Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

5000 почетоха убития в Русия опозиционер Борис Немцов

Лидерът на шествието Михаил Касянов бе залят със зелен антисептик

10 коментара
Михаил Касянов по време на шествието в Москва

Близо 5000 души участваха във възпоменателното шествие в Москва по повод втората годишнина от убийството на опозиционера Борис Немцов, предаде ТАСС, цитирана от БТА, на базата на информация на руската полиция.

Според "Би Би Си“ обаче организаторите са били заявили 30 000 участници, от които са дошли 15 000.

В шествието участваха представители на ред руски опозиционни партии и движения - ПАРНАС, "Яблоко", "Солидарност" и на нерегистрираната Партия на прогреса на известния блогър и критик на режима Алексей Навални.

По време на шествието неизвестен е плиснал брилянтово зелено - популярен в Русия антисептик, в лицето на Михаил Касянов, лидера на руската опозиционна партия ПАРНАС, застанал начело на възпоменателното шествие.

Акцията в памет на Немцов бе разрешена от московските власти, но утвърденият от кметството маршрут не включваше моста недалеч от Кремъл, където бе убит Немцов, отбелязва "Би Би Си“.

Съпредседателят на партията РПР-ПАРНАС Борис Немцов, депутат от областното законодателно събрание в Ярославъл, бе убит в Москва през нощта срещу 28 февруари 2015 г.

"Дойдохме да почетем честността и куража на Борис Немцов. Искаме да покажем на властите, че не сме забравили", каза днес пред кореспондента на Франс прес пенсионерката Галина Золина с букет червени карамфили в ръце.

Участници в шествието критикуваха и руската интервенция в Украйна, на която Немцов остро се противопоставяше.

Петима чеченци, включително член на елитна част на чеченското вътрешно министерство, са съдени понастоящем за убийството на Немцов, за което се твърди, че са получили 15 милиона рубли (около 250 000 евро). Поръчителите на убийството на 55-годишния опозиционер остават неизвестни на правосъдието, припомня БТА.

Според близките на Немцов следите водят до предания на Кремъл лидер на руската република Чечения Рамзан Кадиров, припомня АФП.

Междувременно, руските власти освободиха от затвор в Южен Сибир опозиционния активист Илдар Дадин, който е първият и единствен засега човек, осъден по новия закон, който криминализира някои форми на ненасилствени публични протести, съобщи "Ройтерс“, цитирана от БТА.

Освобождаването на Дадин от затвора в Алтайския край бе очаквано, след като Върховният съд анулира в сряда присъдата му заради допуснати процесуални нарушения. Първоначално той бе осъден пред декември 2015 г. на 3 г. затвор за организиране на поредица от мирни еднолични протести срещу политиката на Кремъл. При обжалването присъдата му бе намалена на 2.5 г.

Според предишните правила публичните протести без официално разрешение се наказваха само с глоба. Но те бяха криминализирани след масовите протести, последвали избирането на президента Владимир Путин през 2012 г.

Според новите правила, ако се организират повече от два протеста в рамките на 180 дни, те се наказват със затвор.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #10

    Руснаците всъщност имат една много агресивна страна в националния си характер. Те не я проявяват по обичайния начин, както е прието в западните общества, и така се нагнетява огромна омраза, която избива в политически убийства, затвори, побои, шпионаж. Съсипват си живота по много груб начин. Липсата на реална опозиция нанася огромни вреди на целия им обществен живот.

  2. olele
    #9

    само за толкова ли стигнаха парите?!?1 как ша бутате Путин като не мое му организирате поне един 10-12 хил. митинг??!?!?! тръмп не дава ли кинити?!?!?

  3. Ана
    #8

    В Русия практически няма политическа свобода но има опозиционери като Немцов, Политковская, Навални, Касянов и Дадин а в България уж има политическа свобода но няма опозиция на порочната власт и начело на партиите стоят все храненици на БКП/ДС.

  4. pepe
    #7

    Между BBC и Тасс - винаги ще вярвам на BBC.

  5. Dr. Johnson
    #6

    "Според "Би Би Си“ обаче ..." те така и за Тръмп разправяха, че никой няма да гласува. Слушай ВВС и вЕрнай народе...

  6. Мони Монев_deactivated_1503637416
    #5

    Террористы обстреляли из минометов район Дамаска рядом с посольством России 21:25(обновлено в 21:29)

  7. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
    #4
  8. Доналд Дък
    #3

    Нищо чудно, но размирните московски тълпи могат да бъдат спряни и с няколко капки от нервопаралитичния ВИ-ЕКС.

  9. Мони Монев_deactivated_1503637416
    #2

    Извадки от Ведомости: Начало шествия было задержано на полчаса из-за того, что полиция задержала растяжку «Путин - это война», которую должна была нести центральная колонна. В итоге колонна шла с растяжкой «Хватит угрожать и воевать. Нет войне». Акции памяти также прошли в Санкт-Петербурге, Новосибирске, Кирове, Казани, Ульяновске и других городах. Также памятные мероприятия пройдут в Нью-Йорке, Вашингтоне, Праге, Кельне, Вильнюсе, сообщали организаторы марша.

  10. Коментарът е изтрит в 17:36 на 26 февруари 2017 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.