Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шефът на разузнаването Кирчо Киров ще става посланик

85 коментара
Ген. Кирчо Киров ще бъде предложен за посланик

Несменяемият вече девета година директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров ще бъде махнат от този пост и ще бъде предложен за посланик. "Той е работил дълги години за държавата, редно е човек от такъв висок ранг да продължи да работи за държавата", заяви премиерът Бойко Борисов в интервю пред в. "Преса", публикувано в сряда.

 

Заявката на Борисов за посланическо назначение на офицера от Първо главно управление на бившата Държавна сигурност ген. Кирчо Киров става година след изявлението му, че ще махне всички посланици с агентурно минало и след като външният министър Николай Младенов се посвети на мисията да изчисти висшите етажи на дипломацията от кадри на ДС.

 

Рокадата в НРС идва със смяната на президента. ГЕРБ изчакваше да изтече мандата на Георги Първанов, за да започне готвената от години реформа в подчинените на президента специални служби НРС и НСО. Идеите са те да преминат към изпълнителната власт.

 

Последната дума за посланическото назначение на Киров е на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който веднага след спечели изборите заяви, че първата му работа след встъпване в длъжност ще е да освободи посланиците, свързани с ДС.

 

От думите на премиера Борисов става ясно също, че ген. Киров е предложил за свой наследник сегашния си заместник в НРС полк. Звездомир Пенков. Към момента няма официално потвърждение, че именно Пенков ще е новият шеф на разузнаването.

 

По време на посещението си в Бургас в сряда Борисов заяви, че ще предложи два

нови закона за НСО и НРС.

 

"Ако новият президент ги одобри, те ще бъдат предложени за гласуване в пленарна зала", каза още Борисов.

 

Правителството обаче се е отказало от идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване и служба "Военна информация" ще си остане към Министерството на отбраната.

 

Дейността на НРС и НСО към момента е регламентирана едва в няколко члена от военния закон. Това "временно положение" продължава вече 20 години и се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление и възможността да бъдат използвани за лични или политически цели, каквито съмнения се появяват покрай периодично избухващи скандали.

 

НСО и НРС са двете спецслужби, подчинени на президента. Това е една от причините през всичките тези години да останат непокътнати, тъй като всеки опит на изпълнителната или законодателната власт да промени положението, се приема от президента като посегателство към неговите правомощия.

 

Въпросът за регламентирането на дейността на двете служби бе актуален и в началото на мандата на ГЕРБ, но Борисов каза, че за да не се изтълкува това като лична атака срещу Първанов, ще се изчака приключването на президентския му мандат.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

85 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #85

    Звездомир Пенков не беше ли охрана на Елена Костова по време на пребиваването му в НСО?

  2. Анонимен
    #84

    Какво казва полк. Николай Русатев, бивш зам. началник на военното разузнаване (СВИ) в днешно интервю за Иван Пенков, бащата на заместника на Кирчо Киров - Звездомир Пенков, за самия Кирчо Киров и за обединението между НРС и СВИ:
    "И още нещо - неотдавна в свое интервю Пенков доста демонстративно заяви, че като военен аташе в Белград се е въздържал да предава в центъра важни сведения за сръбската армия, за да не се използват от НАТО. Това най-малкото означава, че не си е вършил както трябва работата.

  3. Анонимен
    #83

    "С известна насмешка бих казал - аз съм един от малцината останали в тази служба, които не са работили по главния противник - НАТО и САЩ.", заявява днес във в. "Преса" Кирчо Киров, с което прави опит да натопи и дискредитира хората, които ръководи в НРС, доказвайки за сетен път, че е Предател №1 на България.

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #82
  5. Анонимен
    #81

    Значи връщаме посланиците, които са били служители на ДС и РУМНО, а Кирчо Киров, който също е служител на ДС, а преди това дори доносник на Шесто управление ДС заминава посланик! Браво - логично, както винаги! Но това не е ли онзи Кирчо Киров, наречен от американския посланик Байерли в шифрограма до Държавния департамент на САЩ още преди четири години ПОДЛИЗУРКО, който ОТЧАЙВАЩО ръководи НРС. Явно доста се е подлизурквал на Първанов, Борисов, Плевнелиев и американците, за да го пращат сега посланик.

  6. Анонимен
    #80

    Нека да припомним: Преди да стане "щатен" служител на ДС, Кирчо е доносник на VІ-то управление на ДС докато работи като инструктор в Окр.К-т на ДКМС във Враца. Има завършена начална педагогика в Шуменския институт. Не говори нито един чужд език. Жена му от служител по бракосъчетанията, без висше образование стана шеф на международния отдел на ДИКСИ с шеф Цвета Маркова. Отдавна е в пенсионна възраст но седи и получава около 4500 лева. Синчето е бивш шеф на младежкото БСП в София. След като завърши...

  7. Анонимен
    #79

    Кирчо Киров посланик?! Защо, г-н премиер?
    Едвин Сугарев
    Случи се привидно невъзможното: министър от кабинета на Бойко Борисов опроверга собствения си премиер. И го опроверга не по някакъв незначителен повод, а по твърде деликатния /поради многото увъртания/ проблем за отношението му към кадрите на Държавна сигурност.
    Вчера Бойко Борисов обяви пред в. „Преса“, че шефът на НРС ген. Кирчо Киров ще бъде предложен за посланик. „Той е работил дълги години за държавата, редно е човек от такъв висок ранг

  8. Анонимен
    #78

    Българино, само някои да падне и веднага да забиеш нож

  9. Анонимен
    #77

    76-ти Естествено, че не е наш, а чужд агент и проводник на антибългарщината. Ама най-сетне чуждите централи, които ги ръководят нека седнат и се разберат как да действат, че има голям разнобой. Едните казват едно на Боко, другите друго на Ники, трето на Флик, четвърто на оня с шесте апартамента, пето на Подлизуркото! Да другари, не е леко да се плува в сярна киселина...

  10. Анонимен
    #76

    Bat Boko vij kakvi gi pleshti vanshniia ti ministar-az pone ne go priemam za nash.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.