Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ядреният референдум се запътва към Конституционния съд

АЕЦ "Белене" все повече се опосредства политически и обрасва в лични сметки, смята Огнян Минчев

32 коментара
Ядреният референдум се запътва към Конституционния съд

Поисканият от левицата референдум за или против строежа на ядрена централа в Белене противоречи на законите за енергетиката и за безопасно използване на ядрената енергия, според които решенията за строеж на АЕЦ са единствено от компетенциите на Министерския съвет и парламентът не може да участва в тях, още по-малко да организира допитване до народа за един чисто инвестиционен въпрос, коментираха юристи по време на кръгла маса за АЕЦ "Белене", проведа се в сряда.

Затова Конституционният съд трябва да се произнесе по това законно ли е да се провежда допитване с формулирания от БСП въпрос и парламентарната група на Синята коалиция ще започне да събира подписка, с която да даде референдума на Конституционния съд, съобщи депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов. Ако не се съберат необходимите 48 подписа на народни представители, сезирането на КС може да стане през омбудсмана, допълни той.

 

Според Института за модерна политика (ИМП), провеждането на национално допитване за АЕЦ "Белене" надвишава компетентността на Народното събрание и е извън юрисдикцията му. Решението за атомна централа е изцяло в правомощията на изпълнителната власт и да се прехвърли отговорността за вземането му на Народното събрание и на народа е незаконно, смята и енергийният експерт Димитър Иванов..

 

Проблемът бе създаден от БСП с формулировката на въпроса да се развива ли ядрената енергетика в България с изграждането на мощности на площадката в Белене, което е манипулативно и противоречи на законите и юристите на БСП не може да не са знаели това, каза Емил Георгиев от ИМП.

 

Участниците в кръглата маса определиха действията на БСП с подписката за АЕЦ "Белене" като елементарна измама. Те изразиха съмнение, че дори и да се стигне до референдум може да се формулира достатъчно добре въпросът, така че хем да се доближава до внесения от БСП, хем да дава по-голяма яснота на онези, които решат да участват в референдума. Според Георгиев, дори и да се насрочи референдум, той ще бъде невалиден..

 

Юристите потвърдиха, че на този етап насрочването на национално допитване е на практика невъзможно. Депутатът Иван Сотиров от Синята коалиция коментира, че именно БСП, които ще се възползват от първия в най-новата история на България референдум, са онези, които са направили всичко възможно да се приеме такъв закон за референдумите, че да не може да е приложим.

 

Седем-осем месеца е отнело организирането на референдум за или против АЕЦ "Цветендорф" в Австрия, който въпреки 8 хил. страници анализи в полза на проекта е довел до затварянето на изградения, но непуснат в експлоатация ядрен блок там, коментира шефът на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Той припомни, че за АЕЦ "Белене" има пет анализа против и нито един в негова полза.

 

Не съм убеден, че ако Сергей Станишев е следващият премиер приоритет ще му е АЕЦ "Белене", каза от своя страна политологът Огнян Минчев. Според него, нито БСП, нито лидерът ѝ Станишев, нито друга политическа партия би предприела стъпки по този проект, който "все повече започва да се опосредства политически и да обрасва с все повече политически и лични сметки".

 

Той обясни, че и БСП, и ГЕРБ имат интерес от провеждането на референдума, дори и той да се окаже невалиден. Червените имали интерес да отчетат подкрепата на ядрената енергетика, която у нас е традиционно голяма и не е непременно свързана с подкрепата за социалистите в своята сметка и после да парадират с явилите се в ядрения референдум хора, независимо от начина на гласуване, като със свой актив. При ГЕРБ сметката била по-сложна.

 

"В ГЕРБ през първите две години от властта силно искаха да строят АЕЦ "Белене", но с променени подизпълнители и консултанти, но това не им се получи и затова спряха проекта", каза Минчев. Последва наивният опит да ни представят някакви инвеститори за американски, а след това решиха да подкрепят референдума за АЕЦ "Белене", за който обаче дори не е сигурно, че ще може да бъде насрочен, коментира политологът.

 

Според него нито управляващите, нито опозицията се интересуват особено от мнението на народа. Димитър Иванов пък коментира, че референдумът им е важен, за да се скрият зад него.   

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #32

    Резилтата от референдума "За и Против Белене" ще е отговор и на въпроса "За и Против гейбърите"

  2. Анонимен
    #31

    30, направо са братя, а жените им са сестри... Леле, как да не ме е страх, че тези малоумници от форума ще ми гласуват бъдещето на децата ми... Наистина, ние сме малък, ама много прост народ...

  3. Анонимен
    #30

    Овчаров и Иван Костов са близки роднини...

  4. Анонимен
    #29

    Да се иска референдум формулиран по такъв малоумен начин е чиста проба болшевишка провокация.

  5. Анонимен
    #28

    Единственият отрасъл, който Иван Костов не успя да съсипе, е енергетиката - не му стигна времето. Видно е, че сегашното правителство ще свърши тази работа. Затова Иван Костов и подопечните му сектанти са изпаднали в еуфория.

  6. Анонимен
    #27

    измекярина 22 от русското посолство се е изказал...

  7. Анонимен
    #26

    До 24, Уважаемий, би ли бил така любезен да обесниш според тебе, само членовете на Мининстерски съвет ли имат право да се интересуват от проекта За АЕЦ-а? По тази твоя логика, Станишев и Овчаров защо така живо се интересуват, въпрекиче не са от Министирески съвет? Явно дежурните плювачи срещу Костов издишате...

  8. Анонимен
    #25

    24, Държиш се като пълен малоумник! Лобирането за чужди интереси - руски - ги върши БСП и чрез бившия президент, и чрез всичките си активисти от Станишев до последния редови член! Иван Костов в случая лобира за България и българите...

  9. Анонимен
    #24

    Тогава защо Иван Костов, който не е в Министерския съвет, а в парламента, откакато стартира проекта непрекъснато се занимава с него. Да се спре това и потърси отговорност за това ако трябва чрез омбудсмана и конституционния съд. Май нещо лобирането за интереси на чужди държави му стана навик.

  10. Анонимен
    #23

    никакъв референдум не е необходим. след като БСП толкома искат да гонаправят, имаха 4г. на разположение. защо не го направиха? предлагам партията да насочи усилията си в друго посока. Да регистрират едно Акционерно дружество, да вземат от Русия заем за 515 от капитала, останалото да пуснат на борсата и всеки, който иска да си купи акции. по този начин и вълккът сит и агнето цяло. Освен всичко друго Бсп и ще печели. НАИВНИК

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.