Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

5000 нелегални имигранти са задържани от началото на годината

Военните се включиха в охраната на границата с Турция, не е ясно кога ще бъде завършена оградата

0 коментара
5000 нелегални имигранти са задържани от началото на годината

Около 5000 нелегални имигранти са задържани от началото на годината, съобщи заместник-вътрешният министър Филип Гунев в понеделник.

Той обясни, че част от тях са се опитвали да влязат в страната, други да излязат, а някои са заловени във вътрешността на страната.

За същото време други 16 000 нелегални не са допуснати да преминат границата, докато за цялата 2014 година те са били 32 000.

Бежанският натиск към България се засили от началото на годината, като според данни на Държавната агенция за бежанците само за първите три месеца на годината има 60% ръст при потърсилите закрила в сравнение със същия период на миналата. Очаква се потокът към България традиционно да се засили още повече през лятото.

Правителството реши да отговори на засиления натиск с изграждането на ограда почти по цялата граница с Турция въпреки критиките от правозащитни организации.

Филип Гунев съобщи, че изграждането на останалите 136 километра от защитното съоръжение ще започне веднага, след като завърши неговото проектиране. Първоначално се планираше оградата да бъде завършена до края на годината, но не е изключено да бъде забавена.

"Досега е извършено проектирането на участъците в Ямболска област с дължина 34 километра и в Хасковска област с дължина 36 километра. Продължава проектирането в най-дългия участък от 66 километра в Бургаска област, който е разделен на три части", каза Гунев по време на посещение в Елхово.

В понеделник заедно със заместник-военния министър Димитър Куюмджиев двамата дадоха началото на логистичните дейности, с които Българската армия ще подпомага работата на ГД "Гранична полиция", съобщи БТА.

От понеделник Българската армия се включва в охраната на границата с Турция с 83-ма военнослужещи с 34 автомобила с различно предназначение, разпределени в петте полицейски управления по южната ни граница.

"При засилване на миграционния натиск армията ще увеличи своето участие", съобщи заместник-военният министър Димитър Кюмюрджиев.

Военните ще превозват задържаните нелегални емигранти, служителите на МВР, които охраняват границата, а също и органите, контролиращи тяхната работа. Те ще поддържат техниката, с която участват в операцията и ще ремонтират и поддържат изграденото досега гранично съоръжение.

По думите му за първите шест месеца операцията ще струва на военното министерство 2 128 360 лева. Досега за нейната подготовка са похарчени около 180 000 лева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.