Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

“Сити груп” и “Дойче Банк” готови да дадат заем на БЕХ до 250 млн. евро

17 коментара
“Сити груп” и “Дойче Банк” готови да дадат заем на БЕХ до 250 млн. евро

Само две международни банки - “Сити груп” (Citi Group) и “Дойче банк” (Deutsche Bank) са готови да дадат структурен заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ) до 250 млн. евро.

За алтернативата – емитиране на облигационна емисия офертите са шест. Освен на двете банки, предложения са подали още “Голдман Сакс” (Goldman Sachs), “Джей Пи Морган” (JP Morgan) заедно с ПФБК, “Сосиете Женерал”(Societe Generale) и “Ейч Ес Би Си” (HSBC). Това съобщиха от БЕХ в понеделник.

Държавният холдниг се е представил пред 30 банки, но до правото за участие бяха допуснати само големите международни финансови лидери.

Предстои БЕХ да реши кой от двата варианта ще предпочете. При наличието на само двама кандидати за заема, цената му може да е по-висока от това да се емитират облигации.

Изборът се очаква да бъде направен скоро, защото БЕХ трябва спешно да осигури средства, защото през май настъпва падежът на тегления от НЕК заем от 195 млн. евро за АЕЦ “Белене”.

Облигациите ще са за 250 млн. евро с матуритет от 5 до 7 години, става ясно от публикуваното съобщение на холдинга. Като валути са определени долар или евро. Те ще се търгуват публично вторично, без да е изрично упоменато на кои международни борси.

Около процедурата първоначално имаше объркване, защото изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов беше казал, че е възможно да се изтегли кредит и да се емитират облигации, което малко по-късно беше обявено като две отделни алтернативи.

След като потенциалните участници са изчели документите на БЕХ, става ясно, че в конкурса за дълговата емисия всъщност първо се търси мостово финансиране от минимум 195 млн. евро - за плащане на кредита на НЕК през май. То ще е за шест месеца с опции за продължаване от 3 или 6 месеца, т.е. максималният срок ще е година. През това време трябва да се пласират облигациите. “Мостовото финансиране трудно може да бъде осигурено от една банка, познавайки лимитите им за заеми. Затова БЕХ е по-разумно да избере варианта на синдикиран заем, в който да се включат три банки”. Това е коментирал представител на един от кандидатите пред “Капитал дейли”. Самият Андонов също е заявявал многократно, че най-вероятно рефинансиращият заем ще бъде от синдикат от банки.

Прогнозите са лихвата по мостовия кредит да е около 3-3.5%, като правилото било, че на всяко тримесечие тя се вдига леко. На същите нива се очаква да е доходността и по облигациите. Това обаче е условно и променяемо по редица причини – несигурната политическа обстановка у нас, неясният пазар в ЕС, както и липсата на актуална информация за финансовото състояние на холдинга и дъщерните му дружества.

Покрай изготвянето на рейтинг на холдинга от “Фитч” (Fitch) излезе факта за слабата ликвидност на БЕХ, защото държи почти всичките си пари в една банка. Сред другите мотиви за понижението на рейтинга на БЕХ бяха посочени слабостите на регулаторната рамка и планираните увеличени капиталови разходи за периода 2013-2015 г. Регулираните цени, които осигуряват видимост на паричните потоци, не са задоволителни по отношение на инвестициите на холдинга.

Според данните на “Фитч” в края на септември 2012 г., паричните средства на БЕХ са били 717 млн. лева. Агенцията ги определя като "задоволителна ликвидност" срещу краткосрочните задължения от около 520 млн. лева.

В края на 2011 г. година в медиите беше публикувана неофициална справка според която държавните енергийни дружества държат 630 млн. лв. на депозит в Корпоративна търговска банка - 77% от общо 825 млн. лв. Финансовата институция е известна като предпочитаната банка на властта, защото вече при второ правителство голяма част от парите на държавните фирми се депозират в нея.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #17
  2. Анонимен
    #16

    Заем за "Белене" без договор за "Белене"? Защо никой не е в затвора??? Къде са "разсекретените" договори в енергетиката? Защо всички си траят? Отворете ги, бе!Само това стигаше да се спрат протестите и да не затъва тая държава още повече! Но не - гарван гарвану....

  3. Анонимен
    #15

    До 13: Кога и при чие управление се създаде нашата енергетика и кога станахме енергиен център? БСП е на светлинни години от БКП. Искахте дясна политика- БСП е с най-дясна политическа практика. Спиро Гулапчев

  4. Анонимен
    #14

    Българската държава трябва да кредитира БЕХ, и то с междунар.държ.заеми. Но за целта следва да сме извън ЕС.

  5. Анонимен
    #13

    Бяхме енергиен център на Балканите, изнасяхме ток къде ли не, и всичко за да отиде в гушата на Русия и на тлъстите бг комунисти! А за тези 250 млн колко евтин ток можеше да си внесем?

  6. Анонимен
    #12

    Кой и как ше връща парите. Как така един енергиен холдинг е доведен до положение в което трябва да се спасява чрез заеми а ЕРП са на печалбата!?! Кой и как точи дружеството? Къде отива печалбата? За чия сметка са загубите? Виновните са?

  7. Анонимен
    #11

    А милионите на БЕХ , с които оперира Корпоративна Търговска Банка , и отказва да ги възстанови ???

  8. Анонимен
    #10

    Комунистите разбират икономиката само по един начин, като лапане (тъпчене на собствената гуша).

  9. Анонимен
    #9

    БЕХ си държали парите в една банка?! И това било лошо според ФИЧ!! А как разбраха, че в БЕХ няма кинти? Вижте как ни мачкат!! Само от нас българите зависи дали ще ни превърнат в Куба от 50-те. Тройната коалиция ли създаде БЕХ? Наистина не ми е ясно защо създадоха такава структура, освен за престъпна дейност.. Тук трябва сериозно и строго разследване.

  10. Анонимен
    #8

    ЦИТАТНИК 5 За чий са ни тия БЕХ, НЕК, ДКЕВР КЗК и прочие хрантутници, щом генерират само дългове, но редовно си получават тлъстите заплати, а загубите се калкулират в нашите сметки? Защо не им ги удържат от техните заплати, след като се се дънят постоянно?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.