Ти си това, което четеш

"Дер Щандарт": Кметът на София събаря, вместо да опазва старя градски център

19:51 | 02 септември 2008 | 38 коментара
Онова, което би било невъобразимо и немислимо във Виена - разрушаването на старинна градска част в името на офис сгради, в София рискува да се осъществи на дело, пише във вторник австрийският вестник "Дер Щандарт" по повод плановете на софийския кмет Бойко Борисов западната част от стария център на София да бъде сравнена със земята, за да се градят бизнес сгради.

Само два реда в Държавен вестник, който не може да се купи на никоя будка, оповестиха плановете за предстоящото събаряне на най-старата и вероятно най-красива част на София, пише авторката на статията Леони Хоткевич, която е културен мениджър и публицист и работи във Виена и София като консултант по въпросите на Югоизточна Европа.

Посочва се, че планът не е бил подложен на публичен дебат, не е имало никакви инициативи на опозицията или противопоставяне на градските съветници, независимо, че предвидените промени са радикални и насилствени. Изтъкваните причини - нуждата от строителство на подземни гаражи - представлява по-скоро алиби, се казва в статията, цитирана от радио Дойче веле. Отнемането на земя ще става в името на пътнотранспортна инфраструктура, която е публично обозначена като необходима. Нуждата от тези гаражи обаче възниква предимно в резултат на потребностите на бъдещите офис сгради, които ще се използват за частни цели. Поради това широката общественост няма да има никаква полза от тези инфраструктурни подобрения, а и София като цяло няма да има почти никаква полза от тях, защото отчуждената земя за строеж се предава в ръцете на инвеститори.

И бездруго претоварената основна транспортна ос на столичния град дори ще се стесни още повече, а потокът от коли ще се въведе и в останалата част на ситото. Кой би имал полза от подобно нещо? Логично е, казват противниците на проекта, че шепа инвеститори ще извлекат редица изгоди, както и техните помагачи в градските управи. Там, където в други европейски градове се полагат усилия за опазването на старинните градски части, където се санира и освобождава от транспорт, където се създават зелени площи и свободни пространства, които да се оформят според
нуждите на децата или хората с недъзи, в София се тръгва по точно обратния път, пише австрийският всекидневник.

Този проект всъщност не е първият по рода си за българската столица. Преди година стана известно начинание, предвиждащо разрушаването на комплекс със сгради на хотел "България", за да се отвори място за шопинг мол. Построеният през 1937 г. хотел се намира под закрила на закона на паметниците на културата и приютява сладкарница, която е сравнима с кафе "Централ", както и концертна зала с най-големия орган за автентична барокова музика в страната. Едва след събирането на многобройни подписи против начинанието то беше спряно, но със сигурност не е окончателно предотвратено.

"Дер Щандарт" припомня, че догодина в България  предстоят парламентарни избори, а столичният кмет Бойко Борисов, който се готви да поеме управлението, избягва да говори по въпросите на новия мащабен проект. През последните дни, когато столичани се завърнаха от почивка и научиха за плановете на Борисов да събаря сгради, броят на писмените възражения бързо нарасна на 800. До 9 септември ще съм обработил всичко, заяви Борисов на онези представители на живеещите от квартала, които бяха успели да се доберат до кабинета му, пише в заключение "Дер щандарт".


Още от България