Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Юристи искат от ВСС да разобличи виновниците за присъдите на Страсбург

33 коментара
Юристи искат от ВСС да разобличи виновниците за присъдите на Страсбург

Влиятелни български юристи поискаха в сряда от Висшия съдебен съвет да взема предвид информацията за осъдителните решения на съда в Страсбург при кариерното развитие на  магистрати, включително и при предстоящата процедура за избор на главен прокурор.

Писмото до ВСС е подписано от адвокат Йордан Йорданов от Велико Търново, проф. д-р Дончо Хрусанов и адвокат Михаил Екимджиев от Пловдивската адвокатска колегия.

Предложението е изпратено и до правосъдния министър, зам.-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг и до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Тримата юристи очакват и други техни колеги да подкрепят идеята им.

Писмото е изпратено часове преди изтичането на крайния срок за номиниране на кандидати за главен прокурор. Засега единственият претендент за поста е шефът на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. В същото време голяма част от осъдителните решения на Съда в Страсбург срещу България, са по повод нарушения в пловдивския съдебен район. Общо 112 от около 400 осъдителни решения срещу България са за нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека, извършени от местните съдии и прокурори.

Подписаните под писмото до ВСС юристи припомнят, че България е една от страните в Европа, които най-често са осъждани за нарушаване на правото на справедлив съдебен процес, бавно правосъдие и липса на ефикасни средства за защита на основни права и свободи на гражданите. Те допълват, че реформата в съдебната власт зависи и от кадровия потенциал в системата.

Съдия Цацаров вече обяви, че съдиите в Пловдивския окръжен съд имат по-твърда наказателна политика, с което предизвика негодуванието на местни адвокати и критики, че съдът трябва да прилага закона еднакво и не може да има наказателна политика.

В писмото се заявява, че е недопустимо да се назначават за началници магистрати, които поради непознаване, незачитане или грубо погазване на международни актове, са допринесли за осъждане на България в Европейския съд по правата на човека.

"Това важи в особено голяма степен за лица, които са станали причина държавата да бъде осъждана многократно в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за системни и повтарящи се нарушения на Европейската конвенция и да заплаща значителни обезщетения на пострадалите лица, включително за административните ръководители на съответните съдилища и прокуратури", се казва в писмото на юристите.

Те предлагат на ВСС да изготви анализ на осъдителните решения на ЕСПЧ срещу България и да създаде статистика, която да включва и информация за магистратите, допринесли за постановяване на осъдителните решения.

От 2001 година досега България е платила над 11 милиона лева обезщетения за нарушения на Европейската конвенция. Преди две седмици съдът в Страсбург осъди страната ни да плати обезщетение от 100 000 лева за полицейска акция, ръководена лично от Бойко Борисов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #33

    Браво на юристите подели тази инициатива пред ВСС.До сегашния гл.прокурор играеше ролята на минитюрно чучело като главен защитник на държавността в борбата срещу престъпнастта. Движеше се по улиците като небрежен плейбой и се държеше и говореше абсолютно безотговорно в публичното пространство. Самият факт на такова поведение красноречиво говори, че същият е част и е подвластен в качеството на онази прословута реплика на актьора Тошко Колев за мафията и нейната държавна собственост. Истинските и високо

  2. Анонимен
    #32

    29 - защо не се запиташ ЗАРАДИ КОГО страната ни е осъдена в Страсбург! А сульо и пульо си ти, защото явно не си еволюирал да бъдеш Гражданин!

  3. Анонимен
    #31

    До 29 - май не си си пил хапчетата!

  4. Анонимен
    #30

    Докато в главите на българите кънтят залповете на Аврора,така ще бъде!Конкретно-за всяка щета,грешка и т.н. НЯМА колективна вина.Вината винаги е ПЕРСОНАЛНА!Аз подкрепям тази инациатива на посочените по-горе господа,тъй като са знаещи хора и с авторитет в колегията си.В противен случай ще продължи плащането на огромни суми от парите на данъкоплатците заради грешките на неспособни юристи.

  5. Анонимен
    #29

    България трябва ясно да заяви, че присъдитед в Страсбург имат препоръчителен характер, нещо като съботното шоу "Съдебен спор". България е суверена държава и не може сульо и пульо да плаче че правата му са нарушени и да се жалва като стара циганка в Страсбург. Така ние, данакоплатците няма да плащаме милиони за обезщетение на сульо и пульо, чрез българската държава.

  6. Анонимен
    #28

    Похвално за куража да поискат това. Нещо повече, бих предложил след осъждане на страната, сумите да се плащат от причинилите казуса лица- съдий, прокурори. Регрес за лошо или напълно несвършена работа.

  7. Анонимен
    #27

    Много правилно искане да се потърси лична отговорност от магистратите свързани с делата, по които сме осъдени в Страсбург. Защо всички да плащаме за техните безобразия!

  8. Анонимен
    #26

    ЕU

    Човешките Права на гражданите, Правовата държавност,
    Правните институции и съответни "щатни бройки"

    НЕ са тайна собственост на което и да е частно лице, партия или "личност".

    Перете си кирливите ризи и ако не знаете какво искате да кажете...
    просто си трайте.

    България и българските граждани търпят огромни загуби и щети
    поради некомпетентна или корумпирана "правова държавност".

    24

    Съвсем не съм убедена, че тази акция подета от тези колеги е с толкова благородни намерения,

    както и не съм

  9. Анонимен
    #25

    Еволюция

    Преди и след агресията през 1944 на бившия ссср в България,
    мандрообирджии и др. криминални елементи
    били обучени в марксистко ленинистко сталинистко терористично "право" и
    назначени за "юристи" от чуждия, нелегитимен и престъпен режим.

    Постепенно или бързо "Сульо и Пульо" пораснали планово в "елит" на нелегитимна и престъпна марксистка държавност:
    анти демократична, анти човечна, анти капиталистична, анти теистична.

    Марксисткото "право" на еднопартийна държавност
    забранявало частна

  10. Анонимен
    #24

    Съвсем не съм убедена, че тази акция подета от тези колеги е с толкова благородни намерения, както и не съм убедена, че точно от тук трябва да се започне, защо не направят една точна и пълна характеристика на г-н Цацаров, да изложат както положителните, така и отрицателните му според тях качества, за да може всеки да прецени за себе си дали този човек е достоен или не, дали е справедливо разкритикуван или безогледно оплют, откъдето апропо е така модерно да се "започва" последните години...........съгласна съм, че все отнякъде трябва да се започне, но не съм съгласна, че началото трябва да бъде - кирливата риза на някого, извадена и развята извън контекста на личността му........съжалявам

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.