Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Юрген Рот: ТИМ спечели битката с ВИС и СИК

66 коментара
Юрген Рот: ТИМ спечели битката с ВИС и СИК

Защо въпреки ширещата се корупция в България, чуждите фирми продължават да инвестират в тази проядена страна, пита германският разследващ журналист Юрген Рот. Отговорът е прост: надниците са ниски, става ли дума за изгода, моралът не играе никаква роля.

За разлика от други чуждестранни и в частност германски предприятия, "Фрапорт" и "Луфтханза" не са имали никакви проблеми със своите български партньори, което обаче може да се промени с оглед на сегашното българско правителство, обещаващо масирана борба срещу корупцията и мафиотските структури, пише Рот в книгата си "Гангстерска икономика"*, цитирана от радио Дойче веле.

За групировката ТИМ, която е българският партньор на "Фрапорт" и "Луфтханза", се говори, че е част от организираната престъпност. От друга страна, обаче, ТИМ е сред най-големите български компании.

Триковете на ТИМ

Смята се, че те са победителите в една битка за разпределение на България между мафиотските организации ТИМ, ВИС и СИК. Рот цитира текст на Кристиан Шаудвет, озаглавен "Германски предприятия в България" и публикуван в изданието "Виртшафтсвохе": "Групировката на ТИМ се наложи на пазара чрез един определен метод. Те изкупуват от определена банка дълговете на конкурентна фирма и по този начин пречат на бизнеса ѝ."

Какво отличава България, член на ЕС, от Филипините например, когато говорим за надеждност на съдебната система, граждански права и обществена и икономическа сигурност? И защо въпреки ширещата се корупция толкова чуждестранни предприятия инвестират в тази проядена и частично криминализирана държава?

Отговорът е прост: защото надниците са безумно ниски, а когато има печалба, скрупулите отпадат. Моралът не играе никаква роля тук, говорим за изгода. Кой ти гледа, че в определени части на България купуването на гласове по време на избори е едва ли не вече традиция, пита риторично Юрген Рот и продължава: един български политик извинява купуването на гласове с аргумента, че това все пак било европейска демократична практика.

Едни богатеят, други гладуват

През декември 2007 година германското посолство съобщава на правителството в Берлин: "След влизането на България в ЕС престъпността драстично се увеличи."

Сред обясненията за силните позиции на мафията са събитията около 1989-та година, когато от страната са изнесени между пет и девет милиарда долара. България е била на ръба на банкрута и докато населението е гладувало, номенклатурата е използвала момента, за да забогатее, пише още Юрген Рот в книгата си "Гангстерска икономика".

В главата "Фрапорт, Луфтханза и едно пътуване в мрака", той цитира данни от проучване на неправителствената организация "Център за изследванe на демокрацията", според коeто българската организирана престъпност инвестирала все повече пари в политиката, за да си осигури политическо влияние.

България до ден днешен е страна, за която специалисти по международно икономическо право от различни държави казват, че е по-добре да се стои далеч от нея. Но български бизнесмени също страдат от мафиотската мрежа в страната, пише Рот и споменава Атанас Тилев - "някога един от най-известните предприемачи в България", който загубва имуществото си с помощта на корумпирани политици и криминалните структури и то до степен да се страхува за живота си и този на семейството си.

От друга страна Рот припомня резултатите от проучванията на отдела "Рисърч мениджмънт" към "Дойче банк", според които България изпълнява важна функция на транзитна държава, което е особено ценно за политическата и икономическата стабилност в региона. А именно през България минава немалка част от суровините за Западна Европа, с други думи София има и важно икономическо значение.

Точно с това обаче германският писател от български произход Илия Троянов не може да се съгласи. Пред Юрген Рот той казва: "Би било голяма грешка да се подценяват мащабите на корупцията и шуробаджанащината в България. Опасявам се, че германски експерти, колкото и добре да са информирани, не могат съвсем да разберат до каква степен клептокрацията на олигарсите владее българската икономика и политика и до каква степен олигарсите произхождат от бившата номенклатура и са обвързани с руската "червена мафия", особено по отношение на енергетиката."

На "преговори" с автомати

Юрген Рот припомня случая около АЕЦ "Белене" и участието на германския енергиен концерн RWE, който в крайна сметка се оттегли от проекта. Веднага след това руският министър на енергетиката пристигна в София, за да обяви, че Русия е готова да изгради електроцентралата. Дъщерната компания на "Газпром" - "Атомстройекспорт"- бе обявила намеренията си за участие в проекта.

Природозащитничката Албена Симеонова казва, че руският концерн имал стабилни интереси в България и че плащал огромни подкупи на членове на правителството, за да се сдобие с правото на участие в различни проекти. Симеонова разказва за това как представители на "Атомстройекспорт" влезли с автомати в общината на Свищов, за да "преговарят" с градските власти.

Поради подобни случаи германски предприятия се изтеглят от България, например дюселдорфският концерн "Хенкел". Заради ширещата се корупция той прехвърля целия си проект в съседна Румъния. "Хенкел" е притежавал в Северна България рафинерия за производство на слънчогледово олио. В рамките на няколко месеца цената на слънчогледа се увеличава тройно и предприятието се вижда принудено да напусне страната.

В аграрния бизнес особено силна е групата на ТИМ, пише Юрген Рот. 

*Jürgen Roth (2010): Gangster Wirtschaft. Wie uns die organisierte Kriminalität aufkauft. Eichborn Verlag

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

66 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. БГ Национал
    #67

    Притиснати от спадащи печалби в собствените си пазари, въобще не мислят за право и морал, а отчаяно търсят точно държави като БГ и Филипините, откъдето с баснословни печалби да надуят общите си печалби и мениджмънта да вземе големите бонуси, НО тук винаги го има това НО, рано или късно остават излъгани и прекарани от другарите-комунисти и техните младежи мутрите, Хенкел не е единствен, ще има и другиРот казва истини, кой и защо му е платил да ги изкарва на показ си е негова работа, 100 пъти по-умен е и по-достоверен от уродливото говедо Румен Петков

  2. Pro
    #66

    Целият цивилизован свят гледа на този палячо Рот с насмешка, защо иначе хубавото издание Медияпул му се връзва на простотиите?

  3. italy
    #65

    tolkova dobro e storil za BG kato kazva istinata, kolkoto nikoi bylgarin ne e za polsednite 20 godini...Da e jiv i zdravi da prodyljava s razsledvaniqta si.

  4. cos
    #64

    но на запад кога ще го разберат и престанат да работят с комуняги - ДС

  5. безпартийна
    #63

    Надявам се Юрген Рот да изясни каква е връзката на Бойко Борисов с ТИМ, защото тази групировка процъвтява и сега, и когато беше главен секретар на МВР. Защото тукашните власти се правят, че това не е мафиотска структура.

  6. italy
    #62

    vednaga po4vat hulite i propagandata... na statiqta mastiloto oshte ne izsyhnalo, no te zarejdat lainometa. Glupci nerazbrani, vashta semka e imal predvid Botev v "tejko se brate jivee..."

  7. С.С.
    #61

    Парите не миришат.И едните и другите са безкруполни.

  8. От Драгалевци
    #60

    милионери за една нощ...Така райбоникът Карлович, номенкратурата около него и милицията в ДС изиграха превратаджиите от 10 ноември, които останаха с пръст в уста...

  9. Роси
    #59

    и не виждам защо някои протестират. Той не пише срещу България, а срещу нечестния бизнес и в Германия. важно е тези неща да се осъзнават, за да не сме като пеленачета, току-що пуснати да пълзят свободно... Да, отношението към комунизма не е като към фашизма, защото комунистите вляха много пари в световната икономика, привлякоха западния бизнес и му предоставиха добри условия за печалби (без да забравят себе си) и така бавно и полека размиха границите и вляха "нов морал"...

  10. Влад Варненчик
    #58

    На изток България граничи с ТИМ!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.