Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Шел" планира завод в САЩ за производство на дизел от природен газ

4 коментара

Англо-холандската компания "Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell) смята да изхарчи над 10 млрд. долара за построяването в американския щат Луизиана на завод за преработка на природен газ в дизелово гориво. Това предаде "Уолстрийт Джърнъл" в четвъртък, цитирайки източници, запознати с намеренията на компанията.

"Шел" планира да проведе двугодишни инженерни изследвания, които трябва да установят доколко е икономически обоснован подобен проект. След това въпросът за строежа ще бъде внесен за одобрение в съвета на директорите на компанията.

Според изданието бъдещото предприятие ще се доближава по размер до вече действащия завод за преработка на газ в дизелово гориво в Катар, чието дневно производство е достатъчно за зареждане на 160 хил. автомобила.

"Уолстрийт Джърнъл" отбелязва, че решението на "Шел" да инвестира в подобно начинание е заради рекордния спад на цената на газа за последните десет години заради ръста на добива на шистов газ. В същото време дизелът продължава да поскъпва.

Освен това "Шел" съобщи в края на март, че е подписала договор за съвместен добив на шистов газ с "Чайна Нешънъл Петролеум Корпорейшън" (CNPC) в китайската провинция Съчуан. Ако регулаторните органи на Китай одобрят контракта, той ще стане първият проект на "Шел" за добив на шистов газ в Китай.

По цитирани от "Блумбърг" данни на американската агенция по енергетиката запасите на шистов газ в Китай може да достигнат 36 трилиона куб. м, което е с една втора повече от количествата на САЩ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    Китай все още не е почнал търговския добив на шистов газ, но редица компании извършват проучвателни дейности. Освен "ПетроЧайна" и "Шел" в сферата работят "Бритиш Петролеум" и "Шеврон". През април тази година китайците съобщиха, че страната смята да започне първия си добив на суровината през 2015 г. Запасите на Китай от шистов газ се оценяват на 1.275 трилиона куб. фута и са смятат за едни от най-големите в света. При сегашното потребление на газ в страната тези количества ще покрият нуждите й за над 300 години.

  2. Анонимен
    #3

    Трагедия! Заговор срещу златна Добруджа и житото на планетата! Олеле зелените да нападат веднага Белия дом, защото всички ще измрем. После да не забравят да нападнат и китайските институции, защото май и те ще добиват от страшния газ.

  3. Анонимен
    #2

    В момента Америка е №1 производител на газ в света, заради шистите. Ако в Китай се открие толкова газ, да не се наложи газопровода за Европа да се продължи и стигне Китай.

  4. Анонимен
    #1

    Уууу, гадните холандци ще съсипват американската природа и вода и ще им замърсяват екологията и ще им крадат парите! Веднага Обама да приеме един мораториум!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.