Ти си това, което четеш

Борис Велчев: Хората се страхуват много повече от държавата, отколкото от престъпниците

12:39 | 28 януари 2010 | 139 коментара
Готвените промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс не правят прокуратурата силната страна в съдебния процес, смята главният прокурор Борис Велчев.

Предстои да се види дали обществото е узряло да се приемат показанията на полицаите, водили разследването, коментира той пред журналисти в четвъртък. Според него в момента е налице една очаквана реакция на отричане, на опасения. "В България хората се страхуват много повече от държавата, отколкото от престъпниците”, каза още Борис Велчев.

Велчев смята, че парламентът трябва да одобри или да отхвърли възможността, предвидена в закона, осъдителна присъда да има само на база на специални разузнавателни средства и анонимен свидетел.

"Ние нашето мнение сме си го казали - когато има доказателства, които не подлежат на манипулация и ясно и убедително водят към определен извод, не бива законът да ограничава тяхното използване”, подчерта главният прокурор. Той посочи, че има ситуации, когато това са единствените доказателства.

"Нека се замислим каква е ползата от една прокуратура в общество с огромен дефицит на справедливост”, посочи още Велчев. Той допълни, че трябва да се намери баланс, а мястото му за намиране е парламента.

Още по темата
Още от България