Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2014-та е била рекордна за туризма в Испания и Португалия

1 коментар

Миналата година отново е била рекордна за туризма в Испания, която е била посетена от близо 65 милиона чужденци. Това съобщи испанското министерство на туризма, цитирано от Франс прес.

Страната за втора поредна година отчита исторически максимум на броя на международните туристи, които са 64,995 милиона за 2014 година или със 7,1 процента повече на годишна основа.

Най-много са били посетителите от Великобритания - 15 милиона. Франция е отнела второто място от Германия с 10,6 милиона туристи.

"Франция е страната, допринесла най-много за увеличението, с един милион туристи повече, което е растеж от общо 25 процента", обясни пред журналисти министърът на промишлеността и туризма Хосе Мануел Сория.

Чуждестранните туристи са похарчили рекордните 9,6 милиарда евро в Португалия от януари до ноември 2014 година, което е повече от постъпленията за цялата 2013 година, показват данни на централната банка, цитирани от Франс прес.

"Преживяхме историческа година по отношение на броя на туристите, хотелските нощувки и постъпленията. Туризмът ни помага да преодолеем трудния период, през който преминаваме", коментира държавният секретар за туризма Адолфо Мескита Нунес.

Най-голям брой туристи са пристигнали от Великобритания и Испания, следвани от французите, които са изместили германците и вече са на първо място по разходи.

Хотелите отчитат за първите 11 месеца на миналата година общо 31 милиона нощувки за чуждестранни гости (+10,1 на сто) и 12,2 милиона за португалски клиенти (+6,5 на сто). От януари до ноември секторът отчита рекордните 15,1 милиона туристи, от които 8,9 милиона чужденци, спрямо общо 14,3 милиона през 2013 година.

Националната авиокомпания ТАП (ТАР) е превозила 11,4 милиона пасажери през 2014 година - нов рекорд въпреки социалните конфликти, породени от нейната приватизация.

Туризмът, който допринася за 10 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Португалия, е сред секторите, които са допринесли най-много за икономическото възстановяване на страната след две и половина години рецесия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Milenca
    #1

    Интересна статия за г-жа Ангелкова и нейните сътрудници от МТ! Нещо се е случило, за да има увеличени от над 7%!
    В голяма степен за този бум е помогнал и авиопревозвача ТАР.
    Г-жа Ангелкова се хвърли да спасява сезона отново с руски и украински туристи. А иначе имаше толкова добри идеи за привличане на почиващи от Централна Европа (Полша, Чехия, Словакия, Унгария), от Франция и Великобритания. Досега не е направено кой знае какво, т.е. сезонът е почти изпуснат.
    ДА СЕ ЗАПОЧНЕ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОН

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.