Ти си това, което четеш

Борисов разрешил на музея в Правец да вземе държавните подаръци на Тодор Живков

16:17 | 02 септември 2011 | 13 коментара

Историческият музей в Правец е получил положителна резолюция от премиера Бойко Борисов на искането за безвъзмездно предоставяне на цялата колекция от подаръци, получени от Тодор Живков в качеството му на държавен глава. Това съобщи директорът на музея Татяна Борисова, цитирана от агенция "Фокус". Изказванията на директорката на музея пред агенцията са в контекста на широко разгласените чествания на 100-годишнината от рождението на Живков, управлявал страната по време на социализма от 1956 до 1989 г.

Борисова е член на инициативния комитет за честванията, в който влизат редица представители на бившата партийна номенклатура, сегашни висши представители на БСП, правешки граждани и роднини на Живков. Рекламирането на честванията предизвика острата реакция на организации на репресирани от предишната власт, които изразиха възмущението си, че в инициативния комитет влиза и областният управител на София – град, който е представител на сегашната изпълнителна власт.

"Преди десет години получихме една част от подаръците по повод 90-годишнината, благодарение на доброто разбиране от ръководството на резиденция "Бояна”, с разрешението на министъра на държавната администрация Димитър Калчев. Взехме протокол за временно съхранение с цел експониране и това правим до момента. Опазваме ги, съхраняваме и експонираме. Това са 239 позиции, тъй като някои от експонатите включват повече предмети, които са част от комплект. През това време имаше комисии, назначавани от министъра на културата от различни специалисти, които да ги оценят и да ги класифицират, кои имат стойност на движими паметници на културата и кои – не”, обясни още Татяна Борисова.

По думите й семейството на Тодор Живков също проявявало разбиране към желанието на музея в Правец да се грижи за цялата колекция от подаръци. "Те, също както и Живков навремето, казват, че той ги е получавал в качеството си на държавен глава. Те не претендират за собственост върху тях, защото имаше и този юридически момент – чия собственост са, а претендират да бъдат достояние на обществеността. И ние точно това се стремим да направим, защото има интерес към колекцията”, обясни директорката алтруистичната, образователната и възпитателната цел на музея.

Още по темата
Още от България

Идеята на премиера до всяка дупка да стои полицай или чиновник е...