Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бирата се оказва достойно питие за гурме специалитети и дори десерти

Отпиването на големи глътки, съчетано с подходяща храна, разкрива неочаквани нюанси на пивото, разказва международният сомелиер Хавиер Галобарт

1 коментар
Бирата се оказва достойно питие за гурме специалитети и дори десерти

Широко разпространеното мнение, че бирата е питието на простолюдието и се консумира основно с картофи, наденички и пържоли бе разбито на пух и прах от международния бирен сомелиер Хавиер Галобарт. По покана на Съюза на пивоварите в България той демонстрира как кехлибарената течност може да се комбинира според вида и характеристиките ѝ с гурме специалитети и дори с десерти.
Дегустацията, в която се включи и експертът по здравословно хранене и диетолог д-р Райна Стоянова, беше част от информационната кампания на българските пивовари "Бирата на фокус", породена от все по-силния интерес на българите към бирата и съпътстващата я култура.

Испанският гуру на бирени дегустации показа на участниците във вечерта как пиенето на пиво може да е цял ритуал, когато се комбинира с подходящи храни и когато хората се отдадат напълно на преплитането на вкус, интензитет, ароматни нотки, плътност и цвят на питието. Удоволствието от него може да бъде постигнато при комбинация с храни, както с близък до съответния вид бира привкус или напълно контрастни блюда.

Сомелиерът, който е стратегически съветник на няколко световни компании за храни и напитки, предупреждава, че за да е пълно удоволствието от пивото и за се усети цялата му вкусова палитра, то трябва да се пие на големи глътки.

Така при светлата бира на преден план изпъква чистият хмелов и малцов аромат. За червените и тъмни пива, чийто сезон настъпва със застудяването, е характерна карамелената или кафеена нотка, която доминира, заради използваните специални тъмни малцове, комбиниращи се със свежи и меко-горчиви хмелови аромати. Пшеничената бира се оказа идеална за предястия с плътен вкус, а бок бирата – за леки плодови десерти

Галобарт съветва по-леките ястия да се допълват със свежия вкус на светлите бири, а по-тежките блюда с повече подправки с по-силно, плътно и богато на нюанси пиво.

"Комбинирането на бира с храна е върховно удоволствие за всеки гастроном, но съчетанието на различните видове пиво с подходящо ястие не е толкова популярно. Изборът на съответстваща храна към стила бира допълва вкуса и може да ни разкрие неочаквани нюанси", обясни и д-р Стоянова.

Диетоложката заяви, че прословутото "бирено коремче" идва от прекомерна консумация и от мезетата, които често са мазни, пикантни меса и колбаси и фъстъчени ядки. В умерени количества бирата е полезна, тъй като в 100 мл. светло пиво има средно 45 калории, в тъмната бира около 48-52, пшеничното вайс пиво съдържа 45, червеното – 51 калории, а безалкохолното - едва 18.

Стоянова обясни, че бирата е полезна за жените, тъй като консумацията ѝ е полезна за костите и възпрепятства развитието на остеопорозата. Тя припомни редица изследвания, според които пивото е богато на основни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините за нейното производство.

Резултатите от проучванията показват, че макар и с по-голяма енергийна стойност, тъмната бира съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата, както и полифеноли, флаваноиди, които я правят особено подходяща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече енергия и естествена био защита. Този вид пиво се съчетава чудесно с характерните за студените месеци ястия и червени меса, а в добавка към това е ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. По думите ѝ също така не е добре пивото да се консумира заедно с други алкохолни напитки, защото ускорява тяхното въздействие.

"Тънкостите на биреното сомелиерство, което представя органолептиката на продукта и уменията за съчетаването на пиво и храна са много важни елементи на бирената култура. Потребителите все повече се влияят от всички аспекти на храната и напитките и е наша отговорност да им предоставяме вярна и многостранна информация, за да се развива категорията", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Тя обясни, че според представително проучване на Международния репутационен институт, проведено в края на август тази година, 70% от българите, оценяват много високо пивото като продукт. А като негово най-голямо предимство посочват голямото разнообразие на вкусове и стилове бира, натуралността на напитката и значението ѝ за социалния живот и общуване на хората.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #1

    Боже, как сме живели досега без бира?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.