За да разсее съмненията за обвързаността си МВР

БХК призова Цацаров да публикува целия доклад от проверката на СРС-тата

Ако това не се случи, ще се затвърди мнението, че прокуратурата прикрива полицията

БХК призова Цацаров да публикува целия доклад от проверката на СРС-тата

Българският хелзинкски комитет (БХК) призова чрез свое съобщение до медиите в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров да огласи целия доклад от проверката на скандалните данни за незаконно подслушване в МВР, започнала в петък миналата седмица.

Според правозащитната организация само по този начин държавното обвинение ще опровергае всеобщото схващане, че при подобни случаи обвинителите винаги прикриват "колегите" си от вътрешното ведомство.

В съобщението се казва още, че ако възприеме такъв прозрачен подход към обявяване на резултатите от проверката, Цацаров ще има възможност и да разсее съмненията за обвързаността си с бившия силов министър Цветан Цветанов и експремиера Бойко Борисов, които нескрито го подкрепяха по време на цялата кампания за избор на нов главен прокурор.

"Главният прокурор Цацаров е обществено видим като обвързан с евентуално виновния Цветан Цветанов и въобще с МВР. Г-н Цацаров бе избран от ВСС по манипулирана в негова полза процедура след промоционална кампания в негова полза от страна на Цветанов като тогавашен вицепремиер и МВР шеф", се казва в съобщението.

"Като съдия и административен ръководител на орган на съдебната власт, г-н Цацаров има история на съпричастност с целите на МВР, обективирана в особена "наказателна политика”, насочена към осъждане на посочените от МВР лица. Г-н Цацаров е награден с оръжие от МВР. Щом стана главен прокурор, г-н Цацаров назначи за своя заместничка прокурорка от Шумен (Ася Петрова – бел. ред.), която Цветанов неприкрито промотира", продължават от правозащитната организация.

"Наскоро главният прокурор определи именно тази своя заместничка за надзора върху законността на изборите. Ето защо главният прокурор носи тежест да обори пред обществеността обоснованото предположение, че действа в синхрон с политическите и други интереси на бившия вицепремиер Цветанов", смятат от БХК.

Като допълнително обстоятелство, което подкопава изначално общественото доверие към безпристрастността на проверяващите, е посочен гафът на зам.-градския прокурор Роман Василев, определен от Цацаров за оперативен ръководител на проверката, който през април 2010 г. наруши всички принципи за невинност, обявявайки бившия военен министър Николай Цонев за "абсолютен престъпник" при ареста му. През октомври м.г. Цонев бе напълно оправдан по обвинението му за участие в корупционна афера.

От БХК коментират и думите на градския обвинител Николай Кокинов отпреди ден, който обяви, че колегите му ще ползват при анализа на документите за подслушвания в МВР и независими експерти.

"В други случаи, касаещи СРС, експертите, използвани от прокуратурата, макар и привидно независими от МВР, са се оказвали в конфликт на интереси поради професионална обвързаност с неговото ръководство. Визираме лошия опит на правосъдието с експерта от БАН Евгений Николов, за когото "Правен свят" съобщава, че по делото за подкуп срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров "размотаваше съда с месеци, като искаше по-дълги срокове за изготвяне на експертизата, накрая отговори твърде формално на голяма част от въпросите, като се опитваше да се измъква от всеки допълнителен въпрос с твърдението, че всичко около СРС-тата е държавна тайна". Този експерт от научните среди е бил член на комисия, сформирана лично от тогавашния вътрешен министър Цветанов. Прокуратурата следва да внимава да не назначи подобен експерт и сега", допълват от организацията.

В БХК се опасяват, че самият Кокинов вече е направил заявка за това, че по-голямата част от констатациите в проверката изобщо няма да бъдат публично огласени, като са позовава "на класифицираността на част от информацията, за да ни предупреди, че ще огласят резултати само в "рамките на възможното".

"Този претекст редовно се използва от властниците за потулване на истината относно (престъпната) употреба на СРС в България. В резултат обществото няма никакъв контрол върху тази (зло)употреба. Обществото има право да си състави изводи относно качеството на прокурорската работа по случая, като види методологията на проверката - разпитани ли са всички релевантни служители, проверени ли са всячески всички твърдени в сигнала конкретни факти. Проверка само по документи е априори ялова. Ясно е, че ако Цветанов е нареждал престъпно подслушване, то не е документирано", заключват правозащитниците.

В края на прессъобщението се казва още, че ако вместо да публикуват целия доклад от държавното обвинение решат за пореден път да "направят общи твърдения за неразкрито престъпление, каквито са всеобщите очаквания, само ще се потвърди общественото мнение, че прокуратурата оневинява МВР и, в частност, Цветанов и Борисов".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?