Ти си това, което четеш

Блокирани са 60 т потенциално заразено ирландско свинско

15:32 | 08 декември 2008 | 9 коментара

Ветеринарните служби са наложили възбрана върху 60 тона свинско месо, внесено от Ирландия в началото на декември тази година, което би могло да съдържа опасното вещество диоксин, съобщиха в понеделник от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС). Потенциално заразените партиди се намират в хладилни бази в София и в Пловдив. На частна фирма пък е било препоръчано да върне обратно в Ирландия няколко камиона със свинско, които вече са тръгнали към България.

Действията са предприети след сигнал от европейската информационна система за бързо осведомяване RASFF за две ирландски предприятия, произвеждали свинско месо, което би могло да бъде заразено с диоксин. Техните номера са IE 356 ЕС и IE 355 ЕС. В понеделник е била получена нова нотификация за трето предприятие в Ирландия с номер IE 332 ЕС.

НВМС създава кризисен щаб, в който са включени Дирекция «Качество и безопасност на храните» към Министерство на земеделието и храните и представител на Министерство на здравеопазването.

До края на деня ще бъдат проверени всички 112 хладилни складови бази на територията на цялата страна. До сряда – 10 декември, ще бъдат инспектирани и всичките 437 месопреработвателни предприятия, съобщават още от Националната ветеринарномедицинска служба.

Със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов ще се налага възбрана и ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено. От тях ще се взимат проби за анализи. Ако лабораторните резултати докажат наличие на опасното вещество диоксин, месото и продуктите, в които то е било вложено, ще се унищожават. Пробите ще бъдат изпращани за изследване в международни акредитирани лаборатории в страните-членки. Резултатите се очаква да бъдат готови от 3 до 5 дни.

Отделно страната ни е изпратила запитване до Ирландската ветеринарна служба в кои партиди месо е било засечено опасното вещество диоксин. В Ирландия все още разследват как диоксинът е попаднал в свинското месо.

Междувременно Европейската комисия днес призова всички страни членки на Европейския съюз да блокират и контролират доставките на свинско месо и продукти от свинско месо, внесени от Ирландия, предаде Франс прес.

"Приканваме страните, в които има продукти от ирландски произход, да ги блокират и да ги контролират, за да установят дали те не съдържат полихлорбифенил (канцерогенно вещество) и диоксин, съобщи еврокомисарят за здравеопазването г-жа Андрула Василиу на пресконференция в Брюксел.

Дванайсет държави от ЕС - Италия, Франция, Германия, Холандия, Дания, Полша, Белгия, Естония, Швеция, Великобритания, Португалия и Кипър - и девет трети страни - Швейцария, САЩ, Канада, Япония, Русия, Сингапур, Китай, Хонконг и Южна Корея - бяха информирани, че са внесли заразени продукти, допълни Василиу.

Тревогата бе обявена в петък, след като при рутинна проверка бе установено наличие на диоксин в свинско месо от Ирландия, припомня Франс прес.България е изпратила запитване до Ирландската ветеринарна служба в кои партиди месо е било засечено опасното вещество диоксин.

Още по темата
Още от Бизнес