Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плодовете и зеленчуците от Турция сред най-опасните в Европа

6 коментара

В доклад на природозащитната организация Грийнпийс, публикуван в Германия, се съдържа предупреждение срещу консумацията на някои зеленчуци и плодове, отглеждани в Турция, съобщава турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на информация във в."Ватан".

Докладът на организацията се основава на резултатите от проучване, направено от специалисти по поръчка на Грийнпийс на 76 различни видове зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009-2010 г. в супермаркети, магазини и места за продажба на плодове и зеленчуци в различни страни от Европа. В част от тестваните зеленчуци и плодове е установено наличие на химически вещества над допустимите норми. В 50 процента от проверените продукти е установено наличие на пестициди.

Чушки, круши и грозде, произведени в Турция, са поставени на първите три места в списъка на най-опасните плодове и зеленчуци в Европа в резултат на направеното изследване на 76 различни видове плодове и зеленчуци.

НТВ посочва, че Турция е получавала предупреждения на първо място от Русия, а също от Украйна, Германия и Холандия, че земеделските продукти, които изнася, съдържат вредни за човешкото здраве остатъчни вещества.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #6

    vsi4ko e lija ,samo da sprat Turskiya vnos viv EC ....

  2. Анонимен
    #5

    Голяма част от турските зеленчуци и плодове се изнасят за Холандия,Белгия и Германия след това се плъзгат с нови ЕС сертификати за произход, предимно в изт.Европа,Украйна и Русия.

  3. Философ
    #4

    Изводът е един: Не купувайте турско.

  4. Анонимен
    #3

    Турция не е готова за Европа,тя е азиатска държава.Освен това,турците без причина проверяват всеки автомобил,който излиза от Турция-ровят с кучета,проверка на рентген,ровене в личния багаж и т.н.Всичко това отнема около два-три часа.Стрес,напрежение,неизвестност за пътуващите.Освен това,вече не е хич евтино в Турция-по-скъпо е от Гърция и дори от Германия.

  5. Анонимен
    #2

    моя приятелка агрономка работеща в растителна защита в София ми каза че най- добрия карантинен котрол има Австрия. Много лоша е на Гърция и Холандия от където идват и доста заразени зеленчуци. Отговарящите на митниците за карантинния контрол на зеленчуци и плодове, както и на семена са й казвали, че много от идващото от Европа е с лоша караннинна картина или със зарази. Но ги натискат да мълчат, пък и те нямат достъп до информационни средства. Напр. картофи които имат във вътрешността черна кухина

  6. Анонимен
    #1

    Елате да пробвате стоката по нашите пазари и ще светнете като крушки.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.