Ти си това, което четеш

Българската кандидатура за ООН доведе до скандал между Русия и Германия

Кремъл привика българския посланик за обяснения
17:36 | 12 септември 2016 | 15 коментара
Българската кандидатура за нов генерален секретар доведе до напрежение между Русия и Германия. В понеделник Берлин обвини Москва в лъжа заради твърдението, че канцлерът Ангела Меркел се опитва да окаже натиск върху България, за да свали подкрепата си от Ирина Бокова и да издигне на нейно място еврокомисаря Кристалина Георгиева. 
 
Говорителят на германското министерство на външните работи Мартин Шефер заяви, че "не е приятелско" официална представителка на Русия да обявява пред света "неща, които са обективно неверни".
 
На този фон ТАСС съобщи, че руският външен министър Сергей Лавров поканил на среща българския посланик Бойко Коцев по повод избора на генерален секретар на ООН. Темата на разговора е била "различни аспекти от дейността на ООН", но така и не стана ясно какви конкретни въпроси са били обсъдени.
 
В неделя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че на срещата на върха на Г-20 в началото на този месец "страната й е дала на Меркел ясно да разбере, че всеки опит да се повлияе на България е неприемлив".
 
"Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа", заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова в неделя сутринта.
 
Изявлението й бе по повод непотвърдената информация, плъзнала и в български медии, че според изданието Bluepass, което отразява дейността на ООН, имало твърдения, че Ангела Меркел е получила одобрението на Владимир Путин за кандидатурата. 
 
"Ние видяхме в българската преса публикации, че Русия уж била въвлечена в подобни игри за смяна на кандидатите, а ръководството на България смята да промени решението си и да преназначи кандидата под натиска на някакви външни играчи. Това не може да се нарече другояче освен опит да бъде въвлечена нашата страна в някакви задкулисни игри", каза още говорителката на руското външно министерство.
 
"Опитите да се повлияе на страните да издигат свои кандидати за поста генерален секретар на ООН са неприемливи, а съобщенията в българската преса, че Русия е могла да подкрепи такива действия, са лъжа", допълни тя.
 
Според неофициална информация в някои български медии премиерът Бойко Борисов е съгласувал евентуална смяна на българската кандидатура с канцлера Меркел, с която са разговаряли няколко пъти през изминалия месец. Меркел от своя страна вече била обсъдила кандидатурата на Георгиева с руски представители. 
 
В понеделник от управляващата партия ГЕРБ дадоха няколко сигнала, че е възможна смяната на българската кандидатура, но до момента няма официално потвърждение. 
 
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов анонсира "определени новини в предстоящите дни", а вицепремиерът и вътрешен министър  Румяна Бъчварова коментира, че "към момента представянето на Бокова в надпреварата за поста не е убедително и не може да се разчита на окончателно добро решение".
 
Топката е в полета на премиера Бойко Борисов, който се очаква да вземе отношение във вторник или сряда, когато на посещение у нас ще е унгарският премиер Виктор Орбан.
 
Според източници от Министерския съвет е много вероятно Георгиева да бъде подкрепена още тази седмица. Според неофициална информация Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българския еврокомисар за генерален секретар на световната организация.
Още по темата
Още от България

Съгласни ли сте с оценката, че "синдикатите са вредни за България", защото "пречат за развитието на икономиката“, а оттам - и в социалната сфера?