Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2013: Българският театър, първо действие

Годината, събрана в цитати

10 коментара
2013: Българският театър, първо действие

Драма в протести и контрапротести, със и без оставки, много скандали и безброй (празни) думи.


Действащи (или наблюдаващи) лица и изпълнители: граждани, политици, население, "медии" и задкулисие.


Пролог

Цветанов: Положили сме максимални усилия да направим много за страната. Може да се види, че и 90% от обещанията ни вече са изпълнени.

Дянков (малко преди да бъде уволнен): Станишев е много нервен и има защо - той след шест месеца ще е безработен... Ние се готвим да управляваме и втори, и трети мандат.

Велчев (депутат от ГЕРБ) : Нека изненадаме приятно българите, като покажем поне веднъж, че в Народното събрание сме от един отбор - националния отбор на България.

Станишев: Ако бяхте го казали в началото или в средата на мандата, разбирам, но сега е "късно либе за китка".


Завръзка 1: Не на "Белене"


Заглавие в новинарски сайт: Референдум на ръба на провала зачеркна АЕЦ "Белене".

Борисов (все още премиер) И при повторно внасяне на въпроса за "Белене" в парламента, отново ще гласуваме "не".


Иванов (От името на Синята коалиция внася в НС проекторешение): Според резултатите от референдума не повече от 12% от българите са съгласни да се строи АЕЦ "Белене", което дава основание да се счита, че проектът трябва окончателно да бъде прекратен.

(Месец след референдума и дни преди да се разпусне парламентът приема решението.)

Завръзка 2: Векторите на Властовата система и газов пистолет

Доган (В реч, преди да обяви оттеглянето си от лидерския пост в ДПС след 23 години начело): Политическото време е узряло за профилактично категориално изместване на векторите на Властовата система... Вместо изрядна структурираност на държавата - функционална ефективност в обслужването на гражданското обще...

Енимехмедов: (Излиза на сцената и насочва към главата на Доган газов пистолет, който засича три пъти. Двамата падат, нахвърлят се делегати, хаос и ритници.)

(Три часа по-късно) Хюсменова: (Дочита речта на Доган в негово присъствие) Навярно тепърва ще се анализира "случаят ГЕРБ и Борисов". Защо Властовата система на държавата беше обсебена от идентифицирани "летящи обекти" от подземния свят?

Енимехмедов (в писмо от ареста): Историята обърна гръб на Доган. Не аз, а той заедно с останалата част на политическия елит, трябва да са на мое място в ареста. (По-късно пред съда) Уважавам законите на България, държавността е мой приоритет. Може би възрастта и идеалите ме подтикнаха да извърша това деяние, за което не съжалявам. Единствено съжалявам, че пистолетът ми засече!

Местан: Станахме свидетели на най-уродливата изява на политиката на омразата. Покушение срещу българската демокрация.

Ген. Атанасов: Покушението е само театър, но не е лесно да се каже кой точно го режисира.

Кутев: Има дълбок замисъл, но кой пише сценария, не ми е ясно. Причините са вътре в ДПС. Правено е, за да вдигне шум.

Станишев: Политическо покушение. Заплаха за демокрацията. Следствие на една среда, която се насажда от немалко политици.

Борисов: Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна. Доган налага езика на омразата.

Доган: Оцелях благодарение на Всевишния и на огромната енергия на Колективното тяло на ДПС.

Рашидов: Вече ми се повръща от този атентат. Сутрин ставам с Доган, вечер лягам с Доган. Стига вече. Имайте малко милост. Обществото не може да бъде малтретирано с такова нещо.

Първо действие

Първа сцена: Протест срещу сметките, бунт срещу правителството

Няколко хиляди протестиращи в 15 градове срещу сметките за ток: Всички ЕРП-та на народа, Няма да плащам рекет, Без монополисти.

(Седмица по-късно) Новинарски сайт: Протестът за тока прерасна в бунт срещу правителството.

Десетки хиляди блокират градовете: Евтин ток и ясни правила. Да запалим монополите. Вън от България. Спрете да крадете. 23 години стигат! Съд за виновните! Дянков си отиде, Бойко е наред.

Станишев: Българите са прави да протестират и да търсят справедливост... България вече не е същата... Както през 1940 г. Англия е била единствената, изправила се срещу Хитлер, днес ние сме последният рубеж, последната защитна линия срещу ГЕРБ, зад нас е България.

Борисов: Станишев понеже е мързелив и обича да спи, гледа филмчета на "Дискавъри", където миналата седмица даваха филм за Хитлер.

Станишев: ГЕРБ извадиха България от Европа и я вкараха в диво Средновековие... Народният гняв може да помете настоящото и всяко следващо правителство... Предсрочни избори са единствено възможната развръзка.

Местан: Бойко, иди си с мир.

Борисов: Дали ще управлявам още три или четири месеца, няма значение. Ако останем, ще берем само пасивите на студа, зимата и високите цени. За нас е най-изгодно да подадем оставка, но последиците ще са катастрофални... Няма да подам оставка заради Станишев. Мен ми е по-мила държавата от партията.

(Същата вечер) Маскирани замерят полицейския кордон с бомбички, бутилки, камъни и бягат. Полицаите отговарят с палки и ритници срещу когото „докопат”. 14 души в „Пирогов”.

(Рано на следващата сутрин) 36-годишен мъж се самозапалва пред кметството във Варна.

Втора сцена: Оставка

(Същия ден) Борисов (пред НС): Властта ни е дал народът, днес му я връщам. Всяка капчица кръв за нас е петно. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода. Щом народът иска улицата да управлява държавата, нека да го направи.

Дудев (протестиращ): Този кабинет изигра страхотен номер на българите. Избягаха от отговорност и оставиха народа да се оправя сам.
Михов (от ГЕРБ): Станишев изпълни заканата си, че „който не си отива с мир, си тръгва по друг начин".

Из вестникарски коментар: Ако с такъв мотив като на Борисов премиерите подаваха оставки, в Европа щяха да падат правителствата през седмица.

Заглавие в руския в. “Известия”: Правителството на България не се задържа на власт без руската АЕЦ.

Трета сцена: Искаме си Бойко, "поръчан от Доган”

Пред НС са се събрали 2000 души с гайди, трактори, камион с прасета и знамена на ГЕРБ.
Борисов (Благодари на депутатите, че са приели оставката му): Тези, които вие платихте, с камъните и качулките, вие знаете, че вашите хора от ДАНС ги пратиха... Материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа, в който се казва, че се подготвя атентат срещу мен и поръчител е Доган... Аз не съм страшен, страшни са тези, които ме поръчвате.

Местан: Свидетели сме на едно активно мероприятие за въвличане на страната в етнически конфликт. Това не е демокрация, а посттоталитаризъм.

Борисов излиза пред парламента.


Посрещат го с възгласи: Искаме си Бойко!.


Борисов: Благодаря на тези, които са дошли с машините и с животните. Искам да помоля – мирничко, тихичко, отивайте си. Всеки, който ме обича и уважава, от тук ще си отиде вкъщи.

Четвърта сцена: Партийният модел е изчерпан, кръгли маси по исландски модел

100 000 души в 40 града излизат на национален протест срещу бедността и монополите.

Президентът Плевнелиев (Появил се изненадващо пред икономическото министерство, надвикващ се с освирквания и възгласи "Мафия”): Благодаря ви, че показвате активната си позиция по демократичен начин. Ще работим заедно! Президентството е отворено!

Дудев му връчва лист с искания.

Да не се разпуска Народното събрание. Обществен съвет със задължителна гражданска квота. Програмен, а не служебен кабинет. Мажоритарна система. Гражданите да отзовават депутати. 50% гражданска квота във всички регулаторни органи. Прекратяване на всички дела срещу потребители на парно, ток, вода. Депутати и министри – на съд. Гражданско управление чрез кръгли маси по исландски модел.

Дудев: Хората искат тотална промяна на политическата система. Партийният модел е изчерпан.

Славчев (протестиращ): За да обслужат някои кръгове, започнаха да обясняват, че не знаем какво искаме. Напротив! Ние знаем какво искаме и сега ще покажем.

Павлов-Комитата (блогър): Социалният им модел залита между Либия на Кадафи и Беларус.

Кръстев (политолог): Този път хората може би няма да бъдат излъгани, тъй като не вярват на никого, но едва ли ще постигнат промяна, пак защото не вярват на никого.

Троянов (писател): Бунт в България не е имало, но има борба между клановете на "мафията", чието "морално-политическо единство" се разяжда от киселината на парите.

Край на първо действие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #10

    Абе стига с тоя Боко,стига с тая мутра,стига с тая тиква и тем подобни! Я попрочетете това-онова,поогледайте се и вижте 1.Кой в този,а и в предишния парламент има 5-6 мандата и какво е направила неговата партия за България? 2.Кой управлява страната най-дълго през последните 24 години и как? 3.Кой управлява от 1944 до 1989 год и какво се случи с него след това? 4. Кой създаде монополите,кредитните милионери,олигарсите,лобистките закони,позволяващи "законни" приватизации,заменки,продажби тип "кон

  2. Анонимен
    #9

    в най-прекрасната европейска държава,как можахме да допуснем най-развратените политици да ни съсипват живота и бъдещето,колко разюздано крадат и разхищават парите ни,а ние гинем с най-ниските пенсии и безработица и все напират към властта за още-като Боко-тиквата

  3. Анонимен
    #8

    Е, стана ли ви ясно защо протестите не успяват. Зашото платените протестиращи ви мамят, вземат ви паричките, за да вдигнат малко шум. Платените медии също.

  4. Анонимен
    #7

    подкрепям единствено протеста срещу Росен Плевнелиев, този човек е крайно време да бъде принуден да подаде оставка, защото е недостоен за поста на държавен глава, който заема и няма нужните компетенции, за да изпълнява функциите си като такъв.

  5. Анонимен
    #6

    2, авторът просто е бивш партиен секретар и толкова може.То не всяко нещо става насила и по партийно поръчение.Важното е, че от ДВ му плащат.

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #5
  7. Анонимен
    #4

    Този мазник и селски даскал Лютфи Мистан-агент Павел и потомственото комунистическо еврейче, на каето дори и името му не е българско СЕРГЕЙ Станишев не са много грамотни "политици". Иначе щяха да знаят, че "покушение" и "атентат" са синоними и означават нападение с цел убийство. Случаят с "докторът на всички социални и неженерни науки" Ахмет Доган не нито атентат нито покушение защото с пгазовия пистолет не можеше де бъде убит. Явно е, че целта на нападателя не е убийство, а някаква друга.

  8. Анонимен
    #3

    Ти в кой клас си?

  9. Анонимен
    #2

    Авторът сигурно пише учебници за децата до четвърти клас. Да се намира на работа!!!

  10. Анонимен
    #1

    Първо действие - Бананова република в ЕС Второ действие - Бананова репулика извън ЕС

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.