Ти си това, което четеш

Без споразумение с ЕС Великобритания ще загуби половин милион работни места

15:54 | 11 януари 2018 | 0 коментара

Садик Хан

Половин милион работни места във Великобритания са застрашени, ако преди излизането на страната от Европейския съюз не бъде сключено споразумение за бъдещите й отношения с общността, предупреди кметът на Лондон Садик Хан, цитиран от Ройтерс.
 

Това сочи проучване, което той е поръчал на консултантската компания Кеймбридж иконометрикс (Cambridge Econometric). В него се казва, че съществува опасност от "изгубено десетилетие" на значително по-слаб икономически растеж, който ще доведе до загубата на 482 000 работни места и на 50 милиарда британски лири (67 милиарда долара) от изгубени инвестиции до 2030 година, ако най-лошият сценарий се превърне в реалност.
 

Хан призова министър-председателката Тереза Мей да гарантира, че Великобритания ще избегне такъв изход чрез договаряне на споразумение, което да позволява на страната да остане в общия пазар и митническия съюз.
 

Проучването обхваща девет сектора - от строителството до финансите. Най-много ще пострадат финансовите и професионалните услуги, които ще изгубят 119 000 работни места в страната.
 

Следват науките и технологиите (-92 000) и строителството (-43 000), допълва АФП.
 

Само в Лондон изгубените работни места могат да достигнат 87 000, но при все това столицата ще пострада по-малко от останалата част на страната.

Още от Европа

Чие изказване описва най-добре показния арест на кметицата на "Младост"?