Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шефът на "Напоителни системи” отстранен и с прокурорско обвинение

Родният Бил Гейтс се оказа подсъдим за заплаха за убийство и за кражба на 50 хил. долара.

70 коментара
Георги Харизанов, сн. БГНЕС

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу председателя на борда на директорите на  "Напоителни системи” Георги Харизанов и той ще бъде временно отсранен от длъжност по лично настояване на премиера Бойко Борисов. Това съобщи в понеделник вечерта министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Обвинението било по водено следствие от 2001 г., свързано с предишна месторабота на Харизанов, но не се посочва коя.

В самата биографична справка, дадена от Харизанов в земеделското министерство, не се уточнява къде е работил преди да стане стане съветник на земеделския министър преди година и половина и малко след това да оглави шефския борд на "Напоителни системи”. В биографията най-общо е упоменато, че е работилв частния бизнес.

Харизанов нашумя след разследване на Mediapool, че е излъгал, че има висше образование. Найденов обаче го защити и обяви, че това не е проблем, тъй като без такова бил и Бил Гейтс, а и за поста му в държавното дружество висше не било нужно, освен това в момента Харизанов следвал.  

На спешно заседание при министър-председателя в понеделник вечер е взето решение Харизанов да бъде временно отстранен от поста му, до изясняване на случая.

Министър Найденов каза, че ще събере Борда на директорите във вторник, за да може да се прецени кой ще поеме ръководството на "Напоителни системи”.

"Аз не мога да коментирам, не съм запознат с подробности. Все пак, за да няма съмнение по отношение на дейността на "Напоителни системи”, да може да работят в спокойна обстановка и то точно при тези форсмажорни обстоятелства, смятаме, че това е най-правилното нещо”, допълни министър Найденов.

През последните дни той защити Харизанов като отличен мениджър на дружеството ”Напоителни системи”. От блога на Харизанов се разбира, че той е активна фигура в партия ГЕРБ и непримирим към критиците и противниците на правителството.

Според разследване на "Труд" председателят на съвета на директорите на “Напоителни системи” Георги Харизанов е подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело - за кражба на 50 хил. долара.

Преписката за заплахата е образувана от Районната прокуратура в София още през декември 2008 г. Пратена е от Четвърто РПУ по жалба на Деница Цицелкова. Жената се оплакала, че Харизанов я заплашил през 2009 г., когато бил сред организаторите на протест срещу високите данъци на моторите. По това време Цицелкова участвала в мотофорум като любител на моторите и оттам се познавала с Харизанов.

През пролетта на 2010 г. пред Софийския районен съд пострадалата и Харизанов се помиряват. Той се извинява за обидата, а Цицелкова оттегля частната си тъжба и граждански иск. На това основание на 29 април 2010 г. делото е прекратено.

През юли 2010 г. обаче е възобновено. Прокурорите преценяват, че има достатъчно доказателства за извършено престъпление от Харизанов. Според тях с думите си той събудил основателен страх у Цицелкова. Обвинението не казва какви точно са заплахите.

През октомври 2010 г., обвинителният акт срещу Харизанов е внесен в Софийския районен съд. Делото е разпределено на съдия Чавдар Костов. Последното му заседание е било на 24 ноември 2011 г.

Междувременно Харизанов е разследван и за кражбата на 50 000 долара, а от 13 януари 2012 г. е и с обвинение за нея. Парите изчезнали през май 2001 г. от офис на фирма СТОА в София. Крадците проникнали в помещение, в което се съхранява касата през нощта. Разбили я и прибрали левове и валута. По това време Харизанов работел като търговски агент в частното дружеството. Към онзи момент е разпитван като свидетел, но не му е повдигано обвинение.

Заради липса на открит извършител на престъплението, делото е спряно. Десет години по-късно, на 22 октомври 2010 г., е възобновено. “Наблюдаващият прокурор е преценил, че има основание за това”, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Три месеца след повторния старт на разследването Харизанов е обвинен за кражба в особено големи размери. Разследването се води от следовател Мая Велинова под наблюдението на прокурор Явор Димитров.

“Това са изключително стари случаи. И за двата нямам притеснения”, обяснява пред “Труд” Георги Харизанов.

"В случая с Цицелкова, тя сама оттегли иска си. А второто дело, за което сте разбрали, никога не е било тайна. Нямам обяснение за тази история. Десет години не съм търсен и изведнъж ми се предявява обвинение”, допълва той.

На въпрос открива ли връзка между възобновяването на делото и поста, който заема, Харизанов казва: “Не искам да изкарвам следователи и прокурори като част от някаква схема, без да съм 100 % сигурен.”

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

70 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #70

    Платените комунистически драскачи много се засилиха. Явно много пари е откраднало БСП то при управлението си.

  2. Анонимен
    #69

    И как строго гледа, все едно, че разбира за какво иде реч! Тъпо найденово говедо!

  3. Анонимен
    #68

    Вижте го, маминия! Същински Бил Гейтс!

  4. Анонимен
    #67

    Случаите са стари, защото работата е била потуелна, а не защото тази неука мутра е била невинна.

  5. Анонимен
    #66

    Мирише ми на целенасочена кампания към този човек. Обвиненията са съшити с бели конци и се вадят когато им е удобно. Естествено те не могат да издържат пред съда, но дотогава този човек ще бъде съсипан, каквато е и целта. Тези методи са абсолютно български патент, който няма място в демократична държава и което е лошото, никой не е застрахован от подобно действие.

  6. Анонимен
    #65

    Тези прокурори направо ме убиха. Заплашеното лице си оттегля жалбата, но те възобновяват делото, представяте ли си ??!! Що не опитате да се жалвате в прокуратурата за заплаха да видите какво става? Въобще няма да се стигне до образуване на преписка.То не се стига при кражба когато е известен крадеца, та камо ли по жалба за заплаха. Ето това може да се случи само в Българияи нейната правораздавателна система.

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #64
  8. Анонимен
    #63

    Ама какви заплахи, какви кражби - Харизанов е студент, отдаден на науката.

  9. Анонимен
    #62

    mnogo e simpatichen. prilicha na vojd na kanibalsko pleme drugaria harizanov. Sushtinski Bill!

  10. Анонимен
    #61

    Да ама простия народец (освен на чалга и турски сериали) се кефи на идеята, че и последния неграмотник може да стане "началник"... Сега кво ше каеш, а?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.