Агенцията за приватизация скоростно одобри продажбата на "Булгартабак"

Русия няма да пречи на сделката

Агенцията за приватизация скоростно одобри продажбата на "Булгартабак"

Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) одобри продажбата на "Булгартабак холдинг" на "БТ Инвест" за 100.1 млн. eвро., съобщиха от агенцията. Това става на втория ден след подаването на офертата и превода на депозита от 10 млн. евро в понеделник.

Предложението на единствения кандидат-купувач, зад който стои руската държавна Външно търговска банка, е със 100 хил. евро над минималната цена, посочена от министъра на икономиката Трайчо Трайков. Руснаците обещават още да купуват по 5000 тона български тютюн през следващите пет години, както и инвестиции от 7 млн. лв. в следващите две години.

“БТ Инвест“ предложи цена от 33.2 лв. за акция, докато дял от “Булгартабак“ се продаваше за 27 лв. в сряда сутринта. Тютюневия холдинг държи 36 процента от пазара на цигари в България, където над 40 процента от пълнолетните пушат, посочва Ройтерс.

В 15-дневен срок ще бъде готов проектодоговорът с "БТ Инвест". През това време "БТ Инвест" трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасянето на проекта на договор в надзорния съвет на агенцията за одобрение. Надзорният съвет на АПСК има срок от две седмици да се произнесе.

Русия няма да пречи

Русия няма да пречи на сделката, съобщи руският вестник "Ведомости" във вторник, цитирайки говорителя на администрацията на президента Владимир Путин. "Нямам информация, че се готвим да попречим на сделката", заявява Виктор Хреков пред руското издание. Руската страна имаше претенции към "Булгартабак" заради наложени репарации на България след Втората световна война.

Междувременно АПСК опровергава твърденията за запорирани акции на “Булгартабак Холдинг” или дъщерните дружества заради руските претенции.

Българската следа

Позовавайки се на неназован руски банкер "Ведомости" пише още, че българинът Атанас Бостанджиев има интерес от покупката на "Булгартабак". Той е бил назначен за директор на лондонския офис на "ВТБ капитал" (VTB Capital) на 24 май. Бостанджиев отговаря за европейските пазари и следи за въвеждането на нови продукти и инициативи като докладва лично на президента на дружеството Юрий Соловьов. .

Регистрираното в Австрия дружество “БТ Инвест” е 100% собственост на регистрираното в Кипър дружество "ВТБ Капитал", в което 75% са на държавната руска Външна търговска банка.

Преди да премине на работа в руското инвестиционно дружество Бостанджиев е работил в подразделение на Merrill Lynch във Франкфурт, а през 2008 г. се мести в Лондон в Sachs International Goldman. Бостанджиев е член на лондонския "Сити клуб" на принц Кирил.

Това накара някои анализатори да направят паралел с опита за продажба на "Булгартабак" през 2003 г., когато за купувач беше избрана "Табако кепитъл партнърс", за която се твърдеше че има подкрепата на кабинета на Симеон Сакскобургготски и принц Кирил. Сделката се водеше от Николай Василев, като вицепремиер.

Пред Mediapool в сряда Василев категорично отрече да има нещо общо със сегашната сделка. Той се познава с Бостанджиев, но не се е чувал скоро с него. Следял процедурата за продажба на "Булгартабак“ с интерес, но само по медийните информации за нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?