Дискотека "Амнезия" е незаконна, нощният клуб трябвало да е параклис

След близо две седмици на демонстративно съчувствие и загриженост по повод убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия", институциите започнаха с изненада да откриват собствените си пропуски и безобразия в Студентския град.

Главният архитект на София Петър Диков обяви в четвъртък откритието си, че откритата преди две години "Амнезия", която е единствената дискотека върху общински имот в "Студентски град”, съществува благодарение на куп нарушения и работи без разрешителни.

Трагичният инцидент предизвика студентски протести с искания за въвеждане на ред в района и редуциране на броя на десетките дискотеки, чалга-клубове и барове.

"Амнезия" е започнала да функционира с разрешително за "поставяне на временен преместваем обект с търговска цел – нощен клуб". То е издадено от архитекта на район "Студентски" Теодор Коларски. Административната формулировка може да се преведе като "дискотека в барака".

Одобрението за поставянето на обекта е дадено от и.д. кмета на района Надежда Исакова на 8 ноември м.г., между двата тура на местните избори. То е на името на Максим Марков.

Според Петър Диков така издаденото разрешително не разрешава никаква дейност. "Ние няма как да затворим тази дискотека, защото тя, според регистрите, не е отваряна", коментира той.

Документите на клуба показват, че той e 200 кв.м. Проверките на място обаче установяват пет пъти по-голяма площ. Заведението не е минавало и през проверка

Проверката на дирекция "Архитектура и градоустройство" (ДАГ) е установила още, че подробния устройствен план на този парцел е предназначен за озеленяване и строителство на параклис.

"Разрешителните" за отварянето на "Амнезия" са изготвени през март 2007 г. Тогава кмет на района е бил Венцислав Дудоленски, а Исакова, която всъщност одобрява поставянето на обекта, е била негов заместник.

Собственик на дискотеката е фирма "Ексълънт" ООД с управляващ Максим Марков. Според правните регистри фирмата трябва да извършва счетоводни услуги.

Връзката с кмета

Проверка на Mediapool показа, най-голям дял на акциите в тази фирма има бизнесменът Петьо Петков, който, според фирмените регистри, се занимава със строителство, заведения, търговия и т.н.

Петков притежава най-голям дял и в компанията "Мол Самоков". Там негов съдружник е и бившия кмет на район "Студентски" Венцислав Дудоленски. Дискотека отвори врати разрешително за "барака" именно по време на неговия мандат.

Дудоленски бе фаворит на кмета Бойко Борисов за зам.-кмет по строителство през 2005 г. Неговата кандидатура бе отхвърлена след като се разбра, че той е участвал в подготовката на сделката по замяна на земята под зала "Фестивална".

Петьо Петков управлява и фирма "Миленката груп", която по име много наподобява серията заведения в "Студентския град". В четвъртък Петър Диков заяви, че ДАГ извършва проверка на всички заведения в района.

Кметът Бойко Борисов от своя страна заяви, че всички събрани документи по казуса с "Амнезия" вече са изпратени в прокуратурата.

Заведения върху имоти на университетите

Голяма част от заведенията в района са върху имоти, които именно университетите са отдали под наем, съобщи кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев в четвъртък на първото заседание на работната група, създадена в понеделник на срещата за “обсъждане на неотложни мерки за промени в статута на Студентския град”.

Тогава в срещата участва президентът Георги Първанов и предложи да се даде един по-сериозен ангажимент на жандармерията, която да респектира външните гости на Студентския град.

Първото заседание на работната група в четвъртък, на което присъстваха депутати, ректори, представители на различни институции, студенти, повтори повечето от констатациите, които бяха направени на срещата в понеделник – за това, че Студентският град не е място за учене, а за развлечение, че се е превърнал в Лас Вегас с казина и еротични клубове, за необходимостта от по-голямо полицейско присъствие и т.н..

По-оригинално прозвуча заключението на началника на отдел "Студентски общежития и столове" при Техническия университет доц. Борислав Дамянов, който заяви, че проблемите в общежитията се създават най-вече от студентите първи и втори курс, които са за първа година далеч от родителите си.

Първото заседание на работната група за бъдещето на Студентския град завърши със създаването на нова работна група, която да обсъжда предложенията за това как трябва да се развива Студентският град.

В новата работна група влизат трима народните представители - Пламен Панайотов от БНД, Валентина Богданова от Коалиция за България и Евгени Чачев от ДСБ. Групата ще бъде ръководена от кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?