Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1600 души са били следени законно миналата година, 440 са предадени на съда

Оправдателните присъди остават нищожен дял от всички произнесени

5 коментара
1600 души са били следени законно миналата година, 440 са предадени на съда

Срещу близо 1609 лица е било разрешено да бъдат приложени специални разузнавателни средства (СРС), тоест да бъдат следени или подслушвани, през миналата година. Това е посочено в годишния доклад за работата на прокуратурата, публикуван на страницата ѝ.

За част от лицата разрешението е било издадено през 2011 г., но през 2012 г. е направено допълнително искане за продължаване на срока и то е уважено. Предадените на съд лица, спрямо които са използвани СРС, са 440.

В сравнение с 2011 г. исканията за подслушване са по-малко от миналата година. Прокуратурата е отправила до съда 2596 искания за прилагане на СРС, а през 2011 г. те са били 2936 или с 4.1% повече.

Прокуратурата е била осъдена от 213 лица по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Присъдените обезщетения по влезли в сила съдебни решения е близо 2 милиона лева. Става дума за случаи на наложено задържане под стража, което впоследствие е отменено, обвинение в извършване на престъпление и впоследствие лицето е оправдано или налагане на наказание по Наказателния кодекс или на административно наказание, което на по-късен етап е отменено.

Запазила се е тенденцията за издаване на много малко оправдателни присъди. През 2012 г. те са 872, което е 2.3 % спрямо общия брой на влезлите в сила съдебни актове (37 866). Оправданите лица с влязъл в сила съдебен акт са 1253 - 2.8% от всички лица, за които има постановен окончателен съдебен акт.

През 2012 г. няма постановени оправдателни присъди по досъдебни производства на Специализираната прокуратура.

Най-честата причина за оправдателните присъди е различното мнение на съда и прокурора за наличието на съставомерни признаци на деянието, достатъчно доказателства за виновност и т.н. Това означава, че прокурорите показват недобро познаване на закона и съдебната практика, за да могат да си направят правилните изводи.

На второ място като причина за оправдателни присъди е посочена неправилна оценка на доказателствения материал (по 162 дела), на трето – събрани в хода на съдебното производство нови доказателства, които са съществували и по време на досъдебното производство, но не са били установени от органите, извършвали разследването.

На следващо място е посочена промяната на показанията на свидетелите в съдебната фаза, което много често се сочи като независеща от прокурорите причина за провала на делата.

Прокуратурата отчита и сравнително нисък дял на влезлите в сила през 2012 г. оправдателни присъди по дела от особен обществен интерес - 4.4% от всички лица с влязъл в сила съдебен акт, макар че този процент е по-висок в сравнение с предишни години – 3.1% за 2011 г. и 2.7% за 2010 г.

Делът на оправданите лица за корупционни престъпления по дела с особен обществен интерес е 29% - 65 оправдани при 159 осъдени. Това се дължи и на факта, че само по едно такова дело са оправдани 32 души (митничари) обвинени за длъжностно присвояване и безстопанственост.

За престъпления, свързани с наркотици, са заведени 3397 нови досъдебни производства, решени са 3449 дела, а в съда са внесени 2131 дела. Осъдените с влязла в сила присъда са 2022 лица, оправдани са 41 души., показва статистиката в доклада.

Отбелязаното е и увеличение на образуваните преписки след самосезиране на прокурор с 20.2% в сравнение с 2011 г. - 1878 преписки при 1563 за 2011 г. и 1410 – за 2010 г.

По 399 от тези преписки са образувани досъдебни производства, което прави 21.2%. За сравнение през 2011 г. този дял е 26.1%. В съда са внесени 264 прокурорски акта и са осъдени 225 лица по производства, образувани след самосезиране.

С 14.6% е нараснал броят на преписките, образувани по получени сигнали от контролни органи, като образуваните от прокурор досъдебни производства по сигнали на контролните органи, съставляват дял от 1.2% от общия брой на постановленията за образуване на ДП по всички преписки.

Най-често преписки се образуват в прокуратурата по сигнали на НАП (1003) и Агенция "Митници" (713). По сигнали на Сметната палата са наблюдавани 6 преписки. Общо по сигнали на контролните органи в съда са внесени 361 акта и са осъдени 338 лица, от които 80 - след сезиране на прокуратурата от НАП.

По материали от ДАНС прокурорите са работили по общо 160 преписки, от които 66 са решени с образуване на досъдебни производства, което е общо 0.7% спрямо общия брой новообразувани дела от особен обществен интерес, пише още в доклада на прокуратурата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #5

    "1600 души са били следени законно " ... ?!? Кой знае колко са незаконно следените ...

  2. Анонимен
    #4

    муспи - В момента в България има повече политически затворници отколкото при официалния комунизйъм.

  3. Анонимен
    #3

    Т.е. Цветанов си е вършил работата така както са искали от съда и прокуратурата.

  4. Анонимен
    #2

    Нова еврейска инциатива - ще кажете че се майтапя, - подели са кампания за безцензурни градове?!?!

  5. emma
    #1

    Това официално, а иначе ? И като финал - стигне ли се до съд и доказателства - провал!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.