Ти си това, което четеш

Андрей Райчев: Тодорживковската дипломация на Борисов е уникално постижение

16:01 | 14 декември 2017 | 12 коментара

Социологът Андрей Райчев определи дипломатическите постижения на Бойко Борисов като "тодорживковска политика", тъй като успял да се хареса на всички. Той успя да балансира отношенията на България със САЩ и с Русия, а едновременно с това се превърна в доброто дете на Европа и неин пълномощник в Турция, коментира Андрей Райчев в четвъртък пред БНР.

Според него има известно основание да се притесняваме как ще протече европредседателството:

"България за пръв път е европредседател. Тя не е и цялостен член на Европа. На теория сме пълноправни членове, но нямаме Шенген. Еврото не е въпрос на наш избор, а че не ни пускат в клуба. България трябва да трепери за това европредседателство, защото получава някои права. Определяме дневния ред и някои големи играчи, които искат нещо да направят, трябва да разговарят с нас конструктивно. Имаме право да кажем – "Добре, ще ви дадем тази точка, но вие какво ще кажете за Шенген".

Райчев, дефинирайки се като "критик на Борисов", определи външната политика на Борисов като "уникално постижение"

"Той успя да балансира отношенията с американците, без съвсем да развали тези с руснаците. Успя да излезе от списъка с лоши деца в Източна Европа и да влезе в списъка с добрите деца, който съдържа едно име – неговото. България доскоро я шамаросваха. Сега не ни шамаросват, а очакват от нас роля за Западните Балкани. Най-голямото постижение е, че Борисов успя да стане някакъв пълномощник за Турция. С това той постигна две неща – турците спряха мигрантите, и прекрати Местан – той им постави условие да махнат този посланик – и непрекъснатата намеса (на Турция във вътрешните работи на България)" , разясни Андрей Райчев.

Той определя дипломатическите постижения на Борисов като "тодорживковска политика", тъй като премиерът успял да се хареса на всички.

Райчев не е съгласен с тезите на ГЕРБ, че не трябва да има вот на недоверие срещу кабинета по време на европредседателството. БСП и ДПС внесоха в парламента искане за такъв вот заради видяната от тях невъзможност на изпълнителната власт и парламентарното мнозинство на ГЕРБ да се справят с корупцията в страната. Гласуването ще бъде на 17 януари.

Този вот ще е символически, а единствената опасност за европредседателството биха били нови избори, смята Райчев: "По никакъв начин не трябва да има предизборна ситуация по време на европредседателството, но мисля, че тази ситуация е избегната".

Исторически предпоставки правят българина "неамбициозен" и ограничават целите, които си поставя, смята Райчев.

Той очерта на едро и геостратегическото положение на страната ни: "България за 2500 години е била ъгъл на 5-6 империи – един път на Русия, един път на Рим, три пъти от югоизток – византийци, турци, перси. Сега сме югоизточния ъгъл на Европа. Това не е случайно. Дължи се на това, че тук е границата между Изтока и Запада. Тези две силови полета никога няма да се победят и България винаги ще минава към едното или другото. Сега в момента сме в Западно положение".  

Още от България

Чие изказване описва най-добре показния арест на кметицата на "Младост"?