на МВР в Кърджали

21 коментара
Четирима полицаи са обвинени за скандалната акция на МВР в Кърджали

Четирима полицаи са обвинени в нахлуване в частен дом през нощта, като един тях ще бъде разследван и за нанасяне на лека телесна повреда заради скандалната акция на МВР в апартамента на семейство Мустафови от Кърджали в края юли 2010 г. Това е резултатът от повторната проверка на случая, която бе назначена в края на март от Върховната касационна прокуратура (ВКП) на Районната прокуратура в Кърджали, съобщиха във вторник пред Mediapool от държавното обвинение. В рамките на прокурорската преписка бе извършена и нова проверка на инспектората в МВР, но заключенията ѝ засега се пазят в тайна.

От прокуратурата в Кърджали не пожелаха да обявят имената на разследваните полицаи, въпреки че това е практика при повдигане на обвинения, особено когато казусът е от обществен интерес. По непотвърдена информация във въпросната акция са участвали Петко Добрински, Красимир Спиров, Емил Семерджиев, Георги Георгиев и Михаил Димитров. При първата проверка на действията им те отрекоха да са превишили правата си и две прокуратури последователно отказаха да образуват дело.

В крайна сметка се стигна до решението на ВКП, която откри сериозни пропуски и неясноти в постановленията на колегите си от двете по-долни инстанции и ги отмени.

По време на операцията, според обясненията на потърпевшите, няколко цивилни полицаи нахлули със сила в дома на Айсел и Сабахатин Мустафови и при опит да отворят една от вътрешните врати в дома разбили главата на дъщеря им Ширин. Случаят бе потулен от МВР, но доби гласност, след като Айсел Мустафова изпрати отворено писмо до медиите.

Това предизвика мигновената реакция на премиера Бойко Борисов, който подобно на скандала с грубия арест на ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, призова полицаите да бъдат наказани. Последва и публично извинение от вътрешния министър Цветан Цветанов, което само в рамките на един ден бе подменено от изявлението, че служителите на МВР са действали професионално и в реда на закона. Причината за нахлуването била, че имали данни, че синът на Мустафови Карим си е поръчал проститутки.

Обясненията на Цветанов изглеждаха още по-нелепи, след като прокуратурата изобщо не повдигна обвинения на Карим и на баща му и ги освободи без мярка от ареста. На съд бе изправен единствено сводникът Джем Мустафа, за когото от полицията твърдяха, че имал отношения с Карим. Това не бе доказано по никакъв начин.

Въпреки това МВР-шефът не промени повече мнението си и реши да накаже въпросните служители единствено с "писмено предупреждение", но не за произвол, а защото по думите му "не са направили рапорти и съответния протокол, което е административно нарушение". По-леко от това наказание е само т. нар. "мъмрене" и то няма да попречи на сгафилите полицаи да кандидатстват за повишение, нито ще се отрази на заплатите им.

Ако разследването срещу четиримата полицаи доведе до дело и вината им бъде призната от съда, те могат да получат затвор до три години или пробация до шест месеца. Обвиненият в полицейско насилие служител пък е заплашен и от лишаване от свобода до две години или пробация. Адвокатът на семейство Мустафови Елисавета Пенчева коментира пред Mediapool, че клиентите ѝ вече са били уведомени за развоя на проверката и очакват да бъдат призовани на разпит. По думите ѝ от прокуратурата са скрили и от тях самоличността на обвинените.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Чопър
    #21
  2. ДОНОС
    #20
  3. N
    #19
  4. чистачката
    #18
  5. не на ГРОБ
    #17
  6. не на ГРОБ
    #16
  7. Европеец
    #15
  8. Адвокат
    #14
  9. sharp
    #13
  10. АБФК
    #12

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.