Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

“Бритиш петролиум” се включва в проекта “Набуко” само ако е ефективен

39 коментара
“Бритиш петролиум” се включва в проекта “Набуко” само ако е ефективен

“Бритиш петролиум” би се включил в проекта “Набуко" - Запад само ако е икономически ефективен. Това каза българският премиер Бойко Борисов след среща с британския си колега Дейвид Камерън в сряда в Лондон. Двамата са обсъдили бъдещото на ключови енергийни проекти, които да гарантират независимостта на Европа от доставките на газ от Русия.

Преди срещата с Борисов Камерън е разговарял по тази тема и с азербайджанския президент Гейдар Алиев.

България се надява на подкрепа от британската компания в сложните преговори с властите в Анкара по изграждането на газова връзка между България и Турция. Южната ни съседка бави проекта за интерконектора, на който България разчита като алтернатива на руските газови доставки.

”Бритиш Петролиум”  участва в разработването на огромното азербайджанско находище "Шах Дениз”, от което трябва да потече каспийски газ към Европа. В края на май с официално съобщение до медиите британската компания обаче заяви, че се отказва от проекта “Набуко”, защото го смята за нерентабилен.

От думите на премиера Бойко Борисов става ясно, че няма промяна в позицията на британската компания по бъдещето на проекта.

Проектът "Набуко" - Запад се разглежда като възможност за пренос на каспийски газ за Европа от "Шах Дениз”. Той представлява съкратен вариант на подкрепяния от ЕС газопровод "Набуко" и трасето му трябва да е от българо-турската граница през Румъния и Унгария до Австрия.

Окончателно решение по въпроса ще бъде взето догодина, но идеята "Набуко" -Запад да стане продължение на Трансанадолския газопровод (ТАNAP), за който вече се договориха Азербайджан и Турция, събира все повече привърженици.

Бъдещето на проекта “Набуко” ще бъде обсъдено преди следващата среща на Съвета на Европейския съюз с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, каза още премиерът Борисов след срещата с Камерън. По думите му за България е важно да се знае ще го има ли този проект, защото досега "има само приказки без никакви реални действия".

Турция ще строи газопорвод до българската граница

"Работим активно по "Южен поток". Октомври месец би трябвало да имаме смесена компания и в същото време с Дейвид се разбрахме заедно с президента Барозу на следващия съвет да говорим по темата "Набуко". Ще го има ли и ако го има, дали може да стане тази връзка на каспийски газ. За нас е важен тази проект, който трябва да докара газта до нашата граница”, каза премиерът Борисов.

Частна компания ще строи газопровода през турската територия до българската граница, съобщи още Борисов. Това са казали на министъра на икономиката Делян Добрев при посещението му в Турция, стана ясно от думите на премиера. Министър Добрев също е в Лондон и се очаква да има среща с "Бритиш Петролиум" относно бъдещото на "Набуко".

“Така, че втечненият газ от Катар може да идва до Турция и оттам по тази връзка може да имаме реална диверсификация, включително и втечнен газ да идва и в България от Катар", обясни  Борисов.

Все пак ще има среща с български олимпийци

Въпреки че във вторник правителствената информационна служба съобщи, че премиерът няма да може да се срещне с българските олимпийци заради натоварената си програма, такава среща все пак ще има в сряда сутринта за около половин час.

Целта на срещата е премиерът да окуражи българите в представянето им до края на олимпийските игри.

Представянето на състезателите ни до този момент е изключително слабо. Единственият спечелен засега медал е този на боксьора Тервел Пулев, който към момента е най-малкото бронз, но има шанс и за по-високо отличие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

39 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #39

    бойко казва- включва се, ако е ефективан, БР казава- няма промяна в позицията ни- неефективен е- този бойко доматите с колчетата ли ги яде или мисли, че ние така правим. Поредната смешка излязла от устата му!

  2. Анонимен
    #38

    bb si verva ,che pravi vpechatlenie na nekogo. s bolestnoto si povedenie i nogo mizernoto vuzpitanie IZLAGA CELIAT NASH NAROD. no koj?????vsichko svestno e v chujbina. bb, cv.cv.-prostaci. gjankov i mladenov --chujdenci. kostov -PREDATEL.----GOLEMO PADENIE !

  3. Анонимен
    #37

    estestveno. a nabuko nema da bude efektiven po mnogo prichini.

  4. Анонимен
    #36

    ...Бритиш петролиъм се съмняват, че "Набуко",който бе обявен от ББ за национално-приоритетен обект, ще се окаже рентабилен!!! Дълбоко съм възутен... Как Премиерът на страната ни търпи подобно нещо? Трябва да набием отбора на компанията по футбол или някой друг любим на ББ спорт.

  5. Анонимен
    #35

    Защо там на срещата е Бойко а не Костов. Ако е необходимо да обясня?

  6. Анонимен
    #34

    Абе някой знае ли за какво бе воден мангоджеримосковски, само за цвят или като малък тигър?

  7. Анонимен
    #33

    В неформална обстановка се допуска обръщение на малко име (Дейвид, Бойко, ...), но това предполага наличието на предишни близки лични контакти и отношения. В конкретния случай обръщението би следвало да бъде "Г-н Премиер" или просто "Министър-председателю" (а не "Ваше Превъзходителство", както предлага по-долу един колега). На пресконференцията ББ следваше да се придържа към формулите "Премиерът Камерън", "британският Премиер", г-н Камерън, и т.н.). Изобщо, западняците (не само англичаните) са доста

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #32
  9. Анонимен
    #31

    Пфу, да му се не види, а можеше и Божо Мощите да си сложи автографчето, за да ни е пълна и точна катринката и за радост на матряла.

  10. Анонимен
    #30

    Още един голям гаф на Боце, с европейски адрес, от началото на премиерстването му, когато беше още по-неуправляем.
    Помните, че в един неделен ден нахлу в Рим като у дома си в Банкя, с десетина коли, пълни с бодигардове, министри, жените им и приятелките им, както беше отразено на запад. Тази развейпрах дружинка била тръгнала да отнесе две плочи, направени и изписани по Боце-Божов (на Божо Димитров) тертип. Едната за гроба на Кирил и Методии, другата за църквата, отредена за българите в Италия, с

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.