Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1000 британски юристи: Няма Брекзит без одобрението на парламента

5 коментара
1000 британски юристи: Няма Брекзит без одобрението на парламента

Повече от 1000 изтъкнати юристи от Обединеното Кралство заявяват в писмо до премиера Дейвид Камерън, че вотът на референдума за Брекзит е само консултативен и затова трябва парламентът да реши дали Великобритания да напусне Европейския съюз или не, съобщи Ройтерс в понеделник.

В писмото се посочва, че законодателите би трябвало да гласуват свободно, преди който и да било британски лидер да вземе решение за задействането на процедурата по член 50 от Лисабонския договор.

Това е поредният опит на опоненти на Брекзит-а да забавят процеса на "развод" между Великобритания и ЕС. Някои привърженици на напускането на съюза пък казват, че съществува съгласуван опит за неговото предотвратяване чрез оплитането на всяка стъпка в тази посока в политически и правни предизвикателства.

Избирателната активност на референдума, проведен на 23 юни, бе 72.2 %. 17.41 млн. души или 51.9 % подкрепиха излизането. Други 16.14 млн., или 48.1 % избраха да гласуват за оставане в Общността. Англия и Уелс гласуваха за напускане, докато Шотландия, Северна Ирландия и Гибралтар пожелаха да останат.

В понеделник Тереза Мей, която остана единственият кандидат за поста на Дейвид Камерън, заяви, че противно на нечии очаквания няма да прави опити да остави страната си в ЕС, след като британците са гласували за излизане от него. "Ще бъда пределно ясна - няма да има опит да останем в ЕС", каза Мей. "Няма да има опит да се върнем в ЕС през задната врата", допълни тя. "Брекзит означава Брекзит и ние ще го превърнем в нещо успешно", подчерта Мей.

Юридическите спорове дали това може да стане без одобрението на парламента обаче не стихват.

Мнението на 1054-те водещи британски юристи е, че депутатите задължително трябва да се произнесат преди да се задейства член 50.

"Брекзит референдумът показа ясно, че Великобритания не е обединена държава, а разделена общност от народи", каза Айдън О'Нийл, специалист по конституционно право и по право на ЕС. "Ако Англия иска да оцелее след този вот, трябва незабавно да се работи за консенсус и ясна стратегия за продължаване напред", добави той, цитиран от Ройтерс.

"Единственият правилен конституционен път да постигнем това са дискусиите вътре и между нашите парламенти", казва още О'Нийл.

Според юристите правителството трябва да създаде кралска комисия, която да разгледа фактите и да докладва какви биха били ползите и рисковете през задействане на член 50-ти.

"До гласуване в парламента трябва да се стигне едва след доклада на тази комисия", се посочва в писмото им до премиера Дейвид Камерън.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. безпартийна
    #4

    Британците нагазиха в блатото. Една част от гласувалите Брекзит вече съжаляват за това. Но отпушиха възможностите на Шотландия и Северна Ирландия за нови референдуми за напускане на Обединеното кралство. И накрая англичаните ще получат хем излизане от ЕС, хем орязване на картата ба Великобритания. "Хитрата сврака, с двата крака".

  2. Калико Джо
    #3

    Ама нали те не са парламентарна република, а кралство та уж кралицата решавала, а тя била делегирала на първия министър да реши от нейно име. Те като нямат конституция и истински върховен съд кой, ще им разреши спора?

  3. По-страшната ще спечели, защото другата се е оттегила! Проучване сочи, че за да се издигнеш до генерал най-важно е да имаш страшно лице. Това май важи и когато дами трябва да оглавяват премиерския пост в добрата стара демоkратична англия

  4. неандертал
    #1

    Добър ход! Уточнявам - от британска гледна точка ... И от гледна точка на британските привърженици за оставане в ЕС.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.