Десетки държавници от целия свят изпратиха в последния му път Вацлав Хавел

Чехия се прости в петък с Вацлав Хавел – дисидентът, драматургът, интелектуалецът, първият демократично избран президент и символ на "нежната революция" от 1989 г.

 

Траурната церемония се състоя в катедралата "Свети Вит" в Прага и на нея присъстваха десетки държавни глави и политици от целия свят, съратници и приятели на хуманиста и демократ Хавел. Хиляди хора се бяха стекли в центъра на Прага, където на огромни екрани се предаваше церемонията.

 

На траурната литургия в старинната катедрала "Свети Вит", един от символите на Прага, се събраха членовете на семейство Хавел – втората му съпруга Дагмар, дъщеря ѝ от първия брак, брат му, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, съпругът и бивш американски президент Бил Клинтън, френският президент Никола Саркози, британският премиер Дейвид Камерън, президентите и министър-председателите на повечето европейски страни.

 

България бе представена от бившите ни президенти Желю Желев и Петър Стоянов и от външния министър Николай Младенов.

 

След литургията в "Свети Вит" ковчегът с тялото на Хавел бе изнесен през Златната порта на катедралата и откарана в пражкия крематориум Страшнице, където се състоя погребална церемония в тесен семеен кръг.

 

Литургията бе водена от пражкия архиепископ Доминик Дука, който е лежал навремето в затвора заедно с Хавел.

 

Траурната литургия бе наблюдавана от хиляди жители на Прага на огромни екрани, поставени в двора на Пражкия замък и разположения недалече от там площад.

 

Урната с праха на Вацлав Хавел ще бъде погребана на семейния парцел в пражкото гробище Винохрани редом до първата му съпруга Олга.

 

Демонстрацията на скръб заради кончината на Вацлав Хавел може да се сравнява единствено със скръбта на нацията след смъртта на първия чешки президент Томас Масарик през 1937 г., посочва АП.

 

"Европа е дълбоко задължена на Вацлав Хавел, който изведе чешкия народ от тиранията", заяви по-рано в петък в Лондон британският премиер Дейвид Камерън, преди да отпътува за Прага.

 

Папа Бенедикт ХVІ изпрати телеграма до чешкия президент Вацлав Клаус, за да засвидетелства своята почит пред паметта на неговия предшественик Вацлав Хавел, "който съумя да изкове нова демократична реалност" след рухването на комунизма в Чехословакия.

 

"Спомням си как г-н Хавел мъжествено защитаваше човешките права в епоха, когато те бяха системно отказвани на народа във вашата страна, и искам да отдам почит на неговото далновидно лидерство, което позволи да се изкове нова политическа реалност след падането на предишния режим", се казва в телеграмата на папата.

 

"Благодаря на Бога за свободата, на която се радва сега народът на Чешката република, и се присъединявам към хората, които днес са се събрали в катедралата "Свети Вит", за да пожелаят душата на покойния да получи безкрайното милосърдие на нашия отец в небесата", добавя папата.

 

"България в поклон пред великия европеец, вдъхновил милиони по пътя към свободата" - гласи надписът на венеца, който министърът на външните работи Николай Младенов поднесе пред ковчега на Вацлав Хавел.

 

На 19 декември по повод смъртта на Вацлав Хавел външният министър Николай Младенов заяви: "Днес от този свят си отиде един от символите на свободата. За нас, хората от Централна и Източна Европа, няма друг, който по такъв начин да ни е показал пътя към демокрацията и да ни е дал толкова истински аргументи в борбата с тоталитаризма. Макар

че днес си отиде един от най-светлите умове на нашето време, за нас остава неговото интелектуално наследство. Светла му памет!"

Споделяне

Още от Свят

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?