Ти си това, което четеш

ДАГ иска отмяна на забраната за износ на дървесина извън ЕС

Владислава Пеева | 14:33 | 02 декември 2008 | 38 коментара
Държавната агенция по горите (ДАГ) е внесла в парламента предложение за промяна в Закона за горите, с което да отпадне въведеният преди година мораториум върху износа на дървесина в страни, които не членуват в Европейския съюз. Това съобщиха от ДАГ във вторник, когато бе подписан договор за реализацията на проект за реформиране на горския сектор, финансиран със 195 хил. евро от австрийското правителство и който ще се изпълнява съвместно с фирмата Obf Consulting, която е консултант на “Австрийски федерални гори“ АД.

“Не може да има забрана за износ на дървесина в други страни освен тези от ЕС, това трябва да се преразгледа в момент на световна криза и нужда от пазари, от които могат да влизат в страната свежи пари“, коментира вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева, която ще е патрон на проекта. Тя бе зам.-министър на земеделието именно с ресор гори, преди да стане посланик и преди отрасълът да бъде изведен в агенция.

Износът на дървесина за страни извън ЕС бе забранен миналото лято заради подозренията на кабинета, че зачестяват случаите на умишлени палежи на гори с цел експорт на опожарените дървесни трупи. Сега обаче според Плугчиева мораториумът трябва да отпадне, заради нуждата на отрасъла от средства в условията на стагниращи пазари.

Поправката, заедно с много други, е внесена от ДАГ след първото четене на редица предложения за корекции в законите за горите и за лова и дивеча. Помолена да коментира вече миналите поправки, Плучгиева каза, че личното и професионалното й мнение не кореспондира с одобрените промени, но като цяло подкрепя забраната на замените на държавни и общински гори.

Според нея именно на базата на анализа от стартиралия българо-австрийски проект, който трябва да идентифицира проблемите в горския сектор, ще се излезе с конкретни законодателни промени.

Проектът ще приключи през април 2009 г. и се очаква на базата на изготвената програма за реформа да се увеличат инвестициите в горите.

Още от Бизнес