ДКЕВР сигурна, че Брюксел ще разбере нуждата от цени за ВЕИ-достъп до мрежата

Убеждението си, че Брюксел ще разбере необходимостта производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) да плащат цени за достъп но електропреносната и електроразпределителната мрежи, изрази пред журналисти във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Миналата седмица стана ясно, че Европейската комисия е започнала разследване на въведените в средата на септември нови цени за ВЕИ-производителите, които протестират срещу новите такси, защото им отнемат между 10 и 40 на сто от годишните приходи, и се оплакаха от ДКЕВР в дирекцията по конкуренция на ЕК. До края на седмицата комисията ще отговори на поставените ѝ от Брюксел въпроси относно начина и причините за въвеждането на цени за достъп до мрежата за производителите на зелена енергия.

Той посочи, че запитването на ЕК е под формата на въпросник и че е сигурен, че с дадените от ДКЕВР отговори Брюксел ще разбере необходимостта от налагането на цени за достъп до мрежата. Ако в отговорите не се съдържа конфиденциална информация, те ще се публикуват, за да се запознае и обществеността с тях, обяви още Семерджиев, цитиран от БТА.

Председателят на регулатора за пореден път подчерта, че ако не бяха въведени цени за достъп, тежестта от по-високите разходи за зелена енергия, трябваше да бъдат поети от потребителите.

Няма друг фактор, който може да предизвика поскъпване на тока, освен присъединените фотоволтаични мощности, посочи Ангел Семерджиев. Считаме, че с цените за достъп този фактор ще бъде уравновесен, добави той. Факторът пък, който може да доведе до понижение на цената на електроенергията, е очакваното намаление на цената на природния газ от външните доставчици, отбеляза председателят на ДКЕВР.

С понижението на цената на газа ще се намали и добавката за "кафява енергия" - електроенергията, произведена от топлофикационните дружества по комбиниран способ, която също се изкупува по преференциални цени, обясни Семерджиев.

В отговор на въпрос защо не се въведат цени за достъп и за топлофикационните дружества, след като и те продават енергия по преференциални цени, Семерджиев каза, че производството на високоефективна електроенергия е разписано в закона и нейното изкупуване е задължително. Това производство е отчетено като разход, единствено фотоволтаичните мощности са неочаквани и по думите му "нежелани" в такъв голям размер, обясни председателят на ДКЕВР. Той добави, че заради производството на скъпата слънчева енергия се налага да бъдат спирани конвенционални мощности, които произвеждат много по-евтина електроенергия и това вече е признак за проблем в системата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?