Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Апетит за череши

Обединението - Санторели, Мастропаскуа и Мазнев наложи монопол върху цената, властите не виждат проблем

9 коментара
Апетит за череши

27 юни 2015 година. Кюстендил празнува "Денят на черешата". В града е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Земеделският министър Десислава Танева обаче отсъства и има защо. От тази дата пунктовете спряха изкупуването на червената череша.

Купуват се само сортовете "жълта драганова" и "розов наполеон". Цената е 60 стотинки за килограм. Такова чудо не е било от последните 20 години, твърдят местните хора. Червените череши от най-вкусните сортове – "ван", известен като "кюстендилска хрущялка", "бинг" и "козерка" – "голямото сърце" стоят по дърветата. Бере се за прясна консумация само при предварителна уговорка с прекупвачи от София и по морето. Протести на производители няма, а властта се прави, че проблем с черешите не съществува. Няма и официална позиция на аграрното министерство.

А за последните 20 години италианските братя Роберто, Джовани и Микеле Санторелле, заедно с Микеле Мастропаскуа и Васил Мазнев, известен като Васе Тавалички - успяха да наложат монопол при изкупуването на черешата за пулп - временно консервирана череша. Така цените за производителите от 2009 г. паднаха на 50 – 70 ст./кг, но пък България се превърна в световна сила в износа на консервирана череша. По данни на Световната търговска организация (СТО) за последните две години – 2013 и 2014 г. страната ни е втора по износ на консервирани череши в света.

Това се случва на фона на намаляващо производство на череши и площи с тях, ако се вярва на данните на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Според тях през 2014 г. са произведени 33 293 тона череши, което е с близо 5000 тона по-малко спрямо година по-рано. Насажденията също са намалели с близо една пета за година – от 7605 хектара през 2013 г. на 6256 хектара през 2014 г. Изкупната цена от производител също пада през последните три години – от 1.73 лв./кг през 2012 г. на 1.08 лв./кг през 2014 г. В същото време цената на дребно по магазините остава без промяна средно около 3 лв/кг, сочат още данните на МЗХ.

Ниската изкупна цена през тази година съсипва производителите на череши в Кюстендилско, за които това е основен поминък. Положението е зле и за ромите, които също разчитат на черешовата реколтата, за да изкарат някой лев. Тази година обаче по-голямата част от плодовете ще останат за пилците.

Руското ембарго е виновно

Ембаргото, наложено на Русия от Европейския съюз, е виновно за липсата на пазар, казва производител от село Таваличево пред бТВ. В Таваличево се намират едни от най-големите черешови масиви – около 1000 декара. Другите черешарски села са Скриняно – 1400 дка, Горна Гращица – 200 дка, Коняво – 100 дка.

Като цяло собствеността на черешови масиви е разпокъсана. Масово собствениците имат едва между 5 – 10 дка с череши, за да могат да ползват европейски субсидии. През последните години с помощта на Програмата за селските райони вече има производители с по 30 до 100 дка с череши, но те са единици в тези села, по данни на местните хора. Знаят се обаче поименно. В Таваличево това са братята Мазневи, като Васил Мазнев е собственик и на фабрика за преработка на плодове в село Слокощица. В големите вериги магазини продукцията му е позната под името "Серена", както се казва и фирмата.

Васил Мазнев заедно с братята Роберто, Джовани и Микеле Санторелле – собственици на "Куминяно Фрут" и Микеле Мастропаскуа – собственик на "Балкан Фруит", са се обединили и са наложили монополна цена върху изкупуването на черешите за преработка. Ако до преди 2009 г. пунктове имаха и други преработватели на череши в Кюстендилско и през 2008 г. изкупуването на жълтата череша беше достигнало рекордните 1.60 - 1.80 лв./кг, то от идването на власт на ГЕРБ "тройката" твърдо наложи монопол върху цената чрез негласна договорка помежду си и цената падна двойно, а от тази година и тройно.

На практика пазарът на череши в България се държи от братя Санторелле. Тяхната основна база е в пловдивското село Катуница, където имат предприятие за преработка на черешите на пулп, а през Айтос по море се транспортират за фабриките на "Фереро". Mediapool не успя да се свърже с тях за да обяснят защо спряха изкупуването на черната късна череша.

За сметка на това обаче производителите в Кюстендилско са облъчвани, че проблемът е в руското ембарго, а не монополът, наложен с мълчаливото съгласие на държавата.

България изнася едва 3% прясна череша

Данните на Националната статистика и на Министерството на земеделието и храните сочат, че от произведените 33 293 тона череши през миналата година, едва 1091 тона за 1.28 млн. лв. са изнесени зад граница, което е малко над 3% от цялата продукция. В същото време по данни на СТО изнесените временно консервирани череши са за 19.5 млн. долара (33 млн. лв.).

Изнесени пресни череши от България през 2014 г.        

                                                                                    

Страна кг Стойност в лв.
Русия 618 225 1 288 709
Беларус    194 894 238 724
Италия   98 631    403 229
Германия 63 190 168 524
Литва 41 338 56 595
Молдова 32 410 60 222
Полша 19 000 66 889
Румъния 9 361 16 293
Франция 3 910 11 680
Украйна 2 798 5 472
Южна Африка    840 12 321
Общо: 1 091 611    2 354 490

Изтоник: НСИ  
 

Най-голямото количество череши за прясна консумация действително изнасяме за Русия (618 т), следвана от Беларус (195 т), Италия (98 т), Германия (63 т), Литва (41 т), Молдова (32 т) и Румъния (9 т), сочат данните на НСИ за 2014 г.

"Прекият ефект от руската забрана за внос върху български плодове и зеленчуци може да се определи като сравнително ограничен", се посочва в анализ на земеделското министерство публикуван през юни. Обяснението е, че износът на плодове и зеленчуци към Русия е "сравнително малък" спрямо общия дял от изнесената продукция.

Къде са румънските и молдовските прекупвачи

През последните две години кюстендилци разчитаха на румънските и молдовски прекупвачи. Именно те вдигнаха цената на черешата до умопомрачителните 2 - 2.50 лв./кг за хубавата едра череша, каквато се скъпяха да дават дори търговците в София. Тази година обаче мистериозно изчезнаха. Не се виждат и на борсата в столичния квартал "Дружба".

Слуховете, които се носят от уста на уста в Кюстендилско са, че румънците са рекетирани от българските власти по пътищата и това е причината да се откажат да купуват "кюстендилската хрущялка". Дали и румънците са били респектирани както турския тираджия не е ясно, но е факт, че ги няма.

Сега производителите настояват държавата да ги компенсира за ниските цени. Дали ще се случи, Министерството на земеделието и храните мълчи. По схемата за обвързано подпомагане на производителите на плодове е заложен бюджет от 20 млн. евро, което средно е около 507 евро/ха.

И докато производителите трупат загуби и зарязват черешите по дърветата, печалбата на тройката расте с всяка изминала година. Според последните публикувани финансови отчети в търговския регистър за 2013 г. "Куминяно фрут" са на печалба от 7 млн. лв., което е с 2 млн. лв. повече спрямо предходната година. Общо натрупаната печалба на компанията на братята Санторелле взлиза на близо 20 млн. лв. Печалбата на "Балкан фруит" е 1.8 млн. лв., а на "Серена" - 1.28 млн. лв., като при тях ръстът спрямо предходната година е с около 200 - 300 хил. лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. someone
    #9

    Добре, че е руското ембарго, да се види как всяка година са се изнасяли тихомълком за сибирските мужици едри като орех череши, с които сега е залят пазара. Иначе не знаем, че подобни се отглеждат в България, просто щото не стигат до нас по къвто и да е повод...

  2. Ганьо Сомов
    #8

    Кахърите на производителите са щастие за потребителите... Тази година се отядох на качествени, вкусни и най-вече достъпни /евтини/ череши. Не знам, кой точно е виновен за това, но му благодаря сърдечно!

  3. Boriana Boneva
    #7
  4. бакърджиев
    #6

    В Берлин един килограм череши на пазара струват от 15 до 20 евро!!!!!!!!!!!!!!!!. За каква пазарна политика говорим и за каква помощ на производителите? Това е резултат от некадърното и корумпирано управление на онзи от Банкя и неговите слуги.

  5. Boriana Boneva
    #5

    Така цените за производителите от 2009 г. паднаха на 50 – 70 ст./кг През последните две години кюстендилци разчитаха на румънските и молдовски прекупвачи. Именно те вдигнаха цената на черешата до умопомрачителните 2 - 2.50 лв./кг за хубавата едра череша... При положение че се плаща по 0.30 лв. за 1 кг. на берач изкупната не може да е била 50-70 ст.

  6. Дедо Генчо
    #4

    Ембаргото, наложено на Русия от Европейския съюз, е виновно за липсата на пазар, казва производител от село Таваличево пред бТВ. Ето това е прекият ефект от пропагандната война! Нека припомним, че ембаргото е наложено ОТ Русия НА Европейския съюз. А иначе монополът убива дребния производител. Но има и нещо друго - липса на предприемчивост. Ясно е, че кюстендилската череша се търси а пазара, но няма прекупвачи, казват. Ами да се организират сами и да си изкарат продукцията на пазара чрез директни доставки до вериги магазини и зеленчукови борси.

  7. Boriana Boneva
    #3

    и какво се оказа? Заради ембаргото за Русия разбрахме колко плодове и зеленчуци произвеждаме. Толкова, че не може да ги изядем. Разбрахме още, че купуваме в началото на лятото скъпи наши зеленчуци и плодове защото пак храним с нашето земеделие блатния народ. Разбрахме също че нашите земеделци- производители на зеленчуци и плодове, ни лъжат и манипулират всяка година, когато са протестирали с/у вноса от Турция и Гърция, защото им подбива цената, с една единствена цел- да ни продават скъпо своите.

  8. Ген. Иван Колев
    #2
  9. анита хегерланд
    #1

    От американците можем да научим как се прави успешен бизнес. Първото правило е доброто отношение на търговците. Второто е интересна и силна реклама в Интернет, която дава информация: къде, кога, колко, защо и предлага мотив на останалите играчи на пазара да се включат в определена схема, от която всички да печелят. Трето - опаковката на стоката трябва да е качествена, транспортирането да не поврежда стоката, да се съхранява според изискванията /в хладилник, ако се налага/. Имаме ли ги тези неща?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.